Sastanak s gradonačelnikom zbog veletržnice cvijeća - Udruženje obrtnika grada Zagreba
1087
post-template-default,single,single-post,postid-1087,single-format-gallery,bridge-core-3.0.7,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Sastanak s gradonačelnikom zbog veletržnice cvijeća

Zagrebački obrtnici cvjećari željeli bi na edukaciju u Italiju, a hoće li im se želja i ostvariti ovisit će o tome hoće li projekt koji im je pomoglo pripremiti Obrtničko učilište proći strogu selekciju programa Erasmus Plus. Predaja je ovih dana, a želja za dodatnom edukacijom i stjecanje boljeg uvida u trendove i aktualna pitanja struke postoji već duže vrijeme. Cvjećari smatraju kako bi im suradnja s kolegama u Europskoj uniji mogla višestruko koristiti. Iskustva s višednevnog stručnog boravka, stečena znanja i informacije rado će će podijeliti sa svojim naučnicima i drugim zainteresiranima, rečeno na sinoć održanom sastanku Sekcije cvjećara.

Nakon predaje projekta, što se već trebalo dogoditi ali je odgođeno, ostaje samo iščekivanje konačne ocjene. Prema riječima Dražena Maksimovića, ravnatelja Obrtničkog učilišta Europska unija ima vrlo jasna pravila za korisnike novca. Kršenja se sankcioniraju vraćanjem dobivenih sredstava, a nadzor može biti i 7 godina po završetku projekta.

S gradonačelnikom o diskriminaciji na veletržnici
Stručni posjet kolegama u Europi pomogao bi cvjećarima i da lakše savladaju poteškoće na koje nailaze u Hrvatskoj, odnosno u gradu Zagrebu gdje se već godinama bore protiv diskriminacije na veletržnici cvijeća na Žitnjaku. Nakon neuspjelih pojedinačnih pokušaja da se rješenje pronađe u Gradskom uredu za gospodarstvo, rad i poduzetništvo zaključak je svih članova Sekcije da se od gradonačelnika Milana Bandića zatraži sastanak u narednih mjesec dana.

Osnovni problem je što veletržnica nije napravila razliku između poslovnih subjekata i građana čime podupire sivu ekonomiju i nelojalnu konkurenciju obrtnicima. Osim toga, zagrebački cvjećari čak su u nepovoljnijem položaju od ostalih, gotovo nepoželjni, isticali su na sastanku članovi sekcije.

Svaki četvrti sa zagrebačkog područja, a gdje je predstavnik?
U narednih 30 dana bit će zatražen i sastanak s predstavnicima Hrvatske obrtničke komore, odnosno Obrtničke komore Zagreb. Članovi Sekcije cvjećara smatraju se zakinutima jer nemaju svoga predstavnika u tijelima komore. Zbog toga ne dobivaju sve informacije koje bi mogli, niti su obuhvaćeni programima educiranja kao drugi članovi sekcija. Svaki četvrti cvjećar koji posluje u Hrvatskoj je sa zagrebačkog područja i tu činjenicu bi trebalo više uvažavati što trenutno nije slučaj.

Sekcija cvjećara Udruženja obrtnika grada Zagreba bira svoje čelnike jednom u četiri godine. Zbog drugih obveza sadašnja pročelnica Nataša Kravar više neće obnašati tu dužnost. U razdoblju od 2014 do 2018. godine za pročelnicu je predložena Rafaela Petrinić. Također, dosadašnju tajnicu Anu Dragičević prema prijedlogu Sekcije zamijenila bi Josipa Čuvalo.

Tečaj u nizozemskom Boerma institutu
I na kraju sastanka o tečaju na nizozemskom Boerma institutu kolege je izvijestila Spomenka Fabijančić. Kroz 6 modula škola nudi edukaciju za dosizanje majstorskog statusa, ali i pokazuje kako domovina tulipana ima veoma razvijen sustav obrazovanja koji bi nam u mnogo čemu mogao biti uzor. O cvjećarstvu se uči već u osnovnoj školi…Ali više o tome i tečajevima Boerma instituta potražite na njihovim stranicama:

http://www.boerma.nl/index_uk.html

i na Facebooku: https://www.facebook.com/Boerma.Instituut

No Comments

Post A Comment