Antonija Tretinjak na panelu otkrila kakvo je stanje u struci
3219
post-template-default,single,single-post,postid-3219,single-format-standard,bridge-core-3.0.7,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Stanje u ovoj struci nikad bolje. Otvara se sve više salona, ali nedostaje radne snage

U sklopu manifestacije „Majstori ljepote – Dani frizera i kozmetičara HOK-a“ održan je panel „Stanje u struci jučer – danas – sutra“. O stanju u struci govorila je Antonija Tretinjak, predsjednica Ceha frizera i kozmetičara Obrtničke komore Zagreb i Udruženja obrtnika grada Zagreba.

– Situacija je dobra. Otvara se sve veći broj salona. Važno je naglasiti kako su kozmetičari deficitarno zanimanje i nema ih na burzi rada. Otvaranje novih hotela i ekskluzivnih wellness centara privlači radnu snagu s kontinenta pa se zbog toga u Zagrebu osjeća manjak radne snage – objasnila je Tretinjak.

Na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije postoje tri srednje strukovne škole, koje nude takve programe, ali je problem što samo mali dio učenika ostane u struci.

– Vi posao frizera, kozmetičara ili pedikera ne možete raditi ako to stvarno ne volite. Danas je sve veći broj odličnih učenika, koji se upisuju u takva zanimanja jer im je to želja. Zato je važno da roditelji pomognu djeci kod odabira čime će se baviti u životu i budu im potpora – kaže obrtnica.

Vlasnica kozmetičkog salona primijetila je kako su klijenti sve osvješteniji o važnosti vlastitog izgleda. Sve je veća potražnja za njihovim uslugama, što je dovelo do otvaranja velikog broja novih salona. No, klijenti traže vrhunsku uslugu.

– Naši korisnici su danas jako informirani i preko interneta im je sve dostupno. Prisiljeni ste stalno ulagati u sebe i nastojati pružiti više od svoje konkurencije, kako biste opstali na tržištu – zaključila je Tretinjak.

Danijela Žagar otkrila kako će država pomoći mentorima koji imaju naučnike

Nakon panela, na red je došlo predavanje Danijele Žagar iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja na temu „Poticaji za mentore“. Predavačica je podsjetila kako se u Republici Hrvatskoj već duži niz godina provodi program, kojim se potiče obrtnike i poduzetnike za primanjem učenika na naukovanje. Kako kaže, svake godine sve veći broj obrtnika i poduzetnika im se javlja. Samo prošle godine imali su preko 470 prijava.

– U novom programskom razdoblju do 2027. godine sufinancirat će se iznos učeničke nagrade, koji su gospodarski subjekti dužni isplaćivati učenicima za vrijeme naukovanja. Sufinancirat će se 80 posto iznosa nagrade. Mentori će dobiti naknade, svojevrsno obeštećenje, za njihov rad i vrijeme tijekom kojeg ne može privređivati. Sufinancirat će se troškovi materijala, inventara i opreme koju učenici na naukovanju trebaju – istaknula je Žagar.

No Comments

Post A Comment