Informatičke radionice za članstvo

Udruženje obrtnika grada Zagreba je u sklopu EU projekta THESAURUS održalo informatičke radionice za svoje članove u sklopu projekta THESAURES. Glavni cilj projekta je promicanje međukulturnog europskog obrazovanja odraslih na temelju učenja jezika, informatike i širenja tradicije.

Uz glavni cilj, projekt ima i ove ciljeve:

a) ostvarivanje europske mreže praktične nastave valorizirajući tradicionalnu lokalnu baštinu,

b ) poboljšavanje međugeneracijskog dijaloga stvaranjem prijateljskog ugođaja koristeći IT cloud tehnologije i valorizacije tradicije za poučavanje i učenje manje poznatih i manje učenih europskih jezika, prvo u partnerstvu, a poslije na razini cijele Europe.

Uz Udruženje obrtnika grada Zagreba u projektu sudjeluju i partneri iz Rumunjske (Asociatia Culturalã Europea i Asociaţia Magister Educationis Neamţ), Turske (Kastamonu Milli Eğitim Müdürlüğü), Cipra (ECDL Cyprus LTD), Portugala (Agrupamento de Escolas de Vialonga) i Grčke (University of Patras – UPAT, Laboratory for Graphics, Multimedia and GIS - MMLAB).

Udruženje obrtnika grada Zagreba kroz ovaj projekt želi riješiti nedostatak informacija koji se tiču hrvatske tradicije na razini Europe te nedostatak alternativnih načina za stvaranje profesionalne obuke u nekim područjima (jezici, IT vještine, znanja o kulturi), usklađenost sa ostalim zemljama EU, sustavnog praćenja aktivnosti unutar organizacije, nedostatak informacija oko kulture (blogovi, filmovi, tečajevi, vodiči, brošure.) Kroz ovaj projekt Udruženje obrtnika grada Zagreba će osigurati razvoj nove razine treninga na europskoj razini za svoje članove, poboljšanje kvalitete usluga kroz uvođenje nekonvencionalnih strategija obuke, razvijati suradnju s drugim partnerima u inozemstvu preko mobilnosti te poticati valoriziranje nacionalne tradicije.

S obzirom na to da THESAURUS kao glavni cilj projekta ima promicanje međukulturnog europskog obrazovanja odraslih na temelju učenja jezika, informatike i širenja tradicije, Udruženje obrtnika grada Zagreba je prepoznalo važnost informatičke pismenosti. U sklopu THESAURUS projekta stvorila se online platforma na kojoj se zainteresirani mogu uključiti u razne module/tečajeve pa je stoga informatička pismenost ključna u daljnjem sudjelovanju. Radionice su se održavale u grupama od 10 ljudi u trajanju od 2 tjedna po grupi. Na radionicama su se radilo u programima paketa MS Office te osnovno i napredno korištenje Interneta s ciljem samostalnog korištenja online platforme s kojom će se sudionici projekta koristiti.