Pravobraniteljica fotografima: Želimo da djeca budu vidljiva - Udruženje obrtnika grada Zagreba
1164
post-template-default,single,single-post,postid-1164,single-format-gallery,bridge-core-3.0.7,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Pravobraniteljica fotografima: Želimo da djeca budu vidljiva

Fotografiranje djece u osnovnim školama i vrtićima bila je jedina tema zbog koje su se sastali članovi Sekcije fotografa. Jer, školska godina se bliži kraju, vrijeme je za fotografiranje i obrtnici se žele za taj posao pripremiti što kvalitetnije. Fotografi su se do sada susretali s tvrdnjama kako je fotografiranje djece u školi i vrtićima zabranjeno pa je zatraženo očitovanje Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, odnosno pročelnika Ivice Lovrića i odgovor je potvrdio ono što se znalo – fotografiranje djece u školama i vrtićima nije zabranjeno, ali se prethodno treba dogovoriti sa svakim ravnateljem.

Mišljenje je zatraženo i od pravobraniteljice za djecu Ivane Milas Klarić. U njezinom odgovoru između ostalog stoji:

“Ured pravobraniteljice za djecu nije nikada dao ni pismeni ni usmeni naputak o zabrani videodokumentiranja niti o zabrani fotografiranja ni izlaganja fotografija koje bilježe trenutak djetetova života u vrtiću ili školi. Aktivnost pravobraniteljice, usmjerene na zaštitu privatnosti u medijima, odnose se prije svega na zaštitu identiteta djece prilikom izvještavanja u medijima o događajima u koje su uključena djeca, na primjer, kao žrtve ili počinitelji nasilja, ili kao članovi obitelji ili prijatelji žrtve ili počinitelja i slično. Stoga pravobraniteljica u svakoj prilici poziva i medije na odgovoran i profesionalan odnos prema objavljivanju fotografija djece, apelirajući da se one ne objavljuju u negativnom kontekstu koji bi djeci mogao naštetiti.

Pritom ističemo kako neće svako izlaganje u medijima naštetiti djeci, a pogotovo nema opasnosti od objavljivanja snimki sa završne svečanosti ili priredbe u vrtiću i školi, koje i inače služe promociji raznolikih sposobnosti i kreativnosti djece. Jednako tako, grupna fotografija iz vrtića i škole predstavlja vrijednu uspomenu i za dijete i za odgojno-obrazovnu ustanovu. Želimo da djeca budu vidljiva u društvu, jer se i na taj način promiču njihovi interesi, a ona se afirmiraju kao aktivni i važni članovi zajednice i nositelji prava. Radi zaštite privatnosti djece i ostvarivanja partnerstva s obiteljima u odgoju djece, vrtić i škola se trebaju pobrinuti da roditelji budu obaviješteni da će se djecu povremeno fotografirati u svrhu promicanja rada vrtića i škola ili fotografiranja za uspomenu, te im treba pružiti priliku da se izjasne jesu li s time suglasni. Pojedini roditelji ne žele da se njihovu djecu fotografira i njihovu volju treba poštovati.” (završen citat iz odgovora pravobraniteljice za djecu Ivane Milas Klarić)

Na sastanku je dogovoreno kako će se školama i vrtićima predložiti potpisivanje sporazuma s obrtnicima koji su spremni pridržavati se preporuka pravobraniteljice za djecu i preuzeti odgovornost za obavljeni posao i moguće posljedice. Dopis će se proslijediti svima koji su bili nazočni na sastanku, kao i fotografima koji su se ispričali jer nisu mogli doći.

Iskustva obrtnika o fotografiranju u školama i vrtićima su različita. Tajnik sekcije Predrag Gostimirović posebno je nezadovoljan što obrtnicima kruh uzimaju oni koji nisu registrirani za djelatnost, niti mogu izdati račun za pruženu uslugu. To je samo dodatna motivacija da se energičnije stane u zaštitu prava obrtnika fotografa, a održani sastanak bio je još jedan korak prema tome cilju.

No Comments

Post A Comment