Veće mogućnosti poticaja za zapošljavanje i samozapošljavanje u obrtu - Udruženje obrtnika grada Zagreba
1128
post-template-default,single,single-post,postid-1128,single-format-gallery,bridge-core-3.0.7,cookies-not-set,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Veće mogućnosti poticaja za zapošljavanje i samozapošljavanje u obrtu

Poticaji koje obrtnicima dodjeljuje Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) nikada nisu bili veći. S redefiniranim kriterijima za olakšano korištenje pojedinih mjera i novim mogućnostima članove Sekcije električara upoznala je Ljiljana Špoljarić, voditeljica Odsjeka mjera aktivne politike zapošljavanja HZZ-a.

Najveća novost je svakako da se i obrtnici mogu prijaviti na Zavod za zapošljavanje nakon što zatvore obrt i ondje ostvare neka prava. Kao ostali nezaposleni koji ne uživaju poseban status, nakon šest mjeseci u evidenciji imaju pravo na poticaje za samozapošljavanje. Iznos koji mogu dobiti za novo otvaranje obrta s drugom djelatnošću ili proširenjem djelatnosti je ograničen na 18.880,80 kuna (osnovica za paušalno plaćanje poreza). Isplaćuje se jednokratno.

Novac se daje za podmirenje obveza prema država i potrebno ga je opravdati u narednih godinu dana, ili čak godinu i pol. Obrt mogu otvoriti i dvije osobe koje su šest mjeseci u evidenciji HZZ-a te će u tom slučaju svaka dobiti spomenuti iznos. Poticaji se dodjeljuju na temelju poslovnog plana onima koji su podmirili sve obveze prema državi što su ih imali kao obrtnici. Tako je barem djelomično ispravljena nepravda jer do sada uopće nisu bili u istoj poziciji kao svi drugi nezaposleni. Nakon zatvaranja obrta na Zavodu za zapošljavanje obrtnici nisu imali nikakvih prava.

Onima koji nemaju namjeru zatvoriti svoje obrte na raspolaganju je mjera stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa, prema podacima koje je iznijela gospođa Špoljarić mjera je korištena za 5.500 nezaposlenih od kojih su 1600 iz Zagreba.

Ako se u obrtu zapošljava osoba prijavljena na HZZ tada su poticaji u visini 50 posto troškova, a za osobe s invaliditetom država podmiruje čak 75 posto troškova. Važno je da obrtnik koji zapošljava radnika iz evidencije HZZ iskaže potrebu za zapošljavanjem. Objavljuje se natječaj za posao, a ako već postoji osoba koju je obrtnik odlučio zaposliti može to navesti kao napomenu.

Pojedinosti o poticajima dostupne su na stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Obrtnici se mogu javiti i izravno gospođi Špoljarić na telefon 01/4699-852 ili email: ljiljana.spoljaric@hzz.hr. Mogu zatražiti dodatna pojašnjenja, dobiti sve potrebne obrasce i upute te znatno uštedjeti dragocjeno vrijeme.

Fiskalizacija: Predstavljanje tvrtke Birokor

O novinama u oporezivanju i fiskalizaciji u prometu gotovinom govorio je knjigovođa Damir Židanić, vlasnik obrta “Ines” i predsjednik Sekcije intelektualnih usluga. Kao gosta je pozvao Hrvoja Tomičića iz tvrtke Birokor, ponuđača softera za fiskalnu blagajnu. Program radi na principu uspoređivanja podataka blagajne i onoga što traži Porezna uprava pa u slučaju nemogućnosti slanja u trenutku izdavanja računa nastoji to automatski učiniti kasnije. Cijena licence je 699 kuna za najjednostavnije rješenje naplate usluga. Licenca za komadno praćenje je 899 kuna, a s podacima o nabavnim i prodajnim cijenama 999 kuna. Program se može proširiti s dodatnim podacima i informacijama te mu cijena, ovisno o željama može dosegnuti nekoliko tisuća kuna.

Kako softver funkcionira može se isprobati u prodavaonici u Vlaškoj 21 gdje je blagajna spojena na testni server. Uz ovo programsko rješenje treba imati internetsku vezu i računalo. Posebno se prodaje printer manjih dimenzija pogodan za terenski rad. Cijena mu je od 150 eura na više. Svi koji žele dodatne informacije mogu ih potražiti u tvrtki Birokor, Remetinečka 106 (Hotel I) te na telefon 4444-344. Licenca se prodaje na dvije godine, a navedeni iznosi su godišnja cijena. Više informacija o ponudi je također na stranici: http://www.birokor.hr/.

Predstavljanja će biti još pa s kupovinom ne treba žuriti prije nego što se usporedi ponuda, cijene i kvaliteta. Osim toga, zbog moguće narudžbe većih količina očekuje se da ponuđači spuste cijene.

Edukacija za montere fotonaponskih sustava

U ponedjeljak počinje program obrazovanja za montere fotonaponskih sustava u organizaciji Obrtničkog učilišta. Trajat će do travnja i po završetku će se upisivati u radnu knjižicu. Zainteresiranih za certifikat ima još pa je preporučeno da se jave stručnoj službi Udruženja, odnosno Mileni Kunčić kako bi se predbilježili. Vrijednost programa je 19.500 kuna no obrtnici će platiti tek simbolični dio jer troškove pokrivaju Obrtničko učilište, Udruženje obrtnika grada Zagreba, Europska unija i najvjerojatnije Grad Zagreb o čemu se još vode razgovori.

Za program se mogu prijaviti strojari ili električari koji nemaju dugovanja zbog neplaćenog komorskog doprinosa.

Prijave za Intersolar

Za sudjelovanje na sajmu Intersolar u Münchenu članovi sekcije se mogu prijaviti do 20. veljače. Polazak je planiran tri mjeseca kasnije, u petak 21. lipnja. Događaj je veoma posjećen te je smještaj već sada teško osigurati. Planirano je da to bude u obližnjem Dachau, u hotelu Bavaria.

Cijena posjeta je 1.100 kuna (prijevoz, smještaj, ulaznica). Udruženje podmiruje 350 kuna onima kojima će to biti prvi ovogodišnji posjet nekom međunarodnom sajmu.

Intersolar je sajam koji prednjači u predstavljanju novih tehnologija, novih mogućnosti o kojima se gotovo i ne razmišlja u svakodnevici. Podjednako oduševljava i ljude od struke i potencijalne korisnike.

No Comments

Post A Comment