Održan okrugli stol s prijateljskim udruženjima

Dan prije svečanog obilježavanja 52. dana obrtnika u Udruženju obrtnika grada Zagreba održan je Okrugli stol, kojem su prisustvovali predsjednici, tajnici i članovi upravnih odbora prijateljskih udruženja iz Karlovca, Klanjca, Kaštela, Osijeka, Rijeke, Splita, Vukovara, Varaždina i Zadra te predsjednici OK Zagreb, Mirza Šabić, OK Varaždinke županije, Mario Milak, OK  Karlovačke županije Darko Stanković, OK Vukovarsko -srijemske županije Tomislav Tomičić i OK Primorsko-goranske županije Dalibor Kratohvil.
Moderator okruglog stola bio je Antun Trojnar , predsjednik zagrebačkog udruženja a teme su bile:
• Prezentacija obrtničkih zanimanja na 2. Zagrebačkom obrtničkom sajmu i prijedlozi za poboljšanje, izlagači A.Trojnar, predsjednik  UOGZ i Mirza Šabić, predsjednik OKZ
• Program pogodnosti Artifex-zajednička nabava i Artifex R- zajednička prodaja, izlagač Mirza Šabić, predsjednik OKZ
• Prijedlozi obrtnika za uvrštavanje u Akcijski plan za rasterećenje gospodarstva Vlade RH  u svrhu olakšanja poslovanja obrtnika, izlagači A.Trojnar, predsjednik  UOGZ

A.Trojnar i M.Šabić dali su opći pregled sajma kao oblika promocije obrtničkih zanimanja i struka koji je ove godine imao drugačiju koncepciju.  Sajam je zamišljen kao promocija obrtničkih zanimanja među mladim generacijama, kako bi na taj način povećali interes za upis u brojna obrtnička zanimanja, te otrgnuli zaboravu tradicijske i deficitarne obrte, kao i potaknuli nove, sukladno novim trendovima i tržišnim očekivanjima. Za svaku grupu obrtničkih zanimanja bio je osiguran prostor ( kućica )u kojem su učenicima prezentirana zanimanja na način interesantan učenicima osnovnih škola. Mogućnost prezentacije imale su i strukovne škole. U sklopu sajma održano je niz natjecanja i događanja ( 7. Zlatni ruž, Otvoreno prvenstvo frizera i kozmetičara, 1. Zlatni cvijet te humanitarni projekt Groznica maturalne večeri ).
O programima pogodnosti Artifex govorio je Mirza Šabić, predsjednik OKZ koji je izvijestio o novim partnerima kao i o postignutim benefitima.
O prijedlozima obrtnika za uvrštavanje u Akcijski plan Vlade  za rasterećenje gospodarstva Vlade RH u svrhu olakšanja poslovanja obrtnika govorio je predsjednik UOGZ, Antun Trojnar.
Cilj je rasteretiti gospodarstvo od prekomjerne administracije te ju učiniti jednostavnijom i jeftinijom nego što je danas. Vlada ovom reformom započinje sustavno raščišćavanje propisa, birokracije i administrativnih zahtjeva te je posvećena sprječavanju nastanka novih. Takve uštede ostaviti će više vremena i novaca za daljnji razvoj poslovanja, ulaganja i zapošljavanje.
Prijedlozi su:
-  pokretanje inicijative da se  vrati na snagu porezna olakšicama za fizičke osobe koje investiraju vlastita sredstva  za poboljšanje života i uvjeta stanovanja do iznosa računa od 25.000,00 kuna.

- istaknut je problem nejednakog tumačenja primjene tehničkih pravilnika za građevinske struke od strane lokalne uprave ( npr. kod struke plinoinstalater tehnički pravilnik se ne tumači jednako u Zagrebu, Rijeci, Osijeku  ili Splitu ). 
Predloženo je da da se tehnički pravilnici  za sve struke  tumače jedinstveno na  cijelom području Hrvatske, a nikako svaka lokalna samouprava po svom nahođenju.

- da se pri Hrvatskoj obrtničkoj komori osnuje registar majstora obrtnika kako bi se isti mogao registrirati pri Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja radi priznavanja majstorskog zvanja, tj. majstorskog ispita ( koji je državno priznat ), a sve u svrhu obavljanja poslova voditelja manje složenih radova.

- da gospodarska vozila mogu kupiti samo one  osobe koje imaju registriranu gospodarsku djelatnost.
- da kupovati repromaterijal na veliko mogu samo oni koji imaju registriranu gospodarsku djelatnost ( npr. ulja i maziva za vozila da se u maloprodaju može max kupiti jedna litra kao u Njemačkoj i Austriji ) da za sva vozila rezervne dijelove za kočioni sistem i opravljanje smiju kupovati samo oni koji imaju registriranu djelatnost
- da se u graditeljstvu u maloprodaji ograniči kupovina repromaterijal  na max jedna veća cementa, jedna vreća vapna, 0,001 m3 pijeska i šljunka i sl. jer prama  Zakonu o građenju u Hrvatskoj ne postoji samogradnja .
- za razvod centralnog grijanja, ogrjevna tijela kao i bojlere da smiju kupovati i ugrađivati samo oni koji imaju registriranu djelatnost
- za elektroinstalacije da se ograniči kupovina na  max 1-2 prekidača i žice za razvod 
- zabraniti rad i prodaju rezanih stolarskih ploča i sl. proizvoda ( kao npr u Austriji ) itd…
 
Domaćini – predstavnici UOGZ, poželjeli su gostima ugodan boravak u Zagrebu i svi zajedno istaknuli da se samo zajedničkom suradnjom mogu postići rezultati.