Zaštita od požara na gradilištima, porezi i "sive zone"

Članovi Sekcije građevinara okupili su se sinoć u prostorijama Udruženja obrtnika grada Zagreba. Sastanku je prisustvovalo 20-tak obrtnika vrlo zainteresiranih za teme o kojima se razgovaralo.

Na popis potrebne dokumentacije na gradilištima za stambene objekte do 400 m2 podsjetio ih je Anđelko Vojvoda, savjetnik za tehničko tehnološka pitanja u Hrvatskoj obrtničkoj komori. Također se osvrnuo na Pravilnik o mjerama zaštite od požara kod građenja koji se primjenjuje od 15. prosinca prošle godine.

Građevinari koriste lakozapaljive materijale poput stiropora, lakova, ljepila i posebnu pozornost moraju posvetiti zaštiti od požara na gradilištu. Ali, moraju zaštiti i sebe od odgovornosti. Ploče sa zabranama, aparati i sredstva za gašenje požara i razne mjere bile su tek podsjetnik obrtnicima na obveze.

S obzirom da se kod nas propisi veoma često mijenjaju, pa čak i njihova tumačenja, pitanja nije nedostajalo.

Promjene i standardi

- Sada se uvode novi standardi i neki ih se možda pribojavaju. Nemaju razloga jer sve smo to već upoznavali i primjenjivali. Nije nesavladivo iako su stroži kriteriji gradnje za neke možda novost- komentirao je promjene Zlatko Prosinečki, pročelnik Sekcije građevinara Udruženja obrtnika grada Zagreba.

Kako su trenutno aktualne i porezne prijave za 2011. godinu Damir Židanić, pročelnik sekcije za intelektualne usluge osvrnuo se pogreške koje su obrtnike koštale jer nisu dovoljno vodili računa o knjigovodstvu. I tu su promjene vrlo česte pa nije na odmet potražiti stručnu pomoć.

„Materijal besplatan“… samo na papiru

Dok se dio obrtnika bori s recesijom drugi, koji obično posluju u „sivoj zoni“, svakoga dana iznova šokiraju drskošću. Najsvježiji primjer na koji su se osvrnuli tako je oglas „soboslikara“ čiji je „materijal besplatan“. Iako je vjerojatno riječ samo o lošem marketingu, obrtnici se pitaju tko štiti građane od laži i pokušaja obmane. Očekuju da inspekcije na njihove prijave žurno reagiraju u takvim i sličnim situacijama.

Posjet stručnom sajmu Dach&Holz u Stuttgartu bila je posljednja tema sastanka. Ponovno je vratila optimizam i osmjehe na lica jer bila je to prilika obrtnicima za upoznavanje s novim tehnologijama, novim izolacijskim materijalima, novim strojevima… Jedini „nedostatak“ sajma bilo je što nisu imali mogućnost više tih inovacija ponijeti kući.