PDV od 25% previsok za uslužne djelatnosti - Udruženje obrtnika grada Zagreba
474
post-template-default,single,single-post,postid-474,single-format-standard,bridge-core-3.0.7,cookies-not-set,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

PDV od 25% previsok za uslužne djelatnosti

Predstavnici više sekcija u Cehu uslužnih djelatnosti smatraju kako je porez na dodanu vrijednost od 25% previsok za obrtnike koji pružaju usluge. O tome se razgovaralo na sastanku povodom rasprave o izradi plana rada za 2015. godinu i članovi ceha složili su se da je trenutni PDV prevelik teret za obrtnike.

Obrtnicima u Cehu uslužnih djelatnosti zajednički je i problem rada na crno, nanosi im veliku štetu, a država ga ne sankcionira. Naprotiv, oni koji legalno posluju i podmiruju sve obveze prema državi i zaposlenicima predmet su stalnih provjera dok drugi koji se nisu nikada registrirali neometano obavljaju razne djelatnosti.

Rad na crno nije rijetkost niti kod cvjećara koji se godinama upravo zbog toga bore za svoj status na Veletržnici cvijeća. Postoji i u djelatnosti auto struka i automehaničara, a posljedice rada na crno trpe i drugi. Obrtnici ne smatraju kako su jedini kojima je u interesu suzbijanje rada na crno pa očekuju potporu od institucija države koje do sada nisu bile učinkovite.

Ceh uslužnih djelatnosti radit će na rješavanju zajedničkih problema, ali i onih specifičnih za svaku sekciju i struku. Potpredsjednik ceha Damir Juretić ispred Sekcije kemijskih čistača predložio je da se svima koji ostvaruju prihod do određenog iznosa omogući status paušalista, da se jednom položen toksikološki ispit ne mora iznova polagati i time stvarati dodatan trošak obrtnicima te također da se jednom napravljena procjena opasnosti ne mora ponovno raditi, osobito kada su strojevi i uvjeti rada nepromijenjeni.

Veoma često obrtnici sami rade u svojim radionicama i nitko ne treba sumnjati u to da će ugrožavati svoj život i zdravlje. Spomenute obveze koje sada imaju samo predstavljaju teret i financijski trošak, rečeno je.

Predstavnica Sekcije cvjećara Spomenka Fabijančić osim za smanjenje PDV-a zalaže se za uvođenje majstorskih ispita i licenciranje cvjećarskih radionica, priznavanje kaliranja robe, dobivanje dozvola za ulazak u središte grada radi dostave i rješavanje veoma aktualnog pitanja označavanja novim kućnim brojevima. Naime, zakon je ukinuo oznaku „BB“ za kućni broj, a kioscima u Gradu Zagrebu nisu dodijeljeni novi brojevi. Spomenula je i problem Veletržnice cvijeća koji obrtnici godinama pokušavaju riješiti.

Automehaničari i auto struke osim smanjenja PDV-a, istaknuli su kako rješavanje problema rada na crno vide u ograničavanju nabave repromaterijala. Količine koje „građani“ kupuju u trgovačkim centrima i u specijaliziranim prodavaonicama nedvosmisleno pokazuju da nije riječ o kupnji za osobne potrebe ili potrebe kućanstva već za obavljanje djelatnosti na crno.

Za obrtnike iz djelatnosti elektrostruka najbitnije je da očekivanja ne budu prevelika te da se stanje počne mijenjati što prije. Obrtnici su u teškoćama, zatvaraju radnje i ne mogu predugo čekati promjene. Važno je i da se poslodavac oslobodi troška za prvog zaposlenog, da se serviserima osigura ulazak s vozilom u središte grada i omogući bolja komunikacija unutar komorskog sustava.

Osim smanjenja stope PDV-a, Antonija Tretinjak istaknula je da bi kozmetičarima odgovaralo i kada bi mogli dobiti porezne olakšice za učenike na praksi. Polaganje majstorskog ispita bilo bi bolje nakon 5 godina rada u kozmetičarskoj struci. Također, bilo bi dobro kada bi majstorski ispit bio uvjet za otvaranje obrta.

Predsjednik ceha uslužnih djelatnosti Ivica Zanetti najavio je kako će se za mjesec dana ceh ponovno sastati i analizirati što je učinjeno. Bez obzira na to što je pokrenuta inicijativa za izdvajanjem frizera i kozmetičara u zaseban ceh uvijek će netko od novog rukovodstva u Udruženju obrtnika grada Zagreba pratiti rad i biti na sastancima pružajući konkretnu podršku obrtnicima u rješavanju problema.

Članovi ceha dobili su na sastanku također informacije o Poduzetničkom impulsu, sudjelovanju na Obrtničkim sportskim igrama i zajedničkoj nabavi koju organizira Obrtnička komore Zagreb. Više o ponudi zajedničke nabave dostupno je na stranicama Obrtničke komore Zagreb: http://www.okz.hr/artifex

No Comments

Post A Comment