Stjepan Šafran dobitnik Zlatne kune za životno djelo

Jedan od doajena hrvatskog obrtništva i poduzetništva Stjepan Šafran rođen je 1945. godine u Brezničkom Humu kod Varaždina, a njegova je poslovna priča počela 1967. godine kad je pokrenuo vlastitu radionicu za preradu metala i strojnu obradu. Počeo je skromno, u garaži od 35 m² i s jednim radnikom, a danas njegov poslovni sustav, koji čine tvrtke Alu Product i Metal Product te Ljevaonica Tržec, zapošljava više od 210 radnika i proizvodi elektroopremu i strojnu opremu lijevanjem.

Na početku poslovanja Šafranova je radionica isporučivala elektroopremu za Elektroprivredu BiH, krajem 1979. godine u kooperaciji s Energoinvestom iz Sarajeva isporučili su nosače izolatora za afričko tržište, a kako je posao konstantno rastao, odlučili su proširiti proizvodnju pa su u Odri kod Zagreba izgradili tri proizvodna pogona ukupne površine oko 3600 m².

Od 1994. godine kooperant su svjetski poznatoj njemačkoj tvrtki Tyco Electronics Raychem na konfekcioniranju i distribuciji toploskupljajućeg kabelskog pribora, s finskim partnerom ABB-om proizvode rastavljače za srednji napon, a ubrzo je uslijedio i ugovor sa norveškim Siemensom. Godine 1996. otvaraju tvrtku u Sarajevu, a 2001. s talijanskim partnerom Wam Grupom zajedničku tvornicu u Brezničkom Humu. U 2014. godini prihod im je iznosio 10 milijuna eura, izvoze više od 70 posto proizvoda.

U 2006. godini Šafran je odlučio obnoviti obiteljsku tradiciju pokretanjem vinarije u kojoj proizvodi rajnski rizling, graševinu i muškat, a njegova su vina već našla put do međunarodnih kupaca.

Šafranov biznis od samog je početka obiteljski, u rad tvrtke uključena je supruga, dva zeta te odnedavno i unuka, čime je poslovanje počela preuzimati treća generacija obitelji. U svojoj je bogatoj karijeri Stjepan Šafran bio istaknuti član mnogih udruženja i institucija, a njegov je rad ovjenčan i brojnim nagradama.

izvor: hgk.hr

izvor slike: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX