Rabat u maloprodaji vodi obrtnike u propast - Udruženje obrtnika grada Zagreba
862
post-template-default,single,single-post,postid-862,single-format-standard,bridge-core-3.0.7,cookies-not-set,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Rabat u maloprodaji vodi obrtnike u propast

Članovi Sekcije automehaničara ne žele da se novac namijenjen njihovim aktivnostima dodjeljuje drugim sekcijama pa će u ovoj godini pokušati organizirati barem jedno stručno putovanje, najvjerojatnije na sajam u Frankfurt. Naime, svakoj sekciji Udruženja obrtnika grada Zagreba pripada i dio članarine od komorskog doprinosa kako bi mogle pokriti dio troškova svojih aktivnosti. Ako su sekcije neaktivne i ne potroše novac iskoristit će ga one koje su aktivnije.

Ipak, ono što trenutno najviše muči automehaničare je rabat koji se daje u maloprodaji i ugrožava im svakodnevno poslovanje. Reguliranje toga pitanja po uzoru na druge razvijene države Europske unije, poput Njemačke, smatraju veoma važnim za svoje poslovanje. Svi koji rade na crno i konkuriraju obrtnicima upravo pomoću rabata u maloprodaji mogu dobro zarađivati i nuditi uslugu ispod stvarne cijene. Tako su automehaničari dovedeni u apsurdnu situaciju da je njihov rad potpuno obezvrijeđen a najunosnija je preprodaja autodijelova.

Članovi Sekcije automehaničara skrenut će pozornost vlastima na problem. Dogovoreno je da se preko Udruženja i obrtničke komore nadležni upoznaju s potrebom drukčijeg reguliranja zakonodavstva i zaštitom onih koji legalno posluju. Obrtnici nisu ni inspekcija, niti policija te očekuju od države da njezine službe stanu na kraj sivoj ekonomiji. Kako kažu automehaničari, za sada se jedino nadziru registrirani dok drugi koji posluju bez prijavljene djelatnosti nesmetano rade. Inspektori im čak ne mogu doći u radionicu, a kamoli ih kazniti.

Za sve koji legalno posluju ulazne fakture trebale bi biti jednake izlaznima. Drugim riječima, ne može se zarađivati na preprodaji autodijelova već jedino na ugradnji, odnosno vlastitom radu.

Automehaničari su se također osvrnuli na nedavnu izjavu svoga kolege kojega je inspekcija dva puta posjetila zbog toga što ima u radionici učenika na praksi koji je radio a to je, prema tumačenju inspektora, zabranjeno. Obrtnici su iznenađeni i ne mogu shvatiti kako učenik može savladati zanat samo gledanjem što drugi rade i da niti ne pokuša sam to isto napraviti. Je li riječ o nesporazumu, proizvoljnom tumačenju zakona ili nečemu trećem? S obzirom na to da i sami imaju učenike na praksi zatražit će pismeno očitovanje o ovom pitanju kako ne bi bili kažnjeni zbog nečega što nisu uspjeli pročitati ni u jednom zakonu.

Tajnik Sekcije Ivan Bedek kolege je upoznao s izmjenama Zakona o obrtu te sadržajem nedavnog zbora pročelnika i tajnika stručnih sekcija. Također, kratko se osvrnuo na izgradnju Obrtničkog centra na Kajzerici.

No Comments

Post A Comment