Projekt PROREST: Nezaboravno stručno iskustvo iz Palerma - Udruženje obrtnika grada Zagreba
2221
post-template-default,single,single-post,postid-2221,single-format-standard,bridge-core-3.0.7,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Projekt PROREST: Nezaboravno stručno iskustvo iz Palerma

Puni dojmova, naši obrtnici opisali su projekt PROREST u sklopu kojega su bili na stručnom usavršavanju u Palermu. Mobilnost je trajala od 16. do 22. veljače. Evo što je zabilježeno po povratku.

 

„Iskustvo stečeno u Palermu bilo nam je nezaboravno, jer značajan dio grada još uvijek nije restauriran i rekonstruiran još od II. Svjetskog rata te će taj proces trajati još desetljećima. Jedan od razloga što je Palermo veliko gradilište je činjenica da vlasnici objekata sami financiraju sve radove. Imali smo prilike detaljno se upoznati s različitim fazama obnove i radovima u tijeku.“

 

Osnovni cilj projekta bio je upoznati se s kompetencijama i obrazovanjem u području zaštite i restauracije zaštićenih objekata, obrazovanjem naučnika te zakonodavnim okvirom. Na Siciliji se provodi program obrazovanja gradnje i restauracije, polaznici kroz trening dobivaju licence, a u obrazovnim aktivnostima sudjeluju i predstavnici iz europskih zemalja koji u prosjeku borave do dvije godine.

 

Različiti poslovi vezani uz restauraciju zahtijevaju različite razine obrazovanja, a uključuju strukovno obrazovanje od inicijalnog do univerzitetskog, a zahtijeva puno sati praktičnog rada. Na temelju ostvarenog uspjeha dobivaju licence za rad.

 

O zakonskim propisima i arhitektonskim rješenjima održana je prezentacija stručnjaka Autonomeforme, udruženja arhitekata specijaliziranog u području restauracije i okoliša.

 

O zaštiti povijesnog središta Palerma za projekt PROREST

Povijesni centar Palerma omeđen je zidinama, od kojih je samo dio danas očuvan, a perimetar zidina se i dalje koristi kao granica zaštićenog dijela grada. Katastar iz 1877. godine je polazna točka restauracije, odnosno kada se nešto gradi /restaurira ili popravlja obavezno se vraća na taj plan. Restauratori moraju često smanjiti katnost da bi udovoljili ovim zahtjevima, a obod zgrade kao i namjena moraju biti isti. Nažalost do početka 70-tih godina prošloga stoljeća zbog lošeg upravljanja gradom i povezanosti s mafijom, centar grada se zapustio, a grad se širio na periferiju. To je dovelo do zapuštanja centra, izgubljen je zeleni pojas oko grada koji se pretvorio u pojas „sovjetskih zgrada“.

 

Situacija se mijenja 1980. godine donošenjem detaljnog plana uređenja cijelog centra grada koji se počeo primjenjivati od 90-tih, a polazna točka je katastar iz 1877. godine. Ovaj plan je dosta rigorozan i ne dopušta modernizaciju, no polako dopuštaju uvođenje novih elemenata vodeći računa da se grad ponovo ne devastira. Sam postupak donošenja planova je sličan kao u Hrvatskoj, jedina je razlika što ih na kraju ne potvrđuje ministarstvo na državnoj razini, već Sicilija – autonomna pokrajina.

 

Radovi predviđeni detaljnim urbanističkim planom su: održavanje jednostavno (boja, žbuka, prozori), održavanje zahtjevno (kupaonica, krov, zahvat na statici zgrade), uklanjanje – kako bi se vratio gabarit kuće zabilježen u katastru, dogradnja, restauracija – najsloženija kategorija. Prilikom restauracije zamjenski objekt poštuje podatke iz 1877. godine (obod, katnost), dok se kod otvora, dekoracija i sl. dozvoljava umjetnička sloboda, ali u originalnom stilu. Radovi se izvode prema Priručniku za obnovu povijesne jezgre Palerma. Primjer je Piazza Maggione, gdje nisu obnavljali zgrade na tom mjestu već su uredili park u kojem su na travnjaku ostavili obrise-konture zgrada što su tu bile.

