Savjeti HOK-a članovima sekcije automehaničara - Udruženje obrtnika grada Zagreba
871
post-template-default,single,single-post,postid-871,single-format-gallery,bridge-core-3.0.7,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Savjeti HOK-a članovima sekcije automehaničara

Učestale promjene poreznih zakona i propisa bile su povod Sekciji automehaničara Udruženja obrtnika grada Zagreba da na svoj sastanak pozove Sanja Želinski, savjetnicu u Hrvatskoj obrtničkoj komori. Iako obrtnici promjene već primjenjuju u praksi, dodatna pojašnjena uvijek su dobrodošla.

S obzirom da je ukinut blagajnički maksimum oni koji sami vode svoje knjigovodstvo željeli su znati više o svojim obvezama. Sudeći po komentarima odlično su se snašli u novim uvjetima. Ipak, postoji i zabrinutost zbog najava kako će banke i ovu priliku iskoristiti za vlastitu zaradu zaračunavanjem provizije na polog. Konkretno, radi se o Zagrebačkoj banci s kojom i komora i Udruženje imaju partnerske odnose.

Kako je sve više obrta koji se zatvaraju postavljeno je i pitanje što se u tom slučaju događa s nekretninama ako su uvedene u poslovne knjige i amortizirane.

– Nije pametno stavljati nekretnine u dugotrajnu imovinu obrta. Nekretnina ima tržišnu vrijednost koja je oporeziva. Oporezuje se razlika koja se dobije kada se od tržišne vrijednosti oduzme amortizacija- rekla je Želinski.

S obzirom da automehaničari imaju skupe strojeve u slučaju zatvaranja obrta mogu sami napraviti procjenu njihove vrijednosti. Tu procjenu Porezna uprava može, ali ne mora prihvatiti.

Inače, dva su razloga zbog kojih se u posljednje vrijeme veoma često postavljaju pitanja u vezi sa zatvaranjem obrta. Prvi i osnovni razlog je smanjeni obima posla, ali ima i onih koji razmišljaju o otvaranju tvrtke. Što u tom slučaju učiniti?

– Obrt se ne može pretvoriti u d.o.o no može se prenijeti imovina kao što su strojevi, nekretnine pa i zaposleni se mogu preseliti iz obrta u tvrtku. Obično se tada obrt zatvara, ali to nije nužno- pojasnila je savjetnica iz HOK-a.

Za sva pitanja koja se odnose na poreze, poslovne knjige, kreditiranja, državne potpore, zbrinjavanje opasnog otpada i sl. obrtnici se mogu javiti savjetodavnoj službi Hrvatske obrtničke komore. Radnim danom savjetnici su na raspolaganju od 8 do 16 sati, a poželjno je prethodno se najaviti. Također, savjeti se mogu dobiti i na telefon 062 000 026 radnim danom od 8 do 12 sati. Cijena poziva obračunava se po uobičajenoj tarifi u fiksnoj telefoniji.

No Comments

Post A Comment