Mobilnost Floriculture experience in Italy - Udruženje obrtnika grada Zagreba
2215
post-template-default,single,single-post,postid-2215,single-format-standard,bridge-core-3.0.7,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Mobilnost Floriculture experience in Italy

EU program: Erasmus+
Korisnik sredstava: Udruženje obrtnika grada Zagreba

Naziv projekta:

Floriculture experience in Italy (FLOREX)
2014-1-HR01-KA102-000249

 

Aktivnost mobilnosti pod nazivom Floriculture experience in Italy (FLOREX) provedena je od 15. do 21. ožujka 2015. godine u Padovi s partnerom TECNA, čije je primarno područje djelovanja razvoj kvalifikacija, osuvremenjavanje znanja te stručno usavršavanje poduzetnika, obrtnika i nezaposlenih kroz programe usavršavanja kreirane prema potrebama tržišta rada. TECNA je preko uske suradnje s Nacionalnom konfederacijom obrtnika i malih poduzetnika (CNA) povezana s obrtnicima i poduzetnicima koji se bave cvjećarstvom na području regije.

 

Cilj projekta je poboljšanje i usavršavanje postojećih kompetencija u cvjećarstvu za članove komorskog sustava, prijenos primjera dobre prakse te prijenos stečenih znanja naučnicima i drugim obrtnicima, povećanje konkurentnosti obrtnika cvjećara u RH i EU. Cvjećari će se u sklopu projekta upoznati s organizacijom stručne prakse i novim tehnologijama koje će im pomoći u poboljšanju kvalitete obavljanja posla.

 

Projektne aktivnosti su obuhvaćale posjet Nacionalnoj federacija cvjećara Italije (Federfiori) i Pokrajinskom udruženju cvjećara iz Veneta (Associazione fioristi Veneti); posjet obrtnicima/cvjećarima ; posjet Botaničkom vrtu te uzgajivačima cvijeća.

 

Prema programu, prvi sastanak je održan sjedištu domaćina i partnera u projektu TECNA – učilište udruženja CNA (Nacionalnog udruženja obrtnika ) Padova, gdje nam je dobrodošlicu zaželio gospodin Carlo Griguolo i proveo nas kroz zgradu sjedišta škole te nas upoznao s funkcioniranjem same škole (aktivnostima, misijama, organizacijom te obrazovnom ponudom škole).

 

U dvorani za prezentaciju pridružio nam se gospodin Renato Trinco, zamjenik potpredsjednika FEDERFIORI – Nacionalne federacije cvjećara Italije. On nas je pobliže upoznao s funkcioniranjem, strukturom, interakcijom njihovih organizacija te položajem i mogućnostima koje pružaju cvjećarima (koji su u Italiji konfederacija trgovaca) i proizvođačima koji su ustvari obrtnici u Italiji.

 

CNA je nacionalno udruženje obrtnika, u koju je upis dobrovoljan, ima oko 4800 članova u Padovi.

 

TECNA djeluje kao društveno učilište kojoj je glavna aktivnost organizacija tečajeva za edukaciju i unapređenje cvjetnog dizajna i djelatnosti uopće.

 

Izvori financiranja su iz europskih fondova ali i od lokalnih izvora – fondova koji se pak formiraju plaćanjem članarina. Naime, Padova i cijela pokrajina Veneto poznati su obrtnički kraj. Udruživanjem su omogućili bolju povezanost, pomoć, edukaciju, sindikalne aktivnosti i sl. Zanimljivo je i da su se udružili i kreirali Zadrugu CONFIDI s kojom se jednostavnije predstavljaju bankama, veća su im sredstva a time i mogućnosti potraživanja.

 

U Italiji obrtnik može biti i d.o.o. . Godišnja članarina im je 205 eura, a usluge koje daju imaju veliki raspon: pomoć oko poreza i poreznih olakšica, rješavanje otpada, transportni problemi, obavijesti o promjenama zakona, sve oko javnih natječaja. Postoje uredi za edukaciju i kompjuterizaciju i sl. FEDERFIORI su organizirani kako bi se cvjećarska struka unaprijedila i educiranje na višoj razini učinilo dostupnijim. Za razliku od Hrvatske nemaju organizirano obrazovanje pri državnim ustanovama i učilištima nego su se organizirali odvojeno i to vrlo kvalitetno i efikasno.

