Uspješan spoj obnovljivih izvora energije i poljoprivredne proizvodnje

Prepuni dojmova iz prekrasne Baranje vratili su se članovi Sekcije instalatera grijanja i klimatizacije gdje su proveli tri dana ( od 8-10. listopada 2015. g ) zajedno s kolegama iz sekcija plinoinstalatera, dimnjačara, vodoinstalatera te poslovnim partnerima.

U sklopu stručnog putovanja posjetili su poslovni kompleks Belja na lokaciji Mitrovac u Baranji ali bilo je vremena i za obilazak Parka prirode Kopački rit, eko imanja, vinskog kompleksa vina Belje te povijesnog mjesta Batina na Dunavu.

Kao uvod u ljepote posebne i mistične Baranje bio je posjet parku prirode Kopački rit - poplavno područje u Baranji utemeljen 1976. godine. Ukupne je veličine 17.700 ha (177 km2), od čega Specijalni zoološki rezervat obuhvaća 8.000 ha (80 km2). Administrativno se nalazi u općini Bilje, Osječko-baranjska županija. Trenutno je najstariji proglašeni park prirode u Hrvatskoj.

A kao malo putovanje kroz vrijeme poslužio je u sklopu restorana Baranjska kuća svojevrsni muzej na otvorenom – " Ulica zaboravljenog vremena“. Naime, radi se o uređenom prostoru u koji je smješteno 10 radionica starih i gotovo zaboravljenih zanata. Sve su radionice potpuno opremljene.

Drugi dan bio je rezerviran za stručni posjet poslovnom kompleksu Belja na lokaciji Mitrovec u Baranji u sklopu kojeg je bioplinska elektrana snage 2 MW koja predstavlja najstabilniji obnovljivi izvor energije i doprinosi stabilnosti nacionalnog elektro-energetskog sustava. Tehnološki proces bioplinskog postrojenja, od prikupljanja otpada i upravljanja njime do proizvedene električne i toplinske energije, kroz obilazak pogona, predstavio je stručni vodič.U svom izlaganju postrojenje je opisao kao ekološki najprikladniji način zbrinjavanja raznih organskih sirovina iz kojih nastaju tri proizvoda: organsko gnojivo, toplinska i električna energija. Posebna karakteristika bioplinskog postrojenja Mitrovac što se u proizvodnji bioplina koriste, kao dominantna sirovina, životinjske izlučevine, stajski gnoj i svinjska gnojovka u količini od 60 posto ukupnih sirovina, dok ostatak čine raznoliki biološki otpad i zelena masa. Preradom životinjskih izlučevina s beljskih farmi i drugog biološkog otpada u potpunosti se rješava problem onečišćenja prirode. Usto, prerađena tvar, koja se naziva digestat (organsko gnojivo), ima potencijal smanjiti potrošnju mineralnih gnojiva i do 50 posto.
Kompleks Mitrovec primjer je uspješne sinergije ekološki napredne stočarske proizvodnje, obnovljivih izvora energije i proizvodnje povrća.

Predstavljanje bioplinskog postrojenja pobudilo je velik interes među članovima sekcija te su imali priliku iznijeti svoja dosadašnja iskustva iz područja obnovljivih izvora energije .

U nastavku putovanja našlo se vremena i za obilazak najvećeg i najimpozantnijeg vinskog podruma u Baranji -Vina Belje smještenom u srcu Kneževih vinograda. Uz stručno vodstvo upoznat je dvoetažni podrum s izuzetnom zbirkom arhivskih vina uz nezaobilaznu degustaciju vrhunskih Vina Belje u prostoru kušaonice.

Treći dan, a prije povratka za Zagreb i novih poslovnih obaveza, bio je rezerviran za posjet baranjskom mjestu na Dunavu Batina gdje je smješten impresivan spomenik, djelo A.Augustinčića koji sastoji se od više dijelova. Centralni dio zauzima tridesetmetarski stup na vrhu kojega je žena sa simbolom pobjede u ruci. Reljefi koji su sa strane kompleksa prikazuju kiparovo viđenje tijeka Batinske bitke u kojoj je poginulo više od 1500 pripadnika Crvene armije i oko 500 pripadnika 51.vojvođanske udarne brigade, jedne od najtežih bitaka u drugom svjetskom ratu. Sa spomenika koji je na uzvišenju pa je ujedno i vidikovac pruža se pogled na Dunav i most koji spaja Vojvodinu i Baranju.

Bilo je ovo još jedno stručno korisno putovanje ali i prijateljsko druženje koje će vjerujemo svima ostati u lijepom sjećanju.