Rad na crno ugrožava poslovanje automehaničara - Udruženje obrtnika grada Zagreba
520
post-template-default,single,single-post,postid-520,single-format-standard,bridge-core-3.0.7,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Rad na crno ugrožava poslovanje automehaničara

Suzbijanje rada na crno bila je jedna od tema sastanka Sekcije automehaničara. U posljednjih nekoliko godina broj automehaničarskih obrta se prepolovio, a uz tehnološke promjene na to je zasigurno utjecao i rad na crno. Obrtnici automehaničari svakodnevno su izloženi konkurenciji onih koji ne plaćaju ni poreze, doprinose, niti parafiskalne namete, a ne moraju brinuti ni o zaštiti okoliša, zbrinjavanju ulja, krpa i slično.

Kako tome stati na kraj? Antun Trojnar, predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba koji je također bio na sastanku sekcije rekao je kako se sa sličnim problemima susreću i obrtnici drugih struka, primjerice građevinari. Na to se može utjecati kroz ograničavanje prodaje repromaterijala za “osobne potrebe” te kroz oslobađanje od poreza na reinvestiranu dobit, rekao je.

Novo rukovodstvo Udruženja već je imalo aktivnosti usmjerene prema rješavanju problema sive ekonomije. O tome su razgovarali i s ministrom Gordanom Marasom na dva sastanka u Ministarstvu poduzetništva i obrta.

Ivica Zanetti, predsjednik Ceha uslužnih djelatnosti i zamjenik predsjednika Udruženja obrtnika grada Zagreba najavio je kako će obrtnici biti aktivniji i u predlaganju akata na lokalnoj razini, u Gradu Zagrebu.

Raspravu koja se vodila na sastanku Sekcije automehaničara, a u kojoj su sudjelovali i čelnici Udruženja, sažeo je Goran Čanković, tajnik Obrtničke komore Zagreb koji je rekao kako će komora nastaviti aktivnosti na izmjenama nepovoljnih zakonskih odredbi. S obzirom da je to dugotrajniji proces ono što se odmah može učiniti jest reagirati na konkretne primjere rada na crno prosljeđivanjem informacija o tome nadležnim službama. Adrese onih koji rade na crno treba poslati u Udruženje ili u Obrtničku komoru Zagreb.

Zbrinjavanje otpada u automehaničarskim radionicama regulirano je zakonom, a Goran Čanković skrenuo je obrtnicima pozornost na brošuru koja im može u tome pomoći. Riječ je o eko-priručniku Gospodarenje otpadom u radionicama za servisiranje i održavanje vozila koji je objavila Agencija za zaštitu okoliša. Iako je star tri godine još uvijek je aktualan i možete ga preuzeti u prilogu.

Pojašnjenja i odgovori na pitanja o zaštiti okoliša mogu se dobiti i od Anđelka Vojvode u Savjetodavnoj službi HOK-a na broj telefona 01/4806-661.

Razgovaralo se još o odlasku na sajam u Bolonji 23. i 24. svibnja. Prijave su kod pročelnika Sekcije automehaničara Roberta Baloga ili kod tajnika Ivana Bedeka do 30. travnja.

No Comments

Post A Comment