 

Gospodin Trinco nam je prikazao koncepciju obrazovanja koja je funkcionalna i kompletna na toj razini obrazovanja. Organizirana je kao Osnovni tečaj koji se sastoji od 6 modula, traje 6 tjedana u toku školske godine te ne postoji fizički škola već se edukacija odvija na terenu tj. Instruktori idu od lokacije do lokacije prema potrebi.

 

Druga razina je Superiorni tečaj ili viši nivo koji se sastoji od 4 tečaja za: tehniku, formu, boju i materijale. Nešto je skuplji i zahtijeva prethodno savladani Osnovni tečaj – elementarno znanje. Imaju i jednu zanimljivu nadogradnju, a to je Tečaj ažuriranja koji omogućuje edukaciju za rad na modernim, suvremenim pomagalima i sredstvima komuniciranja i rada, rad s društvenim mrežama i sl. Imaju i organiziran MASTER nekoliko puta godišnje 3 do 4 dana, jedan takav je organiziran i za našu posjetu Padovi. Njega vode najbolji i najbolje obučeni majstori škole kao što su Silvano Erba, Danijela Pigeti i ostali. FEDERFIORI je neprofitna organizacija s jednim direktorom i jednim organizmom uprave i raspodjele sredstava. Imaju svoje novine čiji broj smo dobili te brinu i štite oko 17.000 cvjećara.

 

Nakon sastanka posjetili smo povijesno sjedište najstarijeg Sveučilišta u svijetu, koje potječe iz 1222. godine. Iznimna građevina u centru Padove s još iznimnijom povijesnom pričom i značenjem za cijeli sustav univerzitetskog obrazovanja u Europi pa i u svijetu. Prvotno je sveučilište smješteno na Palazzo del Bo, po mjestu gdje je bilo smješteno od 1542. do 1601. godine dobilo je i ime. Otvorenog je tipa, nevezano za isključivo titule privilegiranog sloja u njemu su se mogli obrazovati svi koji su si to mogli priuštiti bez obzira na podrijetlo. Ipak, studente su većinom činili bogati pa se tako se sveučilište financiralo. Tako su se financirali i studenti iznimnog talenta ali ne dubokog džepa.

 

Mnogi velikani svjetske povijesti studirali su i predavali na ovom sveučilištu, Galileo Galilei u 16. stoljeću, Andrea Maroni i mnogi drugi. Danas je spomenuti univerzitet najpoznatiji po medicinskoj znanosti, koja je u davno doba bila najmanje zastupljena i jedno od najslabijih zastupljenih područja, no razvoj i revolucionarnost ovog sveučilišta ponovo se pokazao kao dobitna kombinacija.

 

Tijekom drugoga dana posjetili smo najstariji botanički vrt u Europi Orto Botanico koji datira iz 1545. godine i formiran je kao Orto dei Semplici tj. kao vrt s ljekovitim biljkama za potrebe Medicinskog fakulteta u čijem je vlasništvu i knjižnica u kojoj se nalaze crteži i zapisi uzgoja i ljekovitih značajki biljaka iz vrta. Građa je iznimnog značaja. U početku je vrt bio otvorenog oblika no kasnije su ga ogradili sa zidinama u romanskoj citadeli kako bi ga zaštitili od krađe i utjecaja građanstva. Kasnije je proširen, trgovci i pomorci donijeli su nove vrste te je kreiran novi dio sa staklenicima tropskog, suptropskog, pustinjskog, mediteranskog i vodenog bilja. Iznimna građevina sada već vrlo modernog oblika i uređenja s iznimnom kolekcijom prekrasnog bilja.

