Osniva se Fond solidarnosti: Prijedlog je trenutačno u izradi i na usuglašavanju unutar komorskog sustava - Udruženje obrtnika grada Zagreba
2618
post-template-default,single,single-post,postid-2618,single-format-standard,bridge-core-3.0.7,cookies-not-set,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Osniva se Fond solidarnosti: Prijedlog je trenutačno u izradi i na usuglašavanju unutar komorskog sustava

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil jučer je najavio osnivanje Fonda solidarnosti.

– Osnivamo Fond solidarnosti kako bismo pomogli obrtnicima u nevolji. Nastavit ćemo jačati svoje usluge za naše obrtnike kako bi u svojoj Kući mogli dobiti svu potrebnu pomoć i podršku – istaknuo je Kratohvil.

Trenutačno je u izradi i na usuglašavanju unutar komorskog sustava prijedlog Fonda solidarnosti, riječ je o isplati novčane pomoći članovima Hrvatske obrtničke komore za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica šteta na imovini i/ili štetnih nastalih na području Republike Hrvatske, a koje će biti uređeno Pravilnikom i kriterijima, uz nadležno Povjerenstvo obrtnika koji će zastupati sve krajeve Hrvatske.

Osim toga, predsjednik Hrvatske obrtničke komore s predsjednicima cehova i sekcija, koji su održali strukovna događanja u protekloj godini, predstavio je realizirane i planirane aktivnosti za unapređenje pojedinih djelatnosti i obrtništvo u cjelini. Predstavljen je ojačan cehovski sustav, povećan je broj članova u cehovima i sekcijama koji aktivno doprinose poboljšanju svoje djelatnosti, pri čemu veliku ulogu imaju strukovna događanja gdje se definiraju rješenja problema i iste adresiraju na nadležne institucije.

Tako su i protekle godine održani tradicionalni Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika, Susret ribara i 1. Susret računovođa, a započeto je i s Obrtničkim fokusom – serijom tribina o aktualnostima u obrtništvu na kojima će se i u ovoj godini problematizirati i tražiti rješenja. U ovoj godini predviđeno je još više strukovnih događanja važnih za unapređenje struke – uz već navedene, Kongres ugostitelja i susrete ribara i računovođa, u planu je održavanje 3. Foruma cvjećara i natjecanje cvjećara, održavanje dana frizera i kozmetičara HOK-a pod nazivom Majstori ljepote 2024. te susreti prijevoznika, graditelja, trgovaca.

U protekloj godini, uz kontinuiranu savjetodavnu podršku obrtnicima – 2500 pisanih odgovora i približno 50ak dnevno jednostavnijih telefonskih odgovora – dane su primjedbe na 34 zakonska propisa kako bi se unaprijedilo poslovno okruženje za obrtnike. U provođenju javnih ovlasti HOK-a, između ostalog, položen je 771 majstorski ispit, 770 ispita o stručnoj osposobljenosti i 241 ispit iz osnovnih znanja o poučavanju učenika na naukovanju. Također, sufinanciran je nastup više od 600 obrtnika na 18 sajmova u vrijednosti 120 tisuća eura. U ovoj godini izuzetno važan će biti rad na novim kurikulumima s Ministarstvom gospodarstva, kako bi sustav obrazovanja odgovarao potrebama tržišta te kako bismo stvorili potrebnu radnu snagu, uz kontinuiranu promociju obrtničkih zanimanja.

– Generalno ćemo nastaviti tražiti za hrvatsko obrtništvo nastavak mjera pomoći u smislu ograničenja cijena energenata, kao i porezno rasterećenje gdje god je to moguće te pojačane kontrole obavljanja neregistrirane djelatnosti, kao i intenzivan i aktivan angažman svih uključenih u prilagodbu sustava obrazovanja potrebama tržišta. Obrtništvo je snažno i otporno, sada je riječ o više od 112 tisuća obrta odnosno rastu od 9,8 % ili 10.000 obrta u godinu dana, a na nama je čast i odgovornost da zastupamo interese svakog od njih – zaključio je predsjednik HOK-a Dalibor Kratohvil.

No Comments

Post A Comment