Premijer najavio novi Zakon o obrtu i uključivanje obrtnika u izradu prijedloga zakona koji reguliraju njihov rad - Udruženje obrtnika grada Zagreba
4149
post-template-default,single,single-post,postid-4149,single-format-standard,bridge-core-3.0.7,cookies-not-set,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Premijer najavio novi Zakon o obrtu i uključivanje obrtnika u izradu prijedloga zakona koji reguliraju njihov rad

Svečanom akademijom na Zagrebačkom velesajmu obilježen je Dan Hrvatske obrtničke komore. Obrtnici su se prisjetili obnoviteljske Skupštine na kojoj je prije tri desetljeća pokrenut rad Komore i stvoreni preduvjeti za razvoj hrvatskog obrtništva. Predsjednik HOK-a Dalibor Kratohvil pohvalio se kako obrtništvo iz godine u godinu bilježi stalni rast, ali i otkrio kako rast ne znači da je obrtnicima lako. Kako kaže, za te dobre rezultate najzaslužnija borbenost i ustrajnost samih obrtnika.

– Prošle godine svi smo se veselili brojci od 108 tisuća obrtnika, a danas u Lijepoj našoj radi čak 118 792 obrta, koji zapošljavaju više od 231 tisuću osoba. Narasli smo deset posto u odnosu na prošlu godinu – rekao je predsjednik Hrvatske obrtničke komore.

Dodao je, kako prije 30 godina obrtnici nisu imali svoj dom, nisu imali svoj zakon, a danas predsjednik Vlade Republike Hrvatske sjedi u prvom redu na svečanoj Akademiji povodom obilježavanja Dana Hrvatske obrtničke komore.

– Danas razmišljamo kako da naši cehovi i sekcije budu što aktivniji i snažniji. Kreatori i komunikatori stavova struke. Osnivamo Fond solidarnosti kako bismo pomogli našim kolegicama i kolegama pogođenim nesrećama. Izdvajamo sve više sredstava za stručne edukacijske skupove na kojim okupljamo struku i tražimo rješenja za njihove probleme. Bez sustavne brige za obrtništvo, nema ni njegovog napretka – poručio je šef HOK-a.

Plenković: “Sljedeća faza bit će revidiranje Zakona o obrtu i izrada jednog novog zakona.”

 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković čestitao je hrvatskim obrtnicima 30. godišnjicu obnoviteljske Skupštine Hrvatske obrtničke komore te zahvalio na njihovom doprinosu razvoju hrvatskog gospodarstva i društva.

– Mi se dobro poznajemo budući da surađujemo proteklih osam godina. Naš dijalog i naša suradnja bile su plodne i korisne na dobrobit ekonomije i države, ali i obrtnika. Proteklih nekoliko godina bili smo suočeni s krizama, koje su ugrožavale egzistenciju hrvatskih građana, poduzetnika i obrtnika. Različitim paketima kriznih mjera nastojali smo pomoći onima kojima je ta pomoć bila nužna. Jedni od onih kojima je ta pomoć bila itekako korisna su hrvatski obrtnici. Zato nije čudo da je od 2016. godine s tadašnjih 75 tisuća obrta, danas taj broj narastao na 118 tisuća. To je čak 43 tisuće više obrta u samo osam godina – istaknuo je Plenković.

Premijer je naglasio kako 70 posto učenika upisanih u srednje škole pohađa strukovno obrazovanje, a polovica njih obrtnička zanimanja. Za popularizaciju strukovnih zanimanja država je osigurala 15 500 stipendija, vrijednih 29 milijuna eura, a najavljena su i dodatna sredstva za poticanje mladih na upis strukovnih obrazovnih programa.

– Sljedeća faza bit će revidiranje Zakona o obrtu i izrada jednog novog zakona. Dobro sam čuo vašu poruku. Želite biti uključeni u različite radne skupine za izradu prijedloga zakona koji se odnose na vaše djelatnosti. Mi ćemo tu poruku dijaloga i uključenosti nastojati uklopiti u sve naše aktivnosti – zaključio je Plenković.

Proslava Dana Hrvatske obrtničke komore bila je dobra prilika da se najuspješnijim obrtnicima dodijeljena su priznanja Hrvatske obrtničke komore “Zlatne ruke” te promoviraju nov majstorice i majstori obrta.

Foto: Facebook/Hrvatska obrtnička komora

 

No Comments

Post A Comment