Gradonačelnik Tomašević na otvaranju 9. ZOS-a: „Grad ne možete obnoviti i izgraditi bez obrtničkih zanimanja, grad ne može funkcionirati bez obrtnika.“ - Udruženje obrtnika grada Zagreba
2720
post-template-default,single,single-post,postid-2720,single-format-standard,bridge-core-3.0.7,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Gradonačelnik Tomašević na otvaranju 9. ZOS-a: „Grad ne možete obnoviti i izgraditi bez obrtničkih zanimanja, grad ne može funkcionirati bez obrtnika.“

Na Zagrebačkom velesajmu otvoren je 9. Zagrebački obrtnički sajam, kojeg će prema najavama ove godine posjetiti najveći broj djece do sada. Učenici završnih razreda osnovnih škola iz grada Zagreba i Zagrebačke županije u dva dana moći će se upoznati s obrtničkim zanimanjima. Srednje strukovne škole predstavit će se na štandovima i upoznati učenike o svojim obrazovnim programima i zanimanjima. Mladi ljudi dobit će priliku upoznati obrtnike, čuti njihova iskustva i doznati sve o svjetskim trendovima.

– Izuzetno sam sretan i ponosan što ćemo ove godine imati najviše djece do sada. Najavljen je dolazak 145 autobusa s učenicima. Što je za trećinu više od prošle godine. Deset je sati, a paviljon je pun. Djeca će u ova dva dana moći vidjeti sva obrtnička zanimanja, od onih tradicijskih do modernih intelektualnih zanimanja. Pozivam sve roditelje da dovedu svoju djecu danas i sutra od 9 do 17 sati te obiđu paviljon i upoznaju se sa strukovnim zanimanjima. Sretan sam zbog podataka da više nema slobodnih mjesta tijekom upisa u srednjim strukovnim školama. Prije devet godina kada smo krenuli s ovim projektom cilja nam je bio napuniti razrede, a prošle godine morali su se otvarati novi razredi u srednjim strukovnim školama zbog pojačanog interesa učenika – rekao je predsjednik Obrtničke komore Zagreb Antun Trojnar.

Zanetti: Umjetna inteligencija dolazi, ali vješte ruke i kreativnost obrtnika teško će moći zamijeniti

Već na samom početku paviljon je bio pun mladih ljudi, koji su na 67 štandova imali priliku vidjeti, isprobati usluge ili pitati sve što ih zanima o obrtničkim zanimanjima.

– Mislim da svake godine napredujemo organizacijski i to se vidi. Dobro je i to što se svake godine sve više djece školuje za strukovna zanimanja, a to nam je i bila glavna intencija ovog Sajma. Umjetna inteligencija dolazi, ali vješte ruke i kreativnost obrtnika teško će moći zamijeniti – poručio je predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba Ivica Zanetti.

9. ZOS

Kratohvil: Obrtnička zanimanja danas su dobro plaćena, a usluge obrtnika nikada traženije

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil istaknuo je kako u ovom trenutku u Hrvatskoj ima više od 112 000 obrtnika, što je za 10 000 više od prošle godine.

– Sve to govori nam da su obrtnička zanimanja atraktivna i da su zanimanja prošlosti, današnjosti, ali i budućnosti. Upravo ovakvim manifestacijama želimo mladim ljudima dočarati svijet obrtništva, privući ih i zainteresirati za obrtnička zanimanja. Važno je kod mladih, ali i njihovih roditelja podići svijest o važnosti obrtničkih zanimanja. Danas, nakon što dijete završi srednju strukovnu školu, može izabrati nastaviti školovanje na visokoobrazovnoj instituciji ili potražiti odmah posao. Obrtnička zanimanja danas su dobro plaćena, a usluge obrtnika nikada traženije – poručio je Kratohvil.

Sajam se održava u organizaciji Obrtničke komore Zagreb uz potporu Grada Zagreba, Zagrebačke županije i gradova iz zagrebačkog prstena – Jastrebarskog, Ivanić-Grada, Svetog Ivana Zeline, Vrbovca, Velike Gorice, Zaprešića, Samobora, Dugog Sela i Svete Nedelje.

Kolarec: „Izgradnja Regionalnog centra kompetentnosti je veliki iskorak po pitanju strukovnog obrazovanja.“

Potporu ZOS-u dao je i gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, koji je kasnio na otvaranje, ali nije propustio dati podršku ovom hvalevrijednoj manifestaciji.

– Vidi se da ovakvi sajmovi dovode do povećanja broja upisanih učenika u srednjim strukovnim školama. Grad Zagreb će i dalje financijski i na svaki drugi način podupirati ovu manifestaciju. Prošle godine nakon Zagrebačkog obrtničkog sajma udeseterostručio se interes djece za zanimanje mesar. Grad Zagreb daje stipendije za deficitarna zanimanja i želimo učiniti sve kako bi što više djece upravo u tome vidjelo svoju budućnost. Grad ne možete obnoviti i izgraditi bez obrtničkih zanimanja, grad ne može funkcionirati bez obrtnika – rekao je gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević.

 

Zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec pohvalio se kako Zagrebačka županija već dugi niz godina najveći dio svog proračuna troši za školstvo.

– Ono na što smo ponosni je izgradnja Regionalnog centra kompetentnosti i mislim da smo tu napravili veliki iskorak po pitanju strukovnog obrazovanja. Ova investicija vrijedna je 15 i pol milijuna eura, a 10 i pol milijuna eura povukli smo iz fondova EU. Škole u Velikoj Gorici, Samoboru i Dugom Selu postale su centri izvrsnosti i znam da će učenici koji ih upišu imati priliku raditi na najsuvremenijim tehnologijama i strojevima te neće imati problema s tim stečenim znanjem pronaći posao – zaključio je Kolarec.

Za mlade posjetioce pripremljen je zanimljiv program u kojem će kozmetičarke pokazati “beauty” rutine, kuhari svoje vještine na “cooking showu”, a baristi izvoditi bravure prilikom pripreme različitih koktela. Automehaničari će popravljati automobile, groomeri će uljepšavati nezbrinute pse iz skloništa Dumovec, kako bi slatke njuškice što lakše pronašle nove vlasnike i tople domove. Održat će se modne revije frizura iz filmskih mjuzikala te s temom dizajna odjeće, nastupat će školski bendovi, a građevinari i cvjećari imat će nagradne radionice.

 

No Comments

Post A Comment