THESAURUS: Upoznavanje s tradicijskim obrtima na Cipru

U okviru projekta THESAURUS - Treasury for Adult Education treći sastanak održan je u ciparskom gradu Larnaka od 2. Do 7. srpnja 2014. godine. Sudjelovali su predstavnici iz zemalja sudionica projekta: Turska, Hrvatska, Rumunjska, Portugal, Grčka i Cipar.

Tijekom trećeg projektnog sastanka u gradu Larnaca predstavnici Udruženja obrtnika grada Zagreba prezentirali su aktivnosti u vezi s projektom od prošlog sastanka, kao što su napravili i ostali partneri. Poslije prezentacija organizirana je radionica o radu s LMS platformom. Nakon radionice bila je evaluacija dnevnih aktivnosti na kojoj su se pripremali materijali za sljedeći radni dan projektnog sastanka. Domaćini su nakon evaluacije organizirali večeru dobrodošlice na kojoj su predstavili svoje narodne plesove i glazbu.

Sljedećeg dana sudionici su bili u mjestu Kornos poznatom po lončarstvu te je održana radionica o izradi tradicionalnih predmeta od gline. Nakon održanih radionica bio je organizirani posjet Cyprus Handicraft centru te Leventis muzeju u Nikoziji. Radni dio završio je evaluacijom dnevnih aktivnosti.

Idućeg dana upoznavali smo se s tradicijom, kulturom i povijesti Cipra pa je tako organiziran posjet Kallinikeio muzeju. Posjetili smo i selo Omodos, mjesto važno za upoznavane arhitekture, povijesti i tradicije Cipra. Bili smo i u tvornici Pantziarou poznatoj po Hallumi siru, tradicionalnom ciparskom siru i upoznali se s načinom izrade. Obišli smo još stari dio grada Limassol i na kraju, uobičajeno imali evaluaciju dnevnih aktivnosti.

Posljednjeg dana projektnog sastanka posjetili smo Kition (antički grad iz 13. stoljeća prije Krista). Naš program završio je evaluacijom projektnog sastanka i dogovorom za budućih aktivnosti. Na 3. sastanka THESAURUS projekta na Cipru bili su Boris Trupec, Josip Ričković i Krešimir Alerić kao predstavnici Udruženja obrtnika grada Zagreba.

THESAURUS projekt se financira iz europskog potprograma Grundtvig, odnosno Programa za cjeloživotno učenje. Grundtvig omogućuje suradnju između ustanova povezanih s obrazovanjem odraslih u Europskoj uniji.