Međunarodni sajam obrtništva u Münchenu pod motom „Obrtništvo: nove generacije“ posjetili obrtnici UOGZ i OKZ

Međunarodni obrtnički sajam u Münchenu (IHM), jedan od najvećih takve vrste u Europi s višegodišnjom tradicijom, obišli su 9. ožujka 2018. godine obrtnici i predstavnici Udruženja obrtnika grada Zagreba i  Obrtničke komore Zagreb. Pozdravnim govorom obrtnicima su uspješan razgled sajma, kao i uspostavu novih poslova i kontakata, zaželjeli predsjednik Obrtničke komore Zagreb dr.sc. Mirza Šabić i predstavnik Komore München za gospodarstvo i međunarodnu suradnju Hartmut Drexel. 

Nove trendove, stručna mišljenja i rješenja u poslovanju, posebno u području graditeljstva, pronašlo je više od 80 obrtnika iz Zagreba i Zagrebačke županije koji su u organizaciji Komore Zagreb posjetili sajam.  

Broj izlagača i posjetitelja sajma u Münchenu bilježi stalni rast, a ove godine na njemu svoje proizvode i usluge predstavlja više od 1.000  izlagača među kojima su i 22 obrta i tvrtki iz Republike Hrvatske. 
Na više od 2.000 m², sa nekoliko tematskih područja što za vlasnike obrta, što za radnike, Sajam obuhvaća sve što je u obrtništvu važno. Ovdje možete pronaći start-upove, poslovne modele budućnosti, kao i tradicionalne obrte koji su već generacijama prisutni. Prezentacije svojih zanimanja održali su i učenici bavarskih strukovnih škola. Kako bi pronašli ideje za nadolazeći 3. Zagrebački obrtnički sajam, s obrtnicima su IHM sajam posjetili i ravnatelji te predstvanici srednjih strukovnih i obrtničkih škola iz Zagreba i Zagrebačke županije: Industrijske strojarske škola  Zagreb, Strojarske tehničke škole Fausta Vrančića Zagreb, Škole za modu i dizajn Zagreb, Drvodjelske škole Zagreb, Elektrostrojarske obrtničke škole Zagreb, Škole za montažu instalacija i metalnih konstrukcija Zagreb, Obrtničke i industrijske graditeljske škole Zagreb, Obrtničke škole za osobne usluge Zagreb, Prehrambeno-tehnološke škole Zagreb, Srednje strukovne škole Velika Gorica, Srednje škole Vrbovec, Srednje škole Dugo Selo, Srednje strukovne škole Samobor, Srednje škole Jastrebarsko i Srednje škole "Ban Josip Jelačić" Zaprešić.

U sklopu Sajama,  održan je  službeni sastanak s predstavnicima Obrtničke komore za München i Gornju Bavarsku (HWK), voditeljicom odjela vanjske trgovine Barbarom Peinel te generalnim konzulom Republike Hrvatske u Münchenu Mladenom Nimcem. 
Cilj sastanka bila je promocija obrtništva izvan granica Hrvatske i uspostava suradnje na zajedničkim projektima s njemačkim kolegama. Razgovaralo se o situaciji obrtništva u Hrvatskoj i Njemačkoj, a bila je ovo prigoda da se izmjene iskustva u radu Komora i obrtništva u cjelini te utvrde pravci buduće suradnje.