 

Posjetili smo i prekrasnu kapelicu Cappella degli Scrovegni koja je nastala kao čin iskupljenja jednog člana obitelji za zelenaštvo i ostale zla koja je počinila obitelj Scrovegni u svom povijesnom ekstremnom bogaćenju. Da bi izbjegao prokletstvo obitelji jedan pobožni član dao je sagraditi ovo remek djelo povijesti. Oslikao ga je 1303. do 1305. godine tada najznamenitiji slikar Giotto, veoma cijenjen i za života pa su izgradnja i oslikavanje kapelice stajali cijelo bogatstvo obitelji Scrovegnia.

 

Trećega dana posjetili smo veličanstvenu veleprodaju u blizini Padove EDG gospodina Enza De i Gasperia. Proveo nas je kroz kompleks objašnjavajući nam kako je od obiteljskog posla u provinciji stvorio tvrtku svjetskog kalibra. Dao je na značenju predanosti, zaljubljenosti gotovo opsjednutosti svojim poslom i ljepotom, zanosu s kojim i dan danas radi svoj posao i naravno nastavljanju tradicije kroz svoje potomke. Impresivni prikazi proljetne kolekcije, iznimnog stakla, nevjerojatne ljepote i kvalitete svega umjetnog cvijeća, grana, sukulenata, zelenila i na kraju veličanstveni show room s božićnim čarolijama u crvenoj, ružičastoj, zlatnoj srebrnoj, bijeloj i ledenoj varijanti. Ogromne prostorije ispunjene veličanstvenim kreacijama za koje angažira svjetske cvjetne dizajnere. No takva prezentacija je moguća samo uz veliki angažman i ogromno tržište koje ima u cijelome svijetu.

 

Nakon show rooma obišli smo i dizajnerski studio Enzo De Gasperi gdje proizvode namještaj, cvijeće, lustere i ostalo. Obišli smo i još jedan njegov show room s ekskluzivnim proizvodima koje lansira uglavnom na najzahtjevnija tržišta Rusije i SAD-a te ostalih vrlo bogatih zemalja. Počastio nas je i divnim ručkom u svojim prostorima koji su veličanstveni baš kao i show room.

 

Posjetili smo također Basilicu di S. Antonio. Iznimna je to građevina u romanskom stilu, oslikana veličanstvenim freskama, ukrašena kipovima i lusterima, dekorom od kojeg zastaje dah. Kako je sagrađena odmah nakon smrti Svetog Ante Padovanskog, 1231. godine, sadrži relikvije tj. njegov prst, plašt , kapu i kao te sarkofag s njegovim kostima. Iznimna je spiritualna energija kojom zrači cijeli prostor crkve. Veličanstven doživljaj.

 

Posjetili smo i tvrtku Menin – uzgajivači orhideja, još jedno obiteljsko gospodarstvo koje vodi četvero braće, generacijski već više od 100 godina proizvodnje i uzgoja. Svaki brat vodi drugi segment, a nas je proveo kroz uzgoj orhideja jedan od braće zadužen za proizvodnju. Zaključak je da u Italiji vlasnici ustvari i najviše provode u proizvodnji, te da su u potpunosti predani svome poslu.

 

Proizvodnja je podijeljena u tri bitna segmenta i odjeljenja, s različitim temperaturama i stupnjevima vlage. Prvi je na višoj temperaturi od oko 25 stupnjeva. Tu se mlade sadnice orhideja razmnožavaju kloniranjem od matične biljke koja stiže kao mala već kreirana sadnica iz genetičkog uzgojnog centra u Nizozemskoj. U toj je prostoriji ne samo viša temperatura već i više vlage u zraku. Biljke se tu presađuju i rastu do vegetativnog vrhunca. Zalijevaju se kišnicom koja se prikuplja sustavom za navodnjavanje u koji je uloženo jako puno. Sustav je je napravljen tako da voda cirkulira a cijela priča je ekološka, samoodrživa i omogućava najkvalitetniji oblik uštede. Zagrijavanje staklenika omogućavaju termalni izvori kojima obiluje taj kraj.

 

Drugi staklenik bitno je hladniji i stvara zimske uvjete koji će stimulirati orhideje na cvatnju. Treba reći da su orhideje epifiti kojima korijenje nikako ne smije biti u vodi i koje vole iznimno zračnu vlagu, kako list, korijen tako i cvijet. Temperatura u ovom stakleniku je oko 15 do 20 stupnjeva.

