European Professionals for Croatian Beauticians

Aktivnost mobilnosti pod nazivom European Professionals for Croatian Beauticians „EUPROCROB“, provedena je od 20.do 26. siječnja 2013. godine u Padovi s partnerom CNA, Nacionalnom konfederacijom obrtnika iz Padove, s kojom je Udruženje obrtnika grada Zagreba provelo niz uspješnih aktivnosti vezanih uz obrtništvo u proteklih 8 godina.

Cilj projekta: bilo je upoznavanje s obrazovnim programima za kozmetičare, make up artiste, masere, pedikere, spa i wellness managere (srednjoškolsko obrazovanje i obrazovanje odraslih) te prenošenje pozitivnih europskih iskustva u praksu i u rad s naučnicima.

U projektu mobilnosti je sudjelovalo 15 osoba (vlasnici kozmetičkih salona i voditelj obrazovanja u Udruženju obrtnika grada Zagreba).

Projektne aktivnosti obuhvaćale su sastanke i prezentacije u CNA, posjete termama, beauty centrima, kozmetičkim salonima te ustanovama koje se bave strukovnim obrazovanjem za zanimanje kozmetičar.

Prema programu, prvi sastanak održan je u sjedištu partnera CNA, gdje su nas primile gospođe Nicoletta Luise, predsjednica Sektora kozmetičara i Silvia Veronese, tajnica. Gđa Luise na početku je istaknula kako je kriza na tržištu te da se veliki broj kozmetičkih salona zatvorio. Naglasila je važnost suradnje koja je bitna u vremenu krize, budući da jedino suradnjom tvrtke mