Obrtništvo važan dio političkih programa na ovim izborima
3528
post-template-default,single,single-post,postid-3528,single-format-standard,bridge-core-3.0.7,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Tri političke stranke predstavile svoje gospodarske programe hrvatskim obrtnicima

Predstavnici političkih stranaka odlučili su u svojoj predizbornoj kampanji obratiti se i hrvatskim obrtnicima. U kući hrvatskih obrtnika svoje gospodarske programe predstavili su HDZ, SDP i Možemo. Svi oni najavili su nastavak dijaloga s predstavnicima obrtnika u cilju razvoja obrtništva i njegovog rasta.

Obrtnike je posjetio aktualni predsjednik Vlade RH i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković s ministrom gospodarstva i održivog razvoja Habijanom i ministrom financija Primorcem te brojnim suradnicima. U ime stranke „Možemo“ s obrtnicima je razgovarala premijerska kandidatkinja Sandra Benčić, a u ime SDP-a prof. dr.sc. Josip Tica s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

– Pred svima nama je puno posla, izgled užih centara naših gradova i gomila praznih prostora jedan su od pokazatelja samo jednog od brojnih problema. Očekujemo nastavak suradnje na dobrobit naših obrtnika sa svakom Vladom, bez obzira na stranačko opredjeljenje – upozorio je Antun Trojnar, potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore i predsjednik najveće područne komore, Obrtničke komore Zagreb.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil naglasio je kako ova institucija predstavlja i zastupa interese 114.058 hrvatskih obrtnika u kojima je ukupno zaposleno 213.652 osoba, a što čini 12,9 % ukupno zaposlenih u Republici Hrvatskoj.

– Ova institucija je apolitična, no ovisi o politici i spremnosti na dijalog, pri čemu smo snažno uvjereni da obrtništvo mora biti strateški prioritet svake Vlade, a potreba za unapređenjem uvjeta poslovanja za obrtnike mora biti naš zajednički cilj, naš cilj, cilj Vlade i cilj cijelog društva – ustvrdio je Kratohvil.

U cilju dodatnog produbljivanja dijaloga s nadležnim tijelima, HOK traži da predstavnici obrtnika budu dio svake radne skupine za donošenje svih zakona, propisa i mjera koji utječu na život i poslovanje obrtnika. Najavljeno je da će se nastaviti sa zahtjevima za porezno rasterećenje koje bi obrtnicima omogućilo da posluju u poticajnom poslovnom okruženju, budu konkurentniji i zadrže kvalitetne radnike, zaposle nove, ali i ulažu u njihovo usavršavanje te vlastitu  ponudu i infrastrukturu,

Obrtnici su tako naglasili da će za njih biti ključna prilagodba radnog i poreznog zakonodavstva, kako bi se, uz ostalo, povećao prag za ulazak u sustav PDV-a te omogućilo fleksibilnije zapošljavanje radne snage u frekventnim razdobljima. Stavljen je naglasak i na potreban konsenzus svih dionika – nadležnih tijela, obrtnika i sami građana – o suzbijanju neregistrirane djelatnosti, pri čemu je imperativ modernizacija majstorskog ispita kao jamstva obrtništva, pečata kvalitete i pravog majstorstva, kao i na potrebu za omogućavanjem prava prvokupa po povlaštenim cijenama obrtnicima koji imaju svoje radionice u državnom prostoru.

Istaknute su i dosadašnje mjere Vlade, osobito po pitanju ograničavanja cijena energenata, koje su uvelike pomogle obrtnicima.

 

 

Tags:
, , , ,
No Comments

Post A Comment