 

Treći staklenik ima visoku zračnu vlagu i višu temperaturu, oko 25 i više stupnjeva, simuliraju se tropski uvjeti. Orhideje su presađene u posebne posude na dva nivoa čime se onemogućava da listovi i korijenje gube smjer rasta. U ovom stakleniku orhideja cvjeta, a nama su pokazali kako da taj proces traje duže i da cvijet bude isplativiji. Orhideje su raznolikije od većine cvjetnica, a pri tome nisu zahtjevnije za uzgoj, Tako i vlasnici staklenika pomalo gase proizvodnju anturijuma iako im je uz još neke vrste donedavno bila primarna. Orhideja preuzima vodstvo i zbog svoje raznolikosti boja i oblika (mini vrste), lako se genetički modificira, a osim toga vrlo je izdržljiva – ne traži posebnu njegu, cvijet se može zadržati i do mjesec dana te je uistinu prekrasna. Naši domaćini prodaju oko 4 milijuna komada godišnje.

 

Nakon ručka posjetili smo prodajni centar Centro fiori Padova, gdje smo obišli i pregledali ponudu repro materijala, stakla, traka, metalne i drvene elemente, svileno cvijeće i ostalo što nudi ovaj veliki i dobro opskrbljeni centar.

 

Dana 19.03. 2015. (četvrtak ), dan -edukacije, okupljane i odlazak izvan Padove u Antico Brolo, Agriturizam. Lijepo imanje u krasnom poljoprivrednom dijelu Veneta. Divna restaurirana autentična seoska građevina s okolnim građevinama koje su prije imale drugu svrhu, a sada su reprezentativno-stambenog karaktera. Ondje nas je dočekao majstor Silvano Erba. Upoznali smo se, ponešto je on rekao o samoj edukaciji te kako ju je koncipirao. Imali smo temu i zadatak kategoriju Cvjetnih kompozicija – struktura. Ukratko smo se predstavile i počela je edukacija.

 

Radili smo najprije formu struka na konstrukciji kreiranoj od žice i ostalih materijala po želji. Bilo je bitno da baza bude tehnički ispravno pletena i naravno čvrsta i stabilan, materijali koje smo izabrali za kreaciju osnovne instalacije, baza, kao i cvjetni materijali bili su po izboru i personalizirani tako da je svaka kreacija bila autentična i različita, iznimno obojena osobnošću, predznanjem i nekom vrstom karaktera . Poslikali smo radove, gospodin Erba ih je svaki posebno komentirao i analizirao te procijenio, na naše zadovoljstvo pozitivno s malim korekcijama i s više kvalitetnih, poučnih objašnjenja.

 

Nakon ručka smo razmijenili smo iskustva u hrvatskom cvjećarskom poslovanju s talijanskim iskustvima te analizirali probleme koji su neovisno o granicama, kulturi i ekonomskoj razvijenosti zajednički za ovaj dio Europe.

 

Idući zadatak je bila konstrukcija na boci napunjenoj vodom. Karakteristika ove iznimne tehnike upravo je u spoznaji da na maloj površini veličine grla boce treba biti stabilno kreirana gotovo peteroduplo veća konstrukcija s bazom od žice. Ona treba balansirati u svoj svojoj veličini, lebdjeti u prostoru.

 

Tehnika pletenja sa žicom se nastavila, djelovalo je jako komplicirano u početku, no brzo smo shvatili i kreirali smo najprije nosivi dio koji ide poput čepa na vrh boce, a potom nosivi dio cijele cvjetne kompozicije. Silvano Erba nam je ponovo dopustio da kreiramo svoju personaliziranu cvjetnu fantaziju, mogli smo birati sve vrste raspoloživog repromaterijala, čak ići u vrt i perivoj i ubrati granje i tek procvjetalo i prolistalo drveće i grmlje. Na kraju smo fotografirali radove, a gospodin Erba ih je komentirao i svi smo zaslužili certifikat.

