Održan sastanak Sekcije električara - Udruženje obrtnika grada Zagreba
557
post-template-default,single,single-post,postid-557,single-format-standard,bridge-core-3.0.7,cookies-not-set,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Održan sastanak Sekcije električara

Na sastanku sekcije održanom 20. veljače, prisutni su upoznati s Poreznim izmjenama
koje su na snazi od 01.01.2020. godine, o čemu im je govorila K.Drakulić, tajnik Udruženja.
Prema izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit od 1.1.2020. pored niza promjena izdvojila je sljedeće:
• Fizička osoba koja obavlja samostalnu djelatnost obveznik je poreza na dobit ako: izjavi da će plaćati porez na dobit umjesto poreza na dohodak ili ako obavljanjem djelatnosti u prethodnom poreznom razdoblju ostvari ukupni primitak veći od 7.500.000,00 kuna.
• Porez na dobit plaća se po stopi:
1. 12% ako su u poreznom razdoblju ostvareni prihodi do 7.500.000,00 kn ili
2. 18% ako su u poreznom razdoblju ostvareni prihodi veći od 7.500.000,00 kn.
• Fizička osoba koja obavlja samostalnu djelatnost i obveznik je poreza na dobit te je u 2019. godini ostvarila ukupni primitak manji od 7.500.000,00 kuna, može postati obveznikom poreza na dohodak, uz uvjet da preda zahtjev za prelazak iz sustava poreza na dobit u sustav poreza na dohodak nadležnoj Poreznoj upravi.
Iznos ostvarenih primitaka jedini je kriterij za obveznu promjenu načina oporezivanja (drugi uvjeti – visina ostvarenog dohotka, vrijednost dugotrajne imovine i prosječan broj zaposlenih brisani su iz odredbi Zakona).
• Poreznu osnovicu prema novčanom načelu može utvrđivati porezni obveznik koji u prethodnom poreznom razdoblju nije ostvario prihode veće od 7.500.000,00 kn.
Podsjetila je sve obrtnike koji porez na dohodak plaćaju u paušalnom iznosu da Godišnje izvješće o paušalnom dohotku na obrascu PO-SD za 2019. godinu sastavlja se na temelju podataka iz knjige prometa (obrazac KPR) te plaćenih predujmova paušalnog poreza i to kvartalno tijekom poreznog razdoblja.
U poslovne primitke potrebno je uključiti sve primitke ostvarene obavljanjem djelatnosti uključujući i sve poticaje i potpore dobivene u vezi s obavljanjem obrtničke djelatnosti osim primljene novčane potpore za samozapošljavanje dobivene od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Gđa. Drakulić prisutnima je najavila predstojeće natječaje za dobivanje bespovratnih sredstava iz nacionalnih i EU izvora.

U nastavku sastanka pročelnik Leš prenio je informaciju: o organizaciji posjeta specijaliziranom sajmu MCE, Milano od 19.-21.03.2020. godine te pozvao da se zainteresirani prijave Stručnoj službi. Najavio je također, moguću organizaciju posjeta specijaliziranim sajmovima Intersolar i Coiltech; obilježavanju 55.Dana obrtnika.

No Comments

Post A Comment