 

Obnova Palazzo Marchese

Posjetom objekata u obnovi i restauraciji sudjelovali smo u obnovi Palazzo Marchese čija je posebnost što je od 16. stoljeća to bila zgrada za stanovanje markiza a ujedno i pošta za cijelu Siciliju. Adaptacija je započela 2004. godine, u prvoj fazi radova bilo je potrebno osigurati konstrukcijsku stabilnost zgrade, nakon čega je uslijedila obnova koja je zahtijevala rušenje kompletne zadnje etaže i izgradnju nove. Zgrada se obnavlja prema katastarskom izvatku iz 1939. godine, a predviđena cijena četvornog metra u građevini je 2.500 do 3.500 eura.

 

Tvrtka GEOLAB nam je prezentirala svoj rad koji se bazira na geotehničkim, geofizičkim i geološkim istraživanjima materijala koji služe za utvrđivanje kvalitete, i u kojima provode razvojne projekte.

 

U Palazzo Ajutamichristo nalazi se zavod za kulturnu baštinu te restauratorska radionica gdje prakticiraju studenti. U ovoj radionici prikupljaju se elementi za restauraciju s cijelog otoka. Spajanje slomljenih kamenih elemenata radi se s materijalima na bazi epoksida. I sama palača prolazi kroz period obnove i restauracije, tako da smo imali priliku detaljno se upoznati s radovima. Obnova je tako da se određeni povijesni elementi (dijelovi zidova, stropova, svodova, podnog opločenja) sačuvaju u manjoj mjeri kao trag povijesti te ih se uklapa u moderne materijale s kojima se adaptiraju ostatci palače.

 

Tijekom boravka posjetili smo još puno važnih građevina u obnovi te se upoznali s tehnikama koje se upotrebljavaju. Sa stručnjacima uključenim u obnovu razmijenili smo iskustva, dali naše primjere te prikupili puno stručnih informacija.

 

Projekt PROREST odveo nas je u Monreale

Posjetili smo i jednu od dvije postojeće tvornice pločica u Italiji, Tomasello Pavimenti s tradicijom duljom od 80 godina. Tu smo vidjeli kako se modeliraju, kreiraju i proizvode pločice od kamenštine za obnovu građevina. Proizvode plasiraju po cijelom svijetu, najviše na Bliskom istoku. Vlasnik, gosp. Tomasello ima preko od 80 godina i u radionici proizvodi na manufakturni način, ručno. Znanja prenosi na obitelj, a svojom srdačnošću i otvorenošću te željom da nas upozna što detaljnije sa svojom proizvodnjom oduševio je sve sudionike projekta.

 

Od mnogobrojnih znamenitosti od posebnog interesa za našu struku izdvojit ćemo posjet Monrealeu, gradiću na brdu iznad Palerma u kojem se nalazi katedrala iz 12. stoljeća, koja unutrašnjim uređenjem – mozaicima (izrađenim od zlatnih i kamenih pločica) nadmašuje i crkvu Sv. Marka u Veneciji.

 

Partner Send je osigurao kvalitetne sugovornike s kojima smo mogli voditi stručne diskusije, odgovorne osobe koje su nam dale točne informacije i vlasnike tvrtki koji su nam kroz radionice prikazali upravo ono što nas je zanimalo. Cilj projekta bio je poboljšanje i usavršavanje postojećih kompetencija u području građevinarstva i rekonstrukcije zgrada te prijenos primjera dobre prakse stečenih znanja na naučnike i druge obrtnike.

 

Jako zanimljivo bilo je vidjeti rješenja izvedbe instalacija na zgradama u zaštićenoj jezgri – sve izvana, jer je u gradnji zgrada, a i cesta korišten kamen.

 

Uz stručni program koji je bio opsežan, uspjeli smo pronaći vremena za upoznavanje sa stvarnim životom Sicilijanaca, uživati u gastronomskim delicijama ovog mediteranskog raja te prakticirati naučeno znanje talijanskog jezika.

 

Po povratku sa Sicilije o stečenim iskustvima, prepuni dojmova informirali smo na sastanku Obrtničko učilište i Obrtničku komoru Zagreb. Svi sudionici su izrazili želju za daljnjim sudjelovanjem u projektima kroz koje žele unaprijediti i proširiti svoja stručna znanja i razmijeniti iskustva, a sve pozitivno prenijeti u Hrvatsku. Sekciji građevinara, Upravnom i Izvršnom odboru Udruženja bit će detaljno prezentirane aktivnosti koje smo proveli u Palermu.

No Comments

Post A Comment