Učenici oduševljeni ZOS-om: Lucija želi postati kozmetičarka, a Petra mehatroničarka ili upisati Školu za modu i dizajn u Zagrebu Udruženje obrtnika grada Zagreba %
2747
post-template-default,single,single-post,postid-2747,single-format-standard,bridge-core-3.0.7,cookies-not-set,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Učenici oduševljeni ZOS-om: Lucija želi postati kozmetičarka, a Petra mehatroničarka ili upisati Školu za modu i dizajn u Zagrebu

Upis u srednju školu jedna je od najvažnijih odluka koju donosimo u svom životu. Većina djece tada bira svoje prvo zanimanje i možda smjer kojim će ići njihovi životi i karijere. Strukovne škole sve donedavno nisu bile privlačne mladima, ali to se mijenja. Školski programi prilagođeni vremenu, potrebama tržišta rada, kao i pristupu najnovijim tehnologijama i metodama rada učinili su srednje strukovne škole zanimljivima mladim ljudima i njihovim roditeljima.

Deveto izdanje poznate obrtničke manifestacije u potpunosti je ispunilo svoj cilj. Na Zagrebačkom obrtničkom sajmu okupilo se nikad više učenika. Mladi su dobili priliku upoznati se s obrtničkim zanimanjima, a srednje škole upoznati učenike sa svojim obrazovnim programima i zanimanjima. Uz to mladi su imali priliku upoznati obrtnike, čuti njihova iskustva i doznati sve o svjetskim trendovima.

– Jako mi se sviđa ovdje. Ovaj koncept je odličan. Super mi je što smo na štandovima mogli isprobati neke stvari i sami napraviti privjeske. Nezanimljiviji mi je bio štand kozmetičara i pedikera –  rekla nam je Petra, učenica Osnovne škole Retkovec.

Mlada Zagrepčanka vrlo vjerojatno će upisati neku od srednjih strukovnih škola. Pitanje je samo hoće li to biti mehatronika ili neki od programa Škole za modu i dizajn u Zagrebu.

– Već četiri godine idem na natjecanja iz tehničkog, a prošle godine sam bila druga u državi i to mi omogućava direktan upis u tehničke škole – pohvalila nam se sugovornica.

I Lucija i Sara iz Osnovne škole „Stjepan Radić“ iz Božjakovine se slažu kako im je zanimljivo na Zagrebačkom obrtničkom sajmu.

– Meni je bilo odlično ovdje. Radila sam nokte i stavila trajni gel. Upravo smo se slikale prijateljica i ja na štandu fotografa – kratko nam je rekla Lucija.

– Ovdje je poprilično zabavno. Najzanimljiviji mi je bio štand kozmetičara – dodala je Sara.

Za razliku od Sare, Luciju zanima upis u neku od srednjih strukovnih škola pa je ovo bila dobra prilika da se informira o programima i uvjetima koji se traže.

– Htjela bih upisati školu za kozmetičare jer me to baš zanima i izgleda mi zabavno. Nakon razgovora s obrtnicima i učenicima na štandu sada sam sigurna u svoju odluku da upišem srednju strukovnu školu – istaknula je djevojka iz Božjakovine.

I Adam iz Osnovne škole Pavleka Miškine oduševljen je programom ZOS-a i kaže da mu je atmosfera odlična. U njegovom slučaju izbor je pao na elektrotehniku.

– Najviše mi se svidio štand Elektrotehničke škole i uzeo sam njihov promo materijal kojeg ću kad dođem doma proučiti – kaže mladi Zagrepčanin.

Jedan od razloga zašto je ZOS atraktivan učenicima je pristup u kojem se tijekom dva dana mladima nudi program prepun zanimljivog sadržaja. Od radionica, revija i natjecanja do prikaza novih tehnologija i inovativnih rješenja u raznim granama poduzetništva.

Ova manifestacija značajno je utjecala na podizanje svijesti o obrtničkim zanimanjima pa iz Obrtničke komore Zagreb ne skrivaju svoje zadovoljstvo.

– Izuzetno sam sretan i ponosan što ćemo ove godine imati najviše djece do sada. Najavljen je dolazak 145 autobusa s učenicima. Što je za trećinu više od prošle godine. Prije devet godina kada smo krenuli s ovim projektom cilja nam je bio napuniti razrede, a prošle godine morali su se otvarati novi razredi u srednjim strukovnim školama zbog pojačanog interesa učenika – pohvalio se predsjednik Obrtničke komore Zagreb Antun Trojnar.

Ovaj koncept svidio se i drugima pa je tako manifestaciju posjetila i delegacija obrtnika iz Splita.

– Svaka čast. Ovo je stvarno dobro i želim kolegama da nastave ovako. Bilo bi dobro kad bi i mi u Splitu pokrenuli nešto ovakvo, ali inicijativa bi trebala krenuti od naše područne komore. Nakon svega što smo ovdje vidjeli, prenijet ćemo svoje impresije kolegama i pokušati pokrenuti nešto slično i kod nas – istaknuo je Frane Ljilja, tajnik Udruženja obrtnika Split.

No Comments

Post A Comment