Nataša Kravar predstavnica cvjećara u cehu - Udruženje obrtnika grada Zagreba
1092
post-template-default,single,single-post,postid-1092,single-format-standard,bridge-core-3.0.7,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Nataša Kravar predstavnica cvjećara u cehu

Nakon puno truda Sekcija cvjećara postigla je jedan od ciljeva – napokon će imati svoga predstavnika u Cehu intelektualnih usluga Obrtničke komore Zagreb. Cvjećare će zastupati Nataša Kravar, pročelnica Sekcije odlučeno je jednoglasno na sinoćnjem sastanku. Time će cvjećari biti pravovremeno i kvalitetnije upoznati s aktualnostima koje su bitne za njihov rad i angažman.

Ipak, pred Sekcijom cvjećara su još teški zadaci, prije svega rješavanje problema veletržnice cvijeća. S postojećom, koja zapravo i nije veletržnica već tržnica, nisu zadovoljni pa će narednih dana s razlozima svoga nezadovoljstva upoznati i predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga Ivu Čovića.

Prešutno odobrena siva ekonomija

Osnovni problem jest u tome što pristup veleprodaji cvijeća po istim cijenama imaju i građani a ne samo obrtnici. Najizravnije se ugrožava poslovanje obrtnika, tim više što se “građanima” predstavljaju oni koji zapravo rade na crno, ne plaćaju poreze niti doprinose.

“Građanima” je slobodan ulaz na veletržnicu, nije im potreban poseban dokument za kupovinu, osim broja registracije na automobilu?! Ne uspiju stati na kraj ovoj, od gradskih vlasti i Zagrebačkog holdinga prešutno odobrenoj sivoj ekonomiji, Sekcija cvjećara tražit će druga rješenja.

Kazna za podmirene troškove

Istovremeno cvjećarnice obilaze inspekcijske službe. Drastičan primjer je i naplata kazne od 7.000 kuna za kašnjenje u plaćanju doprinosa. U konkretnom slučaju plaćeni su i doprinosi i kamate na kašnjenje što je u pet godina ukupno bilo oko 4.000 kuna. Ipak, usprkos podmirenim obvezama, samo zbog kašnjenja naplaćena je skoro dvostruko veće kazna.

S druge strane, onima koji nisu ništa platili opraštaju se kamate. Što iz toga zaključiti osim da najbolje prolaze neplatiše. K tome, nikome ne pada na pamet da ih kazni, državna administracija je zadovoljna ako od njih išta uspije dobiti.

To su tek neki od problema s kojima se cvjećari suočavaju, ali i rade na njihovom rješavanju. Sastanci članova sekcije tako su postali učestaliji.

Na sinoćnjem sastanku cvjećari su upoznati i s održavanjem besplatne radionice za apliciranje na natječaj Poduzetnički impuls. Održat će se 8. svibnja u 19 sati a dobro će doći i onima koji će se prijavljivati na slične natječaje i ubuduće. Radionicu će voditi stručnjaci iz Razvojne agencije Zagreb – TPZ.

No Comments

Post A Comment