Suzbijanje rada na crno pomoću poreznih olakšica - Udruženje obrtnika grada Zagreba
780
post-template-default,single,single-post,postid-780,single-format-standard,bridge-core-3.0.7,cookies-not-set,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Suzbijanje rada na crno pomoću poreznih olakšica

Članovi Ceha građevinsko uslužnih djelatnosti vjeruju da bi povrat poreznih olakšica fizičkim osobama koje ulažu u poboljšanje uvjeta stanovanja mogao pridonijeti smanjenju rada na crno. Takav prijedlog proslijedit će Obrtničkoj komori Zagreb, odnosno Hrvatskoj obrtničkoj komori koja je pokrenula raspravu o izmjenama i dopunama Zakona o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistriranih djelatnosti.

Na sastanku Ceha istaknuto je kako povrat poreza može motivirati građane da usluge zatraže od onih koji su registrirani i izdaju račun. Predložen je povrat do 25.000 kuna, a prijedlog je potkrijepljen s primjerima iz zemalja koje imaju sličnu praksu.

Osvrćući se na pojedine stavke Zakona o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti predloženo je da se poštuju kriteriji iz Zakona o obrtu koji jasno kažu tko može pomagati u obavljanju djelatnosti. To ne mogu prijatelji, susjedi pa ni svi članovi obitelji. Zato te termine iz spomenutog Zakona treba izbaciti. Pridonose radu na crno, tim više što je nejasan kriterij da se „rad ne obavlja redovito“.

Obrtnici, osobito u vrijeme krize, također ne obavljaju svoj rad redovito jer nemaju dovoljno posla pa toleriranje drugima koji nisu registrirani za njih je neprihvatljivo.

Zatražene su i veće kazne za prekršitelje, ali i za one koji im u tome pomažu kao što su primjerice osobe koje su omogućile obavljanje djelatnosti u svome prostoru. Takve lokale treba zapečati i zaplijeniti.

Ukazano je i na problem sukoba interesa državnih službenika koji ne bi smjeli u slobodno vrijeme obavljati istu djelatnost. Državni službenici moraju biti prvi koji će poštivati zakon, a ne prvi koji će ga kršiti.

Kako bi se što učinkovitije uhvatili u koštac s radom na crno članovi Ceha građevinsko uslužnih djelatnosti zatražit će sastanak s predstavnicima nadležnog inspektorata.

Zakon o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistriranih djelatnosti bio je glavna tema sastanka, ali se razgovaralo i o drugim aktualnim temama. Zatražit će se izmjena članka 28. stavak 2. u Pravilniku koji se odnosi na Zakon o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje na način da se za voditelja radova može imenovati i osoba sa statusom majstora.

U Odbor za izgradnju Obrtničkog centra pri Obrtničkoj komori Zagreb predložen je Branko Stričak. Konačnu odluku o prijedlogu donijet će Upravni odbor OKZ-a.

Sastanak Ceha građevinsko uslužnih djelatnosti vodio je Zlatko Prosinečki kao predsjednik Ceha, a uz potpredsjednika i članove nazočan je bio i Antun Trojnar, predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba.

No Comments

Post A Comment