Radionica o primjeni alata OIRA za procjenu rizika s ciljem edukacije obrtnika/poduzetnika te smanjenja troškova vezano uz provođenje zaštite na radu

Radionica o primjeni alata OIRA za procjenu rizika s ciljem edukacije obrtnika/poduzetnika te smanjenja troškova vezano uz provođenje zaštite na radu

 

Radionica o primjeni alata OIRA za procjenu rizika s ciljem edukacije obrtnika/poduzetnika te smanjenja troškova vezano uz provođenje zaštite na radu održat će se u Hrvatskoj obrtničkoj komora, Ilica 49, Zagreb, u srijedu  27. travnja 2022. s početkom u 10 sati.

Na radionici će se pokazati kako izraditi dokument procjene rizka pomoću OiRA alata -  interaktivnih online alati za izradu procjene rizika za pojedine djelatnosti odnosno zanimanja. Ističemo da je procjena rizika, sukladno Zakonu o zaštiti na radu, obvezni dokument svakog poslodavca koji zapošljava jednu i više osoba. OiRA alati su besplatni, jednostavni za upotrebu i uz to edukativni, a namijenjeni su u prvom redu mikro i malim poslodavcima  različitih djelatnosti i sektora, ali ih mogu koristiti i srednji poduzetnici.

Hrvatskim obrtnicima i poduzetnicima odsad su dostupni OiRA alati za sljedeća zanimanja: autolimar, autolakirer, cvjećar, pediker, pekare, kuhar, šumski radnik–rukovatelj pilom, radnik u rasadniku bilja, kućni majstor-domar i vodoinstalater. Navedenih šest OiRA alata razvilo je Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike – Uprava za rad i zaštitu na radu u sklopu projekt „Razvoj sustava e-učenja, upravljanja i praćenja zaštite na radu“. Ovaj projekt provodi se uz sufinanciranje iz Europskog socijalnog fonda, a planira se izrada ukupno 30 OiRA alata. Uz navedena zanimanja, u iduća tri mjeseca bit će dostupni OiRA alati za: keramičare-oblagače, vulkanizere, optičare, vozače taksija, prodavače na benzinskoj crpki, kontrolore na parkiralištu, radnike na uređenju i održavanju krajolika, trgovce, administrativne radnike, mesare, radnike u cestovnom transportu tereta, ličioce-soboslikare, radnike u cateringu, konobare, dostavljače paketa, radnike na poslovima čišćenja, radnike u kemijskoj čistionici i praonici, zaštitare, skladišne radnike i instruktore vožnje u auto-školi.

Otprije su dostupni OiRA alata za izradu procjene rizika za kozmetičare, frizere, njegovatelje starijih osoba i njegovatelje djece – dadilje. Također, budući da procjena rizika mora biti ažurna i u skladu s radnim okolnostima, tijekom pandemije COVID-19 izrađen je OiRA alat kao predložak za ocjenu stanja i primjenu mjera zaštite na radu u okolnostima pandemije, kojim se može upotpuniti redovni dokument procjene rizika.

Pristup dosad izrađenim OiRA alatima moguće je s mrežne stranice Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike: http://uznr.mrms.hr/znr/oira-internetska-interaktivna-procjena-rizika/  .

OiRA alati nalaze se na mrežnoj platformi koja omogućuje njihovo stvaranje, a paltformu je razvila i održava je održava ga Europska agencija za sigurnost i zdravlje na radu (EU-OSHA) – više informacija: https://oiraproject.eu/hr .

Važno je istaknuti da je procjena rizika koju sami izradite pohranjena na navedenoj mrežnoj platformi EU-OSHA i Vama je vaša procjena rizika u svakom trenutku dostupna, te je možete promijeniti odnosno nadopuniti da uvijek bude ažurirana. Također, možete je preuzeti ('downloaditi') i čuvati na svom računalu, odnosno u pisanom obliku ako je isprintate.

Obrtnici / poslodavci u gore navedenim zanimanjima dokument procjene rizika za svoj obrt / djelatnost mogu izraditi sami, na jednostavan način i posve besplatno!

Ističemo da je izrada procjene rizika uz pomoć OiRA alata pravovaljana jer je Pravilnikom o izradi procjene rizika propisano da „za procjenjivanje i dokumentiranje procjene rizika mogu se koristiti i interaktivni internetski alati (OiRA – Online interactive Risk Assessment) koji se odnose na poslove u određenim zanimanjima ili djelatnostima, kada su za pojedine poslove ti alati stavljeni na korištenje putem mrežne stranice ministarstva nadležnog za rad“. Poslodavce podsjećamo da ne zaborave u postupak izrade procjene rizika uključiti svoje radnike.

 

IZVOR;  HOK 

 

PrilogVeličina
PDF icon informacije_o_obradi_podataka_radionica_oira_mrms_2022.pdf210.64 KB
PDF icon pozivnica_oira_radionica_27-04-2022_hok.pdf173.85 KB
Microsoft Office document icon obrazac_prijave_za_radionicu_oira_alati-_radno_sa_oznakama_projekta_-_sm.doc308.5 KB