Maja Jenčić Naprta održala predavanje „Akupunktura u liječenju malih životinja", a Dogi dobio priliku da osjeti sve blagodati akupunkture - Udruženje obrtnika grada Zagreba
2229
post-template-default,single,single-post,postid-2229,single-format-standard,bridge-core-3.0.7,cookies-not-set,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Maja Jenčić Naprta održala predavanje „Akupunktura u liječenju malih životinja”, a Dogi dobio priliku da osjeti sve blagodati akupunkture

Udruženje obrtnika grada Zagreba ugostilo je danas jedno zanimljivo predavanje. Maja Jenčić Naprta govorila je o učincima korištenja akupunkture u liječenju malih životinja. Kako kaže, za razliku od ljudi kod životinja ne postoji placebo efekt i jasno je vidljivo djeluje li terapija na njih ili ne.

– Životinja ne može samu sebe uvjeriti da joj je dobro. Tijekom tretmana vi vidite promjenu, ali to dosta ovisi o njihovom karakteru i konstituciji. Najčešće se umire jer akupunktura ima relaksirajući učinak, a kroz dan, dva vide se pomaci. Sve dosta ovisi o tome koliko traje problematično stanje. Ako je neki kronicitet, kineska medicina bi rekla da je to duboko ušlo u organizam pa će to trebati dužu obradu da se vrati u balans – rekla je Maja.

Prvi susret s kineskom medicinom nije ju se baš dojmio, kaže naša sugovornica. To je bila više ljubav na drugi pogled.

– Ja sam odrasla u zapadnoj kulturi i školovala se za veterinara te se nisam mogla s time povezati na prvu. Krenula sam istraživati druge istočnjačke tehnike koje su usmjerene na cijelo tijelo, poput joge i različitih tipova masaže. Sama sam to vježbala i masirala druge ljude te sam kroz to dobila uvid u filozofiju i funkcioniranje istočnjačkih tehnika. To me vratilo u veterinu te sam pokušala spojiti dva pristupa – objasnila je Jenčić Naprta.

Sudionici su na predavanju mogli doznati temeljne postulate tradicionalne kineske medicine, doznati više o teoriji yin i yanga , kao i teoriji 5 elemenata i 5 konstitucija, akupunkturnim točkama i meridijanima te primjeni akupunkture u veterinarskoj medicini.

– Kako veterinarska medicina prati saznanja iz humane medicine, otkrilo se da su akupunkturne točke prisutne i kod životinja. O tome su rađena istraživanja kod određenih vrsta životinja. Već u staroj Kini veterinari su koristili akupunkturu u liječenju životinja – zaključila je veterinarka.

Priliku da osjeti sve blagodati akupunkture iskoristio je i jedan sudionik ovog predavanja. Maleni shi tzu Dogi duže vrijeme ima zdravstvenih problema s donjem dijelu leđa pa mu je ovo bila prilika da mu Maja pomogne.

No Comments

Post A Comment