 

Poslije smo bili pozvani kod gospodina Renata Trinca u njegove prostore cvjetnog salona i radne prostore. Prekrasan veliki salon, trgovina i radionica. Ogromni prostor podijeljen u dva dijela kao prostor za fine vaze, svileni materijal i ostale fine elemente u prekrasnom show room-u te drugi prostor s rezanim cvijećem i lončanicama, svijećama i mirisnim uljima i sl., zatim prostor u pozadini specijalno za repro materijal, skladište s vazama i ostalim svijećnjacima i ostalim dodacima, prostor s velikim hladnjakom za cvijeće, veliki pozadinski prostor za rad s kamerama i displejem za praćenjem trgovinskog dijela cvjećarnice, sve divno izloženo, sve divno posloženo. Veliki je to obiteljski posao koji je gospodin Renato izdigao na vrlo visoku razinu. Demonstrirao nam je i kako je kreirao kvalitetne oblike posuda i spužvastih formi s držačima koji se proizvode i već su u prodaji. Radi se o specifičnim formama plastičnih posuda s držačima visokog hvata za grobne aranžmane visokog trokutastog izgleda, vrlo praktično i za kupca i za cvjetnog dizajnera. Veliki prostor dvorišta je u funkciji skladišta, rada, sadnje, a u pozadini krasan obiteljski vrt za odmor, jednostavno prekrasno i korisno radi vlastite organizacije rada.

 

Dana 20.03. 2015 (petak) krenuli smo put proizvođača sobnog bilja i lončanica Vergerio. Još jedan uspješan obiteljski posao s tradicijom. Ponovo braća koja su rasporedila poslove po segmentima između sebe tako da su usko specijalizirani i vrlo stručni svatko u svome području. Kvalitetno su osmislili stakleničku proizvodnju s vlastitim kućama u okviru iste, tako da stalno mogu biti prisutni i pratiti poslovanje i uzgoj te sva događanja. Iz fondova EU dobili su poticaje za svu ekološku proizvodnju. Sadnice se ne tretiraju kemijski u borbi s bolestima i štetnicima, već se koriste prirodna sredstva i kvalitetan uzgoj, čisti uvjeti i otporne i kvalitetne sadnice. Imaju svoj vlastiti izvor topline, svoje gnojivo, a voda je cirkularna i kišnica koja se akumulira. Gnojivo je od malčevanja, ništa se ne baca i sve se reciklira i ponovo koristi. Biljke su prekrasne, raznolike, od cvjetnica kojih ima raznolikih i vrlo atraktivnih, novih vrsta na tržištu koje ćemo u Hrvatskoj tek vidjeti u uzgoju, ali i neke koje već uvozimo, možda baš od njih.

 

Proveli su nas kroz razne staklenike s raznim uvjetima i temperaturama, ovisno što pojedina vrsta zahtijeva kod uzgoja. Još jedno zanimljivo i nadahnjujuće iskustvo i pohvalno vođenje poslovanja, ponovno ista braća vlasnici. Stalno rade, stalno su u radnoj odjeći, u punom zanosu i radnom pogonu.

 

Za vrijeme mobilnosti razmjenjivali smo iskustva s našim partnerima, aktivno sudjelovali u svim prezentacijama postavljajući mnoga pitanja, komentirajući i prezentirajući praksu Grada Zagreba i Zagrebačke županije u sferi obrazovanja za zanimanje cvjećar. Za vrijeme posjete uzgajivačima i aranžerima cvijeća postavljale smo konkretna pitanja vezana uz samu struku.

 

Stečena znanja i iskustva prenijet ćemo u svoje obrte , zaposlenicima te u svakodnevnom radu s klijentima i naučnicima.

 

Na svečanoj večeri restoranu Da Giovani uz prisustvo predsjednika i zamjenika predsjednika gospodina Trinca uručeni su nam certifikati. U ugodnom druženju zbrajali smo dojmove o stečenim znanjima i iskustvima.

 

Zahvaljujući partneru TECNA na uspješno provedenim svim aktivnostima iz projekta, zagrebački cvjećari su izrazili želju za razvojem daljnje suradnje. Razmotrili su mogućnost sudjelovanja cvjećara iz Padove na jednoj od radionica.

No Comments

Post A Comment