Jeste li znali da osnovicu za obračun poreza možete smanjiti za iznos uplaćenih nagrada učenicima? - Udruženje obrtnika grada Zagreba
1608
post-template-default,single,single-post,postid-1608,single-format-standard,bridge-core-3.0.7,cookies-not-set,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Jeste li znali da osnovicu za obračun poreza možete smanjiti za iznos uplaćenih nagrada učenicima?

Mikro, mali, srednji i veliki poduzetnici u čijim se pogonima ili radionicama provodi naukovanje, mogu osnovicu za obračun poreza umanjiti za iznos isplaćenih nagrada učenicima.

Temeljem Ugovora o naukovanju postoji mogućnost poreznog oslobođenja na temelju Zakona o državnoj potpori za obrazovanje i izobrazbu prema čijim se odredbama osnovica za izračun poreza na dobit i poreza na dohodak od samostalnog rada može sniziti ako poslodavac priloži dokaz o isplatama naknade naučniku. Zahtjev za dobivanje državne potpore za obrazovanje i osposobljavanje predaje se sa zahtjevom za povrat poreza za prethodnu kalendarsku godinu.

Poduzetnik kod kojega su na praktičnoj nastavi i vježbama naukovanja sudjelovala do tri učenika može poreznu osnovicu ili dohodak od samostalne djelatnosti  iz stavka 1. članka 6. Zakona o državnoj potpori za obrazovanje i izobrazbu umanjiti za 5%.

Ako je na praktičnoj nastavi i vježbama naukovanja sudjelovalo više od tri učenika može se postotak umanjenja porezne osnovice ili dohotka od samostalne djelatnosti povećati za jedan postotni bod po svakom učeniku, a najviše do 15% porezne osnovice ili dohotka od samostalne djelatnosti.

Iznos umanjenja osnovice poreza na dobit ili dohotka od samostalne djelatnosti ne može biti veći od godišnjeg neoporezivog iznosa nagrada učenicima za vrijeme izvođenja praktične nastave i vježbi naukovanja po svakom učeniku.

Image by katemangostar on Freepik

No Comments

Post A Comment