Održan 3. Obrtnički forum - Obrtništvo Zagrebačke županije

U organizaciji Obrtničke komore Zagreb  i Zagrebačke županije u Kongresnom centru Princess u Jastrebarskom održan je jučer 3. Obrtnički forum - Obrtništvo Zagrebačke županije. Da obrazovanje i zapošljavanje nemaju alternativu, što je bila glavna tema Foruma, pokazali su brojni izlagači koji su govorili o sve manjoj popularnost obrtničkih zanimanja među učenicima, nedostatku radne snage, neregistriranom obavljanju djelatnosti, a Obrtnička komora Zagreb predstavila je Strategiju razvoja do 2022. godine. 

"Svi mi moramo znati da najvažnija stvar na svijetu nije gdje smo sada nego u kojem smjeru idemo" – rekao je predsjednik OKZ-a Mirza Šabić istaknuvši kako je najvažnije brinuti za budućnost obrtništva što znači usmjeravati mlade u obrtnička zanimanja. "Imam potrebu zahvaliti županu Kožiću i njegovim službama što nas obrtnike razumiju i što je županija adresa na koju uvijek možemo doći, zbog čega je naša suradnja odlična"- zaključio je Šabić.

„Moramo se riješiti predrasuda da je ići u obrtničku školu „nešto loše“. Za masu deficitarnih zanimanja danas u školama gotovo nema ni jednog đaka. Vjerujem da će država dati maksimalnu podršku dualnom obrazovanju, da učenici kada završe srednju školu budu spremni za kvalitetan rad, a ne da tek kada se zaposle počnu učiti kako bi se trebalo raditi“, rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, dodavši da Hrvatskoj kronično nedostaje kvalificirane radne snage. Rekao je i da je Županija zadovoljna stanjem gospodarstva na svome području. Također, pružio je punu podršku obrtnicima kojima je Županija u prošloj godini putem potpora za početak poslovanja, potpora za žene poduzetnica, povećanje konkurentnosti i nastupe na sajmovima isplatila više od 2,71 milijuna kuna. 

„Prema indeksu razvijenosti ušli smo u skupinu najrazvijenijih, odmah uz bok gradu Zagrebu. Pokazatelji govore i da se broj obrtnika u 2017., u odnosu na 2016. povećao. Ne znatno, ali ipak se povećao, što znači da se gospodarstvo oporavlja. Ponosan samo i što će Županija 3. ožujka primiti međunarodnu nagradu „Stvaratelji za stoljeća“, kao doprinos poticanju razvoja poduzetništva u srednjoj i istočnoj Europi, koju smo osvojili u konkurenciji 194 kandidata iz sedam zemalja“, istaknuo je župan Kožić.