Priznanja zaslužnim članovima sekcija auto struka i automehaničara - Udruženje obrtnika grada Zagreba
852
post-template-default,single,single-post,postid-852,single-format-gallery,bridge-core-3.0.7,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Priznanja zaslužnim članovima sekcija auto struka i automehaničara

Sekcije auto struka i automehaničara održale su zajednički sastanak. Bio je i radnog i svečanog karaktera jer su uručena priznanja za okrugle jubileje aktivnog obavljanja djelatnosti, bilo da je riječ o 10, 20, 30, 40 ili čak 50 godina aktivnog obrtničkog rada.

Prije slavlja priliku da kažu novosti o poticajima u području zapošljavanja dobila je Ljiljana Špoljarić, voditeljica Odsjeka mjera aktivne politike zapošljavanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Podsjetila je obrtnike na poticaje koji im stoje na raspolaganju kroz mjere stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa, osobito na činjenicu da su izmjene Zakona o poticanju zapošljavanja donijele nove pogodnosti. Sve pojedinosti dostupne su na internetskim stranicama HZZ.

Sukladno Uvjetima i načinima za korištenje sredstava za provođenje mjera za poticanje zapošljavanja putem Nacionalnog plana za poticanje zapošljavanja u 2012. godini Hrvatski zavod za zapošljavanje objavio je javni poziv za podnošenje zahtjeva za korištenje sredstava za poticanje zapošljavanja u 2012. godini, a zahtjevi se zaprimaju do 20. prosinca. Kada je riječ o zapošljavanju potpore se odnose na mlade osobe bez radnog iskustva, dugotrajno nezaposlene, osobe iznad 50 godina, osobe s invaliditetom te na posebne skupine nezaposlenih.

Fiskalizacija za auto struke od 1. travnja 2013. godine

Uz poticaje, tema koja ovih dana zanima sve obrtnike, bez obzira na struku jest fiskalizacija, točnije Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom. Donijet će velike novine u poslovanju obrtnika, auto struke kao i trgovci počet će ga primjenjivati od 1. travnja 2013. godine. Damir Židanić, predsjednik sekcije intelektualnih usluga i vlasnik obrta Ines koji se bavi poslovima knjigovodstva pojasnio je uvjete za obrtnike koji nisu u sustavu PDV-a i mogu zatražiti paušalno oporezivanje čime će se uvrstiti u takozvane male obveznike koji se neće morati svaki puta prilikom izdavanja računa internetom povezivati s Poreznom upravom. Provođenje fiskalizacije za njih će biti puno jednostavnije, imat će samo ovjerenu knjigu računa.

Pet je uvjeta za paušalno oporezivanje:
Obrtnik koji je u sustavu PDV-a mora zatražiti izlazak iz sustava do 15. siječnja što mogu učiniti oni koji su u sustav ušli po sili zakona. Drugi koji su ušli dobrovoljno mogu iz sustava izaći nakon što su u njemu proveli 5 godina.
Obrtnik ne smije biti u nekom ortakluku.
Obrtnik ne smije imati izdvojeni pogon.
Obrtnik ne smije imati registriranu djelatnost trgovine.
Obrtnik ne smije ostvarivati više od 149.500 kuna godišnje bez PDV-a.
Rok za podnošenje zahtjeva za paušalno oporezivanje je 15. siječnja.

Osiguravateljske kuće i zaštita na radu

Ivan Obad, pročelnik Sekcije auto struke osvrnuo se također na konkurenciju osiguravateljskih kuća koje otvaraju svoje servise i radionice. Što je o tome rekao poslušajte i pogledajte u video zapisu.

Od ostalih tema najviše zanimanja pobudila je edukacija za voditelja zaštite na radu. Umjesto plaćanja kazni i outsourcinga predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba Vlado Crkvenac pozvao je kolege da se prijave za edukacije koje se povremeno organiziraju. Vođenje računa o zaštiti na radu način je da se izbjegnu tragične posljedice, istaknuo je.

Sekcijska priznanja za 2012. godinu

AUTO STRUKE

Drago Desančić – za 30 godina aktivnog obavljanja obrta

AUTOMEHANIČARI

Ivan Matoković – za 50 godina aktivbnog obavljanja obrta

Franjo Vukić – za 40 godina aktivbnog obavljanja obrta

Za 20 godina aktivnog obavljanja obrta
Mithad Dedić
Nenad Šafran

Za 10 godina aktivbnog obavljanja obrta
Davor Dolenčić
Antonio Bujan
Kata Kovačec
Igor Topolovec
Martina Lobor
Dražen Sopić
Zvonko Debeljak
Mehmed Sajović

No Comments

Post A Comment