Soboslikari - ličioci i pismoslikari

Sekcija soboslikara, ličilaca i pismoslikara okuplja stručne izvođače koji pružaju usluge vezano za soboslikarske, ličilačke te pismoslikarske radove. Rad s bojama te oslikavanje životnog prostora, a poslije i izum pisma svrstava ovo zanimanje u jedno od najstarijih na svijetu. Danas zanimanje soboslikar, ličilac spada u tradicijske obrte a pismoslikar i u umjetničko zanimanje. Majstori soboslikari, ličioci i pismoslikari svojim radom ostavljaju trag na vanjskom i unutarnjem uređenju i zaštiti zgrada što u konačnici obilježava izgled gradova te stambenog i poslovnog prostora. Soboslikar ličilac – obavlja poslove obojenja svih vrsta podloga - drvenih i metalnih proizvoda te postava svih vrsta tapeta u interijerima. Pismoslikar – kao što govori i naziv struke, pismoslikar je u gotovo svim segmentima svoga rada, slikar odnosno umjetnik. Posao pismoslikara uvijek smo mogli podijeliti u dva dijela. Prvi dio obuhvaća izradu tipskih reklama kod kojih je unaprijed sve definirano, od vrste materijala, grafičkog oblikovanja do načina izrade. U drugom dijelu odrađuju se poslovi za male korisnike i tu dolazi do izražaja poznavanje struke. Pismoslikar, kao majstor i osoba, mora imati razvijen osjećaj za prostor, poznavanje boja, materijale, imati smisla za estetiku i preciznost. Umjetnički dio ove struke najviše dolazi do izražaja kod izrade natpisa na pročeljima zgrada, ispisivanju diploma, pohvalnica i pozlati slova te izradi natpisa na ledenim površinama s raznim vrstama pisma. Danas je uz pomoć tehnologije moguće napraviti gotovo sve vrste reklama i natpisa, koji su gotovo šablonski jer većina izvođača poznaje tehniku izrade i nove materijale na tržištu.

Poslovodni odbor

  • MARKO SAČER, pročelnik
  • DRAGAN STORIĆ, zamjenik pročelnika
  • ANTE LJEVAR, tajnik
  • ANTO BARTULOVIĆ, član
  • RENATO MIHELJ, član
  • ANTUN SEUČEK, član

Novosti

Novosti

Prezentacija struke na 2. ZOS

Na sastanku Sekcije soboslikara, ličilaca i pismoslikara,  održanom 31. ožujka 2017. godine jedna od tema bila je prezentacija struke na 2. ZOS koji će se održati na Zagrebačkom velesajmu od 26-28. travnja 2017. godine. Članovi Sekcije učenicima osnovnih škola zanimanje će približiti   kroz prikaz pismoslikarske šablone i soboslikarske štukature.

Novosti

Marko Sačer novi pročelnik Sekcije soboslikara, ličilaca i pismoslikara

Dugogodišnjem pročelniku Sekcije Milanu Matijeviću prestao je status obrtnika zbog odlaska u mirovinu. Sukladno tome na sinoć održanom sastanku Sekcije tajnim glasanjem između tri kandidata Sekcija soboslikara, ličilaca i pismoslikara izabrala je Marka Sačera, koji je do sada obnašao dužnost zamjenika pročelnika, za novog pročelnika. Na mjesto zamjenika pročelnika izabran je Dragan Storić.

Sekcija je odlučila da će ih i u Skupštini Udruženja predstavljati novoizabrani pročelnik.

Poziv na sastanak

Sastanak Sekcije

Udruženje obrtnika grada Zagreba
Sekcija soboslikara, ličilaca i pismoslikara
Trg Mažuranića 13
tel. 48 77 888 fax 48 26 096
www.obrtnici-zagreb.hr

Zagreb, 13.01.2016.
Br.: 01-25/2016

Poštovane kolege,

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na sastanak Sekcije soboslikara, ličilaca i pismoslikara koji će se održati u

srijedu 20. siječnja 2016. godine s početkom u 18.00 h ,
dvorana Upravnog odbora -I. kat,Trg Mažuranića 13

Novosti

Još jedan mandat dosadašnjem rukovodstvu Sekcije soboslikara, ličilaca i pismoslikara

Na čelu Sekcije soboslikara i ličilaca i dalje će biti pročelnik Milan Matijević, zamjenik pročelnika Marko Sačer, a tajnik Ante Ljevar. U Poslovnom odboru uz njih do 2018. godine bit će još Renato Mihelj, Antun Seuček i kao novi član Anto Bartulović.

Odluka o novom-starom rukovodstvu donijeta je na sastanku Sekcije soboslikara, ličilaca i pismoslikara na prijedlog Poslovnog odbora. Sekcija je također odlučila kako će pristupiti cehu građevinsko uslužnih djelatnosti gdje će je predstavljati Ante Ljevar. Za predstavnika u Skupštini izabran je Milan Matijević.

Novosti

Fiskalizacija i najnovije potpore obrtnicima

Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom i paušalno oporezivanje teme su o kojima je na Sekciji soboslikara-ličilaca i pismoslikara govorio Damir Židanić, pročelnik Sekcije intelektualnih usluga i vlasnik knjigovodstvenog obrta Ines. Židanić je podsjetio obrtnike da su ako imaju registriranu djelatnost trgovine obveznici fiskalizacije od 1. travnja, a svi ostali od 1. srpnja. Ukazao je i na važnost internog akta, dokumenata koji će u slučaju poreznog nadzora zatražiti od vas na uvid.

Novosti

Popust obrtnicima za kupnju boje REMAL za unutarnja bojenja

Struka je isprobala te preporučuje boju REMAL za unutarnja bojenja. REMAL se odlikuje:
velikom pokrivnošću,
izdašnošću,
relativno niskom cijenom,
laganim toniranjem.
Dobavljač nudi i fasadne boje i žbuke te lakove.

Stranice