Ova zagrebačka obrtnica proizvodi zanimljive suvenire, ali i probne modele za modne kreatore - Udruženje obrtnika grada Zagreba
4117
post-template-default,single,single-post,postid-4117,single-format-standard,bridge-core-3.0.7,cookies-not-set,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Ova zagrebačka obrtnica proizvodi zanimljive suvenire, ali i probne modele za modne kreatore

Njezini proizvodi spoj su znanja, vještine i kreativnosti koji krasi zagrebačke obrtnike, a sve ih je pokazala na sajmovima zagrebačkih proizvođača suvenira.

Vješto spaja tkanice izrađene na tkalačkom stanu s torbama izrađenim od modernih materijala te im daje zanimljiv etno štih. Osim toga, slika i na svili. Za svoje rukotvorine koristi zagrebačke motive. Uz etno torbe, tu je dječji asortiman, pregače, šeširi i magnetići za hladnjak.

Od svega toga može se pristojno živjeti, kaže nam obrtnica. U svom životu ništa ne bi mijenjala.

– Volim biti obrtnica jer mi to znači slobodu. Raspodijelim si radno vrijeme i radim ono što volim. Prije sam imala i zaposlene radnike, ali zbog smanjenja opsega posla više nemam potrebu ta radnom snagom – rekla nam je Irena Ivančan, vlasnica obrta Angel.

Osim izrade suvenira, Irena se bavi i šivanjem odjeće. Naime, izrađuje probne modele za modne kreatore.

– U ovom poslu sam 15-ak godina. Majka mi je bila krojačica i od nje sam naslijedila ljubav prema krojačkom zanatu. Ona me je naučila šivati, a završila sam i Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, gdje sam puno naučila o crtanju i dizajnu – kaže Ivančan.

Nekad davno uspješna hrvatska tekstilna industrija izgubila je rat protiv jeftinog uvoznog tekstila. S njome je nestala i kvalificirana radna snaga s tržišta rada, a da je i ima bila bi osjetno skuplja od, recimo, kineske.

No, nije sve skroz crno. Ima još uvijek prostora, doduše on nije velik, ali dovoljan za naše domaće kreativce koji izrađuju proizvode od tekstila.

– Unikatni komadi odjeće lako nalaze svoj put do kupaca, kako domaćih tako i stranih – zaključila je obrtnica.

No Comments

Post A Comment