Zvono za Svetog Oca - Udruženje obrtnika grada Zagreba
1322
post-template-default,single,single-post,postid-1322,single-format-gallery,bridge-core-3.0.7,cookies-not-set,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Zvono za Svetog Oca

U ljevaonici Metal Producta u Zagrebu izliveno je zvono koje je zvonilo u čast dolaska Svetog Oca u Sarajevo. Zvono je teško 320 kilograma, zvoni jasnim tonom “H” i dar je obitelji Šafran iz Zagreba svečanom misnom slavlju koje je predvodio Papa Franjo, poglavar Rimokatoličke crkve u gradu na Miljacki 6. lipnja 2015. godine. Nakon završetka pohoda Svetog Oca, zvono će biti trajan poklon župnoj crkvi Svetog Ignacija Lojolskog u naselju Grbavica u Sarajevu.

Spomenuto zvono ne zvuči samo bajno već je i ukrašeno brojnim ukrasima. S jedne strane zvona je Papin grb a s druge je simbol isusovačkog reda. Na zvonu se također nalazi i hrvatski pleter te hrastovo lišće koje se nalazi na svakom zvonu ove ljevaonice.

Tekst ispisan na zvonu glasi:

‘U čast sv. Franji Ksaverskom, zaštitniku misija ovo zvono daruje ‘Metal Product’ i obitelj Stjepana Šafrana iz Zagreba za župnu crkvu sv. Ignacija Lojolskog na Grbavici. Ovo zvono lijevano je prigodom posjeta pape Franje Sarajevu i katolicima Bosne i Hercegovine 6.6.2015. godine. Salio Josip Tržec u Zagrebu 2015.’

Proces izrade zvona bez svake sumnje u sebi baštini višestoljetno iskustvo hrvatskih majstora zvonoljevača. Sam proces lijevanja isti je kao i davnih stoljeća prije, te se ovaj zanat smatra pravom umjetnošću.

No Comments

Post A Comment