​Prijave za edukaciju i certifikate za postavljanje fotopanela i solara - Udruženje obrtnika grada Zagreba
1141
post-template-default,single,single-post,postid-1141,single-format-standard,bridge-core-3.0.7,cookies-not-set,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

​Prijave za edukaciju i certifikate za postavljanje fotopanela i solara

Dražen Maksimović, ravnatelj Obrtničkog učilišta Udruženja obrtnika grada Zagreba pozvao je članove Sekcije električara da se prijave za edukaciju koja će im osigurati certifikate za poslove na montaži fotopanela i solarnih panela.

Europska unija kojoj se uskoro priključujemo zalaže se za veće korištenje energije iz obnovljivih izvora, 20 posto u ukupnoj potrošnji do 2020. godine. Nas pravi izazov tek očekuje jer nismo ni blizu toga cilja. Na putu prema njemu stoje još velike prepreke, no kako se očekuje njihovo skoro rješavanje, zanimanje za fotopanele i solare bit će u značajnom porastu. Tek za ilustraciju kako bi se postavili uređaji za korištenje sunčeve energije zahtjeva se 58 potvrda. Novi zakon trebao bi taj broj svesti na razumniju mjeru.

Obrtničko učilište udruženja obrtnika grada Zagreba želi biti spremno za vrijeme koje dolazi i priprema program educiranja za postavljanje fotopanela i solarnih panela. Narednih mjeseci verificirat će programe i po uzoru na europsku praksu ponuditi certifikate. Takav dokument u Europi olakšava dobivanje poslova jer jamči određeni standard usluge.

Paralelno s verifikacijom programa i traženjem izvora financiranja za njih kako bi bili što povoljniji, električari su pozvani da se prijave za buduće edukacije. Priprema se više programa, različitih po trajanju i sadržaju. Nazivi još nisu poznati, a ni precizna satnica. Načelno može se govoriti o tri programa: osnovnom (120-140 sati), certificiranom (160-180 sati) i certificiranom najvišeg nivoa (preko 500 sati) koji će obuhvaćati i praksu, i teoriju. Drugi i treći nivo uključivat će najvjerojatnije poduzetničke i komunikacijske vještine.

Zainteresirani za edukaciju mogu se prijaviti na info@obrtnici-zagreb.hr narednih 8 dana ili na telefon Udruženja obrtnika grada Zagreba 01/4877-888 (Mileni), rečeno je na sastanku Sekcije električara. Osim imena i prezimena prijava treba sadržavati osnovne podatke o obrtu – naziv i OIB.

Stipendije učenicima

Sekcija električara podržala je i inicijativu o stipendiranju učenika za deficitarna i tradicijska zanimanja. Obrtnici su pozvani da prijave naučnike za koje smatraju da zaslužuju stipendiju. Bitno je da đaci imaju dobar uspjeh u školi, osim što su se istakli radom.

Stipendiju dodjeljuje Udruženje obrtnika grada Zagreba.

Priznanja obrtnicima

U lipnju će biti obilježen Dan obrtnika i tim povodom najzaslužnijima će se dodijeliti priznanja. Prijedloge mogu dati obrtnici za sebe ili druge. Trebaju priložiti životopis i pridržavati se kriterija za dodjelu priznanja.

I za stipendije i za priznanja dobro je što prije poslati prijave. Šalju se također na info@obrtnici-zagreb.hr (Mileni).

No Comments

Post A Comment