GRADONAČELNIK OTVORIO ADVENT ZAGREBAČKIH OBRTNIKA

Četvrtu godinu, u velikom stilu, svim građanima i turistima Zagreba, svoja „vrata“ otvorio je „Advent zagrebačkih obrtnika“ koji predstavlja ponudu zagrebačkih obrtnika na zapadnom dijelu Trga bana Josipa Jelačića sve do 07.siječnja 2019.godine. Obrtnicima je kao i uvijek do sada potporu dao gradonačelnik grada Zagreba, gosp. Milan Bandić, koji im se u subotu pridružio na glavnom zagrebačkom trgu i otvorio sajam.

Na zapadnom dijelu glavnog zagrebačkog trga smješteno je 20-ak bajkovito ukrašenih kućica kako i priliči božićnom ugođaju koji se provlači kroz cijeli grad. Osim lampicama koje daju poseban štih u ovo doba, obrtničke kućice su ukrašene brojnim motivima Zagreba poput Katedrale, Markove crkve, Šestinskog kišobrana, Umjetničkog paviljona, Kamenitih vrata, uspinjače…

Vrijedne obrtničke ruke su u svojim radionicama pripremile obilje unikatnih proizvoda pa se može naći bogata ponuda ručnih radova od drva i tkanine, čokolade, svijeće raznih oblika i motiva, medenjaci i licitarska srca, stare geografske karte, ručno oslikani artikli od stakla i keramike sa autentičnim motivima grada Zagreba, neobične minijature u konzervama i Strangels-i, te šarene oslikane drvene igračke i solarne makete.

U centralnom dijelu prostora je uz  „foto kutak“ u obliku velikog licitarskog srca i stare ličke saonice koje je omiljeno  mjesto brojnih posjetitelja Tu je i mala bina na kojoj će se predstaviti razni KUD-ovi koji će kroz pjesmu i ples predstaviti tradiciju Zagreba. Novost ovogodišnjeg Adventa je i prisustvo Zabavnog radija na Trgu bana J. Jelačića koji će kroz svakodnevni program uživo predstavljati izlagače i provirati obrtništvo grada Zagreba. Na 90.3 i 101.8 mhz svi građani mogu radnim danom od 15-19 sati, a vikendom od 14-19 sati uživati u programsko-promotivnim sadržajima Zabavnog radija.

„Advent zagrebačkih obrtnika“ upotpunila je i bogata ponuda ugostiteljskih obrtničkih kućica u kojima se mogu na licu mjesta kušati brojne delicije i zagrebački obrtnički špricer.

Zagrebački su obrtnici za posjetitelje sajma predvidjeli i prigodni program kroz cijelo trajanje Adventa. KUD Oporovec nastupiti će 09 i 16.12.2018.godine, a Zagrebački cinkuši 07.,14. i 21.12. Djed Božićnjak će posjetiti glavni gradski trg 15., 22. i 23. prosinca prilikom čega će se održati već tradicionalna humanitarna podjela poklona za dječicu zagrebačkih domova. Točno u podne održati će se i dvije radionice, i to radionica izrade licitarskih srca 05.12. i radionica izrade tkanina na tkalačkom stanu 12.12.2018.godine.
15.12.2018.godine predstaviti će HSPD Sljeme Šestine, društvo sa 120. godišnjom tradicijom, koje će u narodnim nošnjama izvoditi tradicionalne božićne pjesme i tako donijeti dašak „starog“ Zagreba.

Također već tradicionalno kuhanje kotlovine održati će se  17.12.2017. (ponedjeljak) s početkom u 17.00 sati. Kotlovinu će pripremati obrtnici-članovi UOGZ zajedničkim snagama jednako kao što zajednički rade na svim projektima obrtništva. 

Vjerujemo da će pregršt događanja i obilje unikatnih obrtničkih proizvoda privući veliki broj posjetitelja upravo u ovaj „obrtnički“ dio Trga bana Josipa Jelačića gdje su obrtnici svojim trudom dočarali čaroliju adventskog vremena te pružili svim posjetiteljima i gradu Zagrebu nezaboravan trenutak Adventa na obrtnički način.

Posjetite i Vi „Advent zagrebačkih obrtnika“

Dobro nam došli!!!

 

FOTO: IGOR PLENKOVIĆ