Zagrebački obrtnici obilježili svoj Dan

Zagrebački obrtnici proslavili su 08. lipnja 2019. godine, svoj Dan i to po 54. put. I ove godine bilo je veslo u parku ispred sjedišta Udruženja. Uz brojne obrtnike, članove njihovih obitelji i prijatelje proslavi su nazočili  visoki uzvanici  iz MINGPO-a, Grada, HOK-e, Gradske skupštine,  građani grada Zagreba.
 
U susret svečanosti ove godine po prvi put se održao malonogometni turnir između ekipa udruženja obrtnika iz Zagreba, Splita i Vukovara, a pobjednik je ekipa UO Vukovar.
Sve prisutne pozdravili su visoki uzvanici: Ana Mandac, izaslanica predsjednika Vlade RH i pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta,  Toni Biluš, zamjenik pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, Dragutin Ranogajec predsjednik Hrvatske obrtničke komore, prof. dr. sc Drago Prgomet, predsjednik Gradske Skupštine i dr.sc. Mirza Šabić, predsjednik Obrtničke komore Zagreb. 
 
Gđa. Ana Mandac okupljene obrtnike srdačno je pozdravila i uputile čestitke predsjednika Vlade Republike Hrvatske, kao i ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta, povodom obilježavanja 54. Dana obrtnika Grada Zagreba. U kratkom obraćanju osvrnula se na mjere koje Vlada Republike Hrvatske poduzima kako bi promovirala i ojačala obrtništvo. Napomenula je kako je u samom fokusu rada projekt stipendiranja učenika u deficitarnim zanimanjima te sustav naukovanja za koje je kroz protekle tri godine izdvojeno gotovo 68 milijuna kuna. „Povećanje iznosa mjesečne stipendije za učenike u deficitarnim zanimanjima sa 750 na 1500 kuna mjesečno, povećanje iznosa za obrtnike i pravne osobe koje primaju učenike na naukovanje s dosadašnjih 150 tisuća na 500 tisuća kuna mjere su koje Vlada Republike Hrvatske provodi s ciljem povećanja broja obrtnika i olakšavanja njihova poslovanja“, izjavila je pomoćnica ministra Mandac. 
 S osobitim ponosom pomoćnica ministra osvrnula se na projekt promocije strukovnih zanimanja koji je upravo započeo. „Prva asocijacija na obrtništvo podrazumijeva stjecanja znanja i posebnih vještina.  Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta pripremilo je, između ostalog, promotivni materijal u obliku videa kojem su u fokusu ruke kao simbol stvaranja, brige i podrške. Cilj nam je promovirati strukovna zanimanja te potaknuti roditelje i učenike za odabir nastavka obrazovanja u strukovnim zanimanjima. Naš moto je GDJE SU RUKE IMA I STRUKE“, istaknula je pomoćnica ministra Mandac.
 
U ime Gradske skupštine Grada Zagreba, prisutne je pozdravio , predsjednik prof. dr. sc. Drago Prgomet, izrazio je zadovoljstvo i ponos radi tradicije obrta u Zagrebu i djelovanja Udruženja kao važnog čimbenika u hrvatskome gospodarstvu. 
U razgovoru s malim obrtnicima, u vezi s problemom najamnina, naglasio je da će Gradska skupština Grada Zagreba, uz Grad Zagreb, poduprijeti projekte i imati razumijevanja jer je jasno da je uz visoka financijska opterećenja i razvoj velikih tvrtki, potrebna pomoć i poticaj institucija. 
Čestitao je svima koji su zaslužni za razvoj obrta i obrtništva u Gradu Zagrebu i onima koji svojim znanjem, obrtničkom upornošću i radom pridonose razvoju obrtništva i napretku Zagreba.
 
Gosp. Dragutin Ranogajec, predsjednik HOK-e i gosp. Mirza Šabić, predsjednik OKZ u svojim pozdravnim govorima zamolili su gosp. D.Prgometa da pomogne u rješavanu problema poslovnih prostora u vlasništvu Države s ciljem opstanka tradicijskih obrta. 
 
Dan obrtnika je prigoda da Udruženje obrtnika grada Zagreba zahvali svim obrtnicima koji svojim osobnim angažiranjem doprinose radu Udruženja, komorskog sustava i obrtništva u cjelini.     
 
