Do sutra se na Cvjetnom trgu održava Proljetni sajam
3505
post-template-default,single,single-post,postid-3505,single-format-standard,bridge-core-3.0.7,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Jastuci od heljde i posude od fosilnog drveta samo su dio ponude na Proljetnom sajmu

Znate li da na Proljetnom sajmu možete pronaći jastuk od heljde ili posuđe izrađeno od drveta koje je u vodi stajalo više od 3000 godina? Do subote se na Cvjetnom trgu održava Proljetni sajam Sekcije proizvođača suvenira i Udruženja obrtnika grada Zagreba.

Posjetiteljima će se predstaviti 13 izlagača svojim tradicijskim i umjetničkim proizvodima. Bit će tu ponešto za svakoga od keramike, nakita, tekstilnih torba, igračaka, medenjaka, drvenih predmeta, jastuka s heljdinim ljuskicama, vunenih šalova, društvenih igara za djecu i mnogih drugih stvarčica.
Ono što zasigurno privlači pažnju je posuđe napravljeno od drveta koje je provelo tisuće godina ispod vode.

– Ovo je hrast izvađen iz vode. Ove smeđe mrlje svjedoče da je u mulju proveo više od tri tisućljeća, a kad je drvo skroz crno riječ je periodu od pet do sedam tisuća godina. Ovdje imamo posude od fosilnog brijesta i crne topole – rekla nam je Kornelija iz Močvarnog hrasta.

Ovo uopće nije lak posao. Prvo treba izvaditi trupac, zatim ga izrezati na dijelove iz kojih se radi posuđe. Nakon, toga ide tokarenje, brušenje pa mazanje uljem. Drvo ne može odmah ići na dnevno svjetlo, mora se zamotati u celofan kako bi vlaga polako izašla iz njega. U protivnom, umjesto drveta, dobili bi ugljen.

Dug je to proces koji treba proći da bi se dobio finalni proizvod.

– Ove posude većinom prodajemo po galerijama u Rovinju i Dubrovniku. Strancima se to sviđa jer je domaći proizvod i nešto je drugačije – zaključila je sugovornica.

@zg_obrtnik

Proljetni sajam

♬ original sound – zg_obrtnik – zg_obrtnik

Jastuci koji vam mogu promijeniti život

Tko ima problema s hrkanjem i vratnom kralježnicom trebao bi pogledati jastuke Vanje Zorice, koja je na sajmu predstavila svoje jastuke od heljdinih ljuskica.

– U proizvodnji jastuka koristim svilu, brokat, pamučni saten i pamuk. Oni pozitivno djeluju na mikrocirkulaciju i prozračni su pa nema znojenja, ugodni su i trajni te ih je lako održavati – otkrila nam je obrtnica.

Ona je korporativni svijet odlučila zamijeniti onim obrtničkim.

– Dojadio mi je rad u korporaciji i odlučila sam pokrenuti svoj obrt. Kreativna sam i uvijek sam nešto radila rukama te volim nešto stvarati. Došla sam na ideju da probam s ovim jastucima zato što su zdravi i ljudima olakšavaju tegobe – objasnila nam je Vanja.

Proljetni sajam možete posjetiti do sutra. Danas je otvoren do 20 sati, a sutra to možete učiniti od 10 do 20 sati.

No Comments

Post A Comment