Obrtnici predstavili slobodna radna mjesta na 11. Sajmu poslova u Zagrebu

11. sajam poslova održao se u utorak, 24.listopada 2017. godine u organizaciji Regionalnog ureda Zagreb, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Pučkom otvorenom učilištu, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i Zagrebačke županije, a u partnerstvu s , između ostalih, Obrtničkom komorom Zagreb i Udruženjem obrtnika grada Zagreba. 
Na ovogodišnjem Sajmu poslova sudjelovalo je oko osamdesetak poslodavaca iz različitih područja i djelatnosti koji su na izložbenim pultovima predstavili svoje kadrovske potrebe, prikupili informacije o kompetencijama tražitelja zaposlenja kao potencijalnim zaposlenicima te pronašli odgovarajuće radnike.

Uz poslodavce na Sajmu poslova svoje programe i slobodna radna mjesta posebno su predstaviili obrtnici grada Zagreba i Zagrebačke županije (Obrtnička komora Zagreb i Udruženje obrtnika grada Zagreba).  Putem izravnog kontakta s tražiteljem posla, tzv. speed datingom, razgovarali su o otvorenim radnim mjestima, poslovima koji se nude i ostalim informacijama s kojima su bili na raspolaganju svakom tražitelju posla koji je došao.  O zaposlenju u frizerskoj djelatnosti na spped datingu su sudjelovale Amela Pejković i Marija Hercigonja koje su tražiteljima poslova ponudili popis frizerskih salona koji trenutno zapošljavaju radnike

Tražitelji zaposlenja/nezaposlene osobe imale su priliku iz prve ruke od poslodavaca saznati koji se poslovi nude, kakve mogućnosti zaposlenja postoje,u izravnom kontaktu predstaviti se poslodavcima i ostaviti životopis, te se informirati o mogućnostima dodatne edukacije/osposobljavanja u organizaciji Zavoda u svrhu podizanja razine svojih kompetencija. 
Sajam je otvorio ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić prilikom kojeg je rekao kako su nam, kada je riječ o nezaposelnosti, opći trendovi naklonjeni te da kao najveći problem koji gospodarstvenici ističu upravo nedostatak radne snage. “Nezaposlenost nam je rekordno niska. U gradu Zagrebu je pet posto, na razini Hrvatske 10,6 posto. Raste nam i zaposlenost, ali isto tako imamo i velik nedostatak radne snage”, rekao je ministar Pavić. Na otvorenju sajma sudjelovao je predsjednik udruženja Antun Trojnar.

“Sajam je jedinstveno mjesto na kojem se susreću ponuda i potražnja na tržištu rada i vrijedan je primjer kvalitetne partnerske suradnje na lokalnoj razini”, rekla je v.d. predstojnice Regionalnog ureda Zagreb Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Marija Halić dodajući kako na ovogodišnjem sajmu 80-tak poslodavaca predstavlja djelatnosti iz koje dolaze i svoje potrebe prema radnicima. Kada je riječ o Sajmu, kazala je, 350 nezaposlenih koji su lani obavili na Sajmu razgovore s poslodavcima u roku od 30 dana bilo je u radnom odnosu.