 PLATINASTI  OBRT    priznanje za očuvanje i nastavak   obiteljske tradicije dulje od 60 god.  
 
1. TOMISLAV MURGIĆ 
     „LIMARIJA MURGIĆ“, OBRT ZA USLUGE
2. DUBRAVKO ŠTIMAC
    „BIG BEN“ URARSKI SERVIS
 
    ZLATNI OBRT priznanje za očuvanje i nastavak obiteljske tradicije dulje od 50 god.
          
1. DAMIR ŠURINA 
     AUTOSERVIS "ŠURINA“
2. ŽELJKO HANŽEK 
    LIMARSKI I VODOINSTALATERSKI O
3. MIROSLAV TENŽERA 
    "MIPY-OPTIKA" OPTIČA
4. LJILJANA MILLA 
  „TOMICA MARICA“, OBRT ZA   
    PROIZVODNJU LICITARA
                                                               
SREBRNI OBRT      priznanje za očuvanje i nastavak   obiteljske tradicije dulje od 40 god.   
 
1. MARIO ŠURINA 
   „KRISTAL“, OBRT ZA AUTOLAKIRANJE,   
 2. ŽELJKA HABEK OSTRUNIĆ 
„ AUTO HABEK“, OBRT ZA USLUGE 
 3. BORIS VIDOVIĆ
   TERMOLAKIRERSKI OBRT
4. IVAN VUGRIN 
  „AUTOSERVIS VUGRIN“, OBRT ZA USLUGE
5. KRISTINA KRAČUN MIODRAG 
   „KRAČUN SANITARIJE“, OBRT ZA 
   INSTALATERSKE RADOVE
6. NIKOLA RIČKOVIĆ 
   „KVIL“, OBRT ZA ZAVRŠNE RADOVE U GRADITELJSTVU
7. RATKO KUŠIĆ 
    OBRT ZA OPTIKU I TRGOVINU
 
                                                                    
PLATINASTA DIPLOMA      priznanje za  aktivno obavljanje  obrta više od 30 god.    
                    
1. MARKO I NIKICA TOMEŠIĆ ( dimnjačar) 
2. BRANKO ŠLOGAR ( limar - vodoinst. )
3. DAMIR KORMAN ( postolar )
     4. ALEN HAVRANEK ( postolar )
5. SUZANA BARTOLOVIĆ ( postolar )
 
ZLATNA DIPLOMA   priznanje za aktivno obavljanje  obrta više od 20 god.      
                         
           1. ŽELJKO SIVAR ( autostruka)
           2. STJEPAN CRLJEN ( dimnjačar )
           3. DAMIR HALAMIĆ ( dimnjačar ) 
           4. IVICA KOVAČ (dimnjačar )
           5. DRAGUTIN RONČEVIĆ ( dimnjačar )
           6. ANDREA VOZILA ( frizer )
           7. KLARA KRSTANOVIĆ ( frizer )
          8. MEHDINA JAŠAREVIĆ ( frizer
          9. VIŠNJA PANENIĆ ( frizer )
         10. ĐURĐICA MISALJEVIĆ ( kozmetičar )
          11. ZORAN STAŠEVIĆ ( rtv elektroničar )
          12. SILVIO LONČARIĆ ( kožna galanterija )  
          13. TOMISLAV PETKOVIĆ ( kožna galanterija )   
 
                       Iskrene čestitke dobitnicima priznanja !
                                             
Druženje zagrebačkih obrtnika zajedno s kolegama iz cijele Hrvatske nastavljeno je  do kasno poslijepodne.
 
Koristimo prigodu zahvaliti svima koji su svojim angažmanom doprinijeli organizaciji ovog jedinstvenog i značajnog Dana za zagrebačke obrtnike.  
Posebna zahvala HOKUD-u Sloboda bez kojeg ne prolazi niti jedna svečanost Udruženja,  voditeljici Antoniji Tretinjak koja nas je šarmantno vodila kroz program,  Sekciji cvjećara, čije su predstavnice  i  ove godine uredile  pozornicu,  našim vrijednim kuharima amaterima, predsjedniku Organizacijskog odbora Branku Stričaku   te Zagrebačkoj pivovari za sponzorirano Ožujsko i suncobrane.
 
Vidimo se ponovno sljedeće godine :) 
 
Fotografije by IGOR PLENKOVIĆ možete preuzeti na