ZAKON O ZAŠTITI NOVČARSKIH INSTITUCIJA PROUZROČIT ĆE PROBLEME U POSLOVANJU ZLATARSKIH OBRTA - Udruženje obrtnika grada Zagreba
1497
post-template-default,single,single-post,postid-1497,single-format-gallery,bridge-core-3.0.7,cookies-not-set,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

ZAKON O ZAŠTITI NOVČARSKIH INSTITUCIJA PROUZROČIT ĆE PROBLEME U POSLOVANJU ZLATARSKIH OBRTA

Zakon o zaštiti novčarskih institucija, prouzročit će probleme u poslovanju zlatarskih radionica te je s ciljem zaštite zlatarskih obrta potrebno hitno reagirati zaključeno je na sastanku Sekcije zlatara i Sekcije urara održanom, 26. studenog 2015. godine. Pročelnik Vlado Crkvenac na sastanak je pozvao gđu. Renatu Rončević iz Rijeke, predstavnicu tvrtke “Alarm automatika“ i gđu Lidiju Stolicu, predstavnicu salona bankarske opreme kako bi članovima pojasnile odredbe Zakona.

Naime, prema Zakonu o zaštiti novčarskih institucija koji stupa na snagu 1. prosinca 2015. godine po članku 5. st. 1. točka 12. zlatari su uvršteni pod novčarske institucije (zlatarnice, srebrnarnice, filigranske radnje, poslovnice za otkup plemenitih kovina i dragocjenosti te pravne osobe i obrti za preradu plemenitih kovina), što ih čini obveznicima primjene ovoga Zakona.

Rečeno i učinjeno, odmah je upućen dopis HOK-i uz zamolbu da ga proslijedi Ministarstvu unutarnjih poslova s prijedlogom „da se iz Zakona o zaštiti novčarskih institucija izuzmu iz članka 5. st. 1. točka 12. prema kojoj se: zlatarnice, srebrnarnice, filigranske radnje, poslovnice za otkup plemenitih kovina i dragocjenosti te pravne osobe i obrti za preradu plemenitih kovina svrstavaju pod novčarske institucije.

Navedeno je da će se i nadalje voditi maksimalno računa o maksimalnoj sigurnosti zaposlenika i imovine te poduzimati sve mjere zaštite prema mogućnostima i procjenama rizika.

Gosp. Željko Sven Bukovski, iz tvrtke ZIRS podsjetio je na obveze vezane za Pravilnik o zaštiti na radu kao i obvezi gospodarenja otpadom s puno strpljenja odgovarao na upite prisutnih.

U nastavku sastanka pročelnik Crkvenac dao je informaciju o Odluci o elektronskom slanju poziva za sastanke te pozvao članove da se u što većem broju odazivaju kako bi zajedničkim prijedlozima pridonijeli boljitku struke.

No Comments

Post A Comment