Zbog fiskalizacije rekordan odaziv članova sekcije - Udruženje obrtnika grada Zagreba
1101
post-template-default,single,single-post,postid-1101,single-format-gallery,bridge-core-3.0.7,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Zbog fiskalizacije rekordan odaziv članova sekcije

Ne pamti se kada je neka tema izazvala toliko zanimanje članova Sekcije cvjećara kao što je fiskalizacija. Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom donijet prošle godine i objavljen u Narodnim novinama br. 133 (od 3.12.2012.) novost je zbog koje nitko ne želi plaćati visoke kazne ako učini kakav propust. Puno pitanja upućeno Damiru Židaniću, pročelniku Sekcije intelektualnih usluga koji je ne samo pojasnio zakonske odredbe već i ponudio konkretna rješenja za opremanje obrtnika uređajima i softverom.

Paušalisti kao mali obveznici fiskalizacije svoje će račune bilježiti u knjigu koju će im ovjeriti Porezna uprava, a svi ostali moraju imati uređaj, program i certifikat. U praksi za svaki izdani račun trebat će internetska veza s Poreznom upravom.

Zakon je propisao koje podatke račun treba sadržavati pa su se programeri različitih tvrtki dali na posao i ponudili na tržištu najrazličitije softvere. Neki od njih mogu se postaviti na bilo koji uređaj, drugi se kupuju s uređajem – u svakom slučaju za obrtnike će predstavljati dodatni trošak.

Za elektroničko potpisivanje elemenata računa te za identifikaciju obveznika fiskalizacije prilikom elektroničke razmjene podataka potrebno je kupiti digitalni certifikat. Prodaje ga FINA po cijeni od 375 kuna: http://www.fina.hr/Default.aspx?sec=1541.

Od 1. travnja fiskalizacija se počinje primjenjivati na sve koji imaju registriranu trgovinu na veliko i malo, popravak motornih vozila i motocikla te na slobodna zanimanja. Trgovina ima oznaku G u nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti pa je najbolje provjeriti u rješenju ili obrtnici koje su djelatnosti registrirane. Ako nemate djelatnost trgovine obveznik ste fiskalizacije tek od 1. srpnja, odnosno ako oznaka G postoji tada ste obveznik od 1. travnja.

Nakon što utvrdite kada počinjete primjenjivati Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom trebate se pobrinuti da računi koje ćete izdavati izgledaju baš onako kako Zakon nalaže. O ovoj temi bit će okrugli stol u Obrtničkoj komori Zagreba i to sutra, u srijedu u 18 sati.

Članak 9. Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom
(vidi: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2012_12_133_2822.html)
kaže da sadržaj računa “mora sadržavati ove podatke:

vrijeme izdavanja računa (sat i minuta),
oznaku operatera (osobe) na naplatnom uređaju,
oznaku načina plaćanja računa – novčanice, kartica, ček, transakcijski račun, ostalo,
Jedinstveni identifikator računa i
zaštitni kod izdavatelja obveznika fiskalizacije.”
Broj računa dio je računa, a sastoji se od tri dijela:
numeričkog broja računa,
oznake poslovnog prostora i
broja naplatnog uređaja.

Odgovori na više pitanja upućenih Damiru Židaniću mogu se naći u Zakonu o fiskalizaciji u prometu gotovinom pa nije na odmet pročitati ga, tim prije što ima tek 39 članaka. Tim je zakonom određen također blagajnički maksimum – za mikro subjekte i fizičke osobe je 10.000 kuna, plaćanje gotovim novcem drugom obvezniku fiskalizacije i drugo.

S obzirom na to da sami određujete kako ćete nazvati svoje poslovne prostore i koliko ćete naplatnih uređaja imati potrebno je donijeti interni akt. Kako može izgledati, odnosno primjeri internog akta mogu se pronaći na različitim internetskim stranicama a ovdje možete vidjeti 2 interna akta koja je kao primjere objavila Porezna uprava: https://www.obrtnici-zagreb.hr/?task=group&gid=1&aid=523.

Ako se izdaju bezgotovinski računi internim aktom se također propisuje njihov izgled. Inače, bezgotovinski računi se ne moraju fiskalizirati.

Kako će obrtnici imati troškove zbog uvođenja fiskalizacije, Nataša Kravar, pročelnica Sekcije cvjećara skrenula je pozornost kolegama da mogu zatražiti potporu. Trošak će opravdati računima koje će priložiti. Podsjetila je i kako je u tijeku natječaj Grada Zagreba te Poduzetnički impuls Ministarstva poduzetništva i obrta.

Pročelnica je najavila i majstorske ispite za cvjećare. U pripremi su, a koliko će stajati i kako će izgledati tek treba utvrditi.

Potaknuti većim odazivom članstva na sastanak Sekcije, narednih dana cvjećari će razmotriti mogućnosti da promijene svoj nepovoljni položaj na veletržnici. Kažu, u lošijoj su poziciji od građana i nastojat će to promijeniti.

No Comments

Post A Comment