Zrinka će se predstaviti na Proljetnom sajmu proizvođača suvenira
3374
post-template-default,single,single-post,postid-3374,single-format-standard,bridge-core-3.0.7,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Zrinka ne krije zadovoljstvo što će prvi put nastupiti na Proljetnom sajmu zagrebačkih proizvođača suvenira

Tekstilna industrija samo je blijeda sjena nekad moćne grane našeg gospodarstva. Ta činjenica nije  obeshrabrila Zrinku Okunski Bozzo da se upusti u poduzetničke vode. Po struci je likovni stručni radnik tekstilnih tehnika i završila je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna. Njezina specijalnost je dizajn tekstila. Nakon dugih godina rada izvan struke, odlučila je svoj hobi pretvoriti u posao. Početkom godine otvorila je obrt. U obiteljsko stanu pronašla je savršeno mjesto za svoju malu radionicu.

– Stopila sam se s ovom sobom. Kad smo se doselili u ovaj stan odmah sam uzela ovu sobu za svoj radni prostor. Prostor je mali, ali obiluje dnevnim svjetlom, ali sav moj alat i tkalački stan stanu u njega. Tu provedem četiri do pet sati dnevno i to moj mali kutak. Tkanje je nešto što mene ispunjava. U meni toliko toga tinja, a htjela bih to podijeliti sa svijetom – rekla nam je Zrinka.

Svoje umijeće i talent baštinila je od predaka

Da ništa u životu nije slučajno najbolje govori obiteljska povijest obrtnice. Ona je svoje umijeće i talent baštinila je od predaka. Njezina prabaka je tkala lan, baka je vezla, a majka je šivala.

– Moja prabaka je od lana tkala plahte, ručnike i ostale stvari. Baka je i vezla pa sam od nje naslijedila nošnju. Majka nije vezla, ali je šivala i štrikala. S tatine strane baka je kukičala i imam pregršt njezinih radova. Obje strane moje obitelji posjeduju kreativne i umjetničke crte – objasnila je obrtnica.

Tkalački stan na kojem radi naručen je 80-ih godina iz Slovenije. Danas je gotovo nemoguće kod nas kupiti novi, jedina opcija su polovni iz oglasnika. Na sajmu u Vicenzi vidjela je za kupiti manju, priručnu, verziju koja košta oko 200 eura. Riječ je više o hobi alatu, nego ozbiljnom tkalačkom stanu.

– Ovaj stan je proizvelo Mizarstvo Žepič iz Kranja. Osim njih u to vrijeme je u Sloveniji postojala još samo jedna tvrtka koja ih je proizvodila. U SAD-u, Njemačkoj i Velikoj Britaniji tržište je razvijeno i tamo možete pronaći za kupiti tkalačke stanove raznih veličina– kaže Zrinka.

@zg_obrtnik

Obrtnica Zrinka Okunski Bozzo

♬ original sound – zg_obrtnik – zg_obrtnik

Zagrebačka obrtnica proizvodi šalove, prekrivače, stolnjake i nadstolnjake, zastore, podmetače i book markere te materijale u metraži.

– Metraža, odnosno materijal koji se koristi za šivanje najinteresantniji je mojim klijentima. Riječ je o unikatnom materijalu koji je izrađen na poseban način. U ove niti utkano je puno ljubavi. Od materijala najčešće koristim pamučni konac ili kombiniram vunu i konac. Ljudi danas preferiraju prirodne materijale. Za ono što ide na ljudsku kožu najbolje je koristiti pamučni konac – istaknula je naša sugovornica.

Zrinka je jako uzbuđena i jedva čeka nastupiti na „Proljetnom sajmu“ kojeg organizira Sekcija proizvođača suvenira Udruženja obrtnika grada Zagreba.

– Imam veliku tremu, ali jako se veselim prilici da se predstavim ljudima. Želim da me klijenti vide i upoznaju se s onim što proizvodim. Vjerujem da će svatko pronaći nešto za sebe. Bit će tu i proizvoda s utkanim domaćim prepoznatljivim zagrebačkim elementima – zaključila je obrtnica.

No Comments

Post A Comment