Za diplome primjerene europskom tržištu - Udruženje obrtnika grada Zagreba
1107
post-template-default,single,single-post,postid-1107,single-format-standard,bridge-core-3.0.7,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Za diplome primjerene europskom tržištu

Obrazovanje primjereno europskim uvjetima

Što znači majstorski ispit i što će značiti nakon što uđemo u Europsku uniju bila je jedna od tema sastanka sekcije cvjećara. Na europskom tržištu majstorski ispit neće značiti puno ako u međuvremenu ne postane međunarodno priznat. Drugim riječima naši majstori vrlo brzo bi se mogli pretvoriti u europske šegrte, slabije plaćene i s lošijim statusom.

Primjer susjedne Slovenija pokazuje u kojem pravcu cvjećarstvo može ići. Iako su zadržali majstorske ispite, u Sloveniji ti ispiti nisu nužni za vođenje posla. Cvjećarstvom se mogu baviti svi koji žele bez obzira na obrazovanje, jedini regulator je tržište na kojemu se usluge traže ili ne.

Za dobivanje poslova u Europskoj uniji bitni su certifikati. S jedne strane jamče korisnicima standard usluge, s druge cvjećarima osiguravaju veće zarade. Sudbina naših majstorskih ispita tako će ovisiti o mogućnosti da postanu međunarodno priznati kao i svaka druga diploma.

Nizozemska škola aranžiranja

Edukaciju za jedan od europskih certifikata upoznale su i predstavnice Sekcije cvjećara. O nizozemskoj školi aranžiranja koja je organizirana u Sloveniji na sastanku je izvijestila pročelnica Nataša Kravar. Nizozemci nude pet obično dvodnevnih tečajeva i to traje dvije godine. Potom se polaže završni ispit. Bitno je da za pohađanje tečaja cvjećar treba imati pet godina radnog iskustva.

U cijenu od 300 eura po tečaju uključen je materijal i ručak. Od planiranih pet, četiri tečaja održana su Sloveniji, a jedan u Nizozemskoj. Zbog putovanja na sjever Europe i troškova noćenja za tečaj u Nizozemskoj cijena je bila 600 kuna.

Što se moglo naučiti i koji stil dominira u Nizozemskoj školi Nataša Kravar je pokazala fotografijama koje je snimila na terenu. Zanimljiva rješenja cvjetnih arhitektura, kako je rečeno, pripadaju germanskom stilu, potpuno drukčijem od onoga što se primjerice nudi na istoku ili jugu Europe. Zato će prije odluke o tome u kojoj školi potražiti certifikat cvjećarice provjeriti i ostalu ponudu.

Sekcija cvjećara, baš kao i druge sekcije Udruženja obrtnika grada Zagreba, suočava se s konkurencijom koja dolazi od rada na crno. Prekršitelje je teško uloviti u počinjenju kaznenog djela pa, ali uz više snalažljivost ni to neće biti nemoguće.
Među ostalim pitanjima i prijedlozima ponovno je pokrenuto pitanje veleprodaje. U Zagrebu je nema usprkos važnosti koju bi imala za obrtnike. Iako se jedno vrijeme tako predstavljao Žitnjak nije veleprodaja već tržnica a obrtnice žele mjesto na kojemu će nabavljati robu po veleprodajnim cijenama. U suprotnom bit će nakon ulaska u Europsku uniju prisiljene opskrbljivati se u Austriji jer će im čak i uz troškove puta to biti jeftinije.

Fotografije uz članak:

No Comments

Post A Comment