Veliko zanimanje za Zakon o fiskalizaciji u prometu nekretninama - Udruženje obrtnika grada Zagreba
626
post-template-default,single,single-post,postid-626,single-format-standard,bridge-core-3.0.7,cookies-not-set,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Veliko zanimanje za Zakon o fiskalizaciji u prometu nekretninama

Damir Židanić, predsjednik Sekcije intelektualnih usluga i vlasnik knjigovodstvenog obrta “Ines” upoznao je kemijske čistače s novostima u poreznom zakonodavstvu. Najviše zanimanja bilo je, naravno, za provedbu Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom iako će većina članova Sekcije kemijskih čistača Zakon početi primjenjivati tek od 1. srpnja. Oni koji imaju registriranu trgovinu obveznici su od 1. travnja, a ako netko uz djelatnost kemijskog čišćenja ima registriranu i ugostiteljsku djelatnost tada će fiskalizacija za njega važiti već od 1. siječnja 2013. godine.

Ipak, očekuje se da će dio obrtnika, koji imaju uvjete, biti takozvani mali obveznici fiskalizacije osobito ako nisu u sustavu PDV-a. Ako jesu a ostvaruju prihode manje od 230.000 kuna mogu izaći iz sustava PDV-a. Izaći mogu oni koji su u sustav ušli po sili zakona ili oni koji su u sustav PDV-a ušli na vlastiti zahtjev a u njemu su pet i više godina. Zahtjev za izlazak iz sustava PDV-a predaje se poreznoj upravi do 15. siječnja.

U male obveznike fiskalizacije ubrajaju se obrtnici koji se paušalno oporezuju pa je Židanić podsjetio na uvjete za paušalno oporezivanje. Ukratko, paušalisti mogu biti obrtnici koji nisu u sustavu PDV-a, nisu u supoduzetništvu tj. samostalno vode svoju djelatnost, nemaju izdvojeni pogon, ne obavljaju samostalnu djelatnost ugostiteljstva i trgovine i godišnje ne ostvaruju više od 149.500 kuna bez PDV-a.

S obzirom na porezne obveze paušalisti su podijeljeni u 3 razreda:
do 85.000 kuna – 127 kuna poreza mjesečno,
od 85.000 do 115.000 plaćaju – 172,5 kuna mjesečno,
od 115.000,01 do 149.500 – 224,25 kune mjesečno.
Porezu još treba dodati prirez, doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, komorski doprinos… sve što obrtnici inače plaćaju. Zahtjev za paušalnim oporezivanjem predaje se također do 15. siječnja Poreznoj upravi. Također, Damir Židanić je izvijestio kolege obrtnike o iznosima osnovica za obračun doprinosa za obvezna osiguranja za 2013. godinu. Ova naredba Ministarstva financija objavljena je u Narodnim novinama broj 132 od 30.11.2012. godine.

Mali obveznici fiskalizacije neće imati troškove za nabavu informatičke opreme, računalnog programa, digitalnog certifikata i stalne stabilne internetske veze – morat će samo od Porezne uprave preuzeti ovjerenu knjigu u koju će bilježiti izdane račune.

Koliko će obrtnike stajati fiskalizacija pokušao je zbrojiti pročelnik Sekcije kemijskih čistača Damir Juretić. Kada se sve zbroji trošak bi mogao doseći 8000 kuna. Naravno, može biti i puno manji ako se ne kupuje nova oprema. Kada je riječ o računalnom programu za izdavanje računa i povezivanje s Poreznom upravom postoje različiti prijedlozi, ali još uvijek ne i njihove demo verzije. Čim budu gotove bit će predstavljene obrtnicima. Istaknuto je kako je Sekcija otvorena prema svim ponuđačima a nakon prezentacija svaki obrtnik će donijeti odluku o tome što mu najviše odgovara.

Predstavljanje računalnih programa bit će organizirano najkasnije do 1. ožujka i svi će o tome biti na vrijeme obaviješteni.

No Comments

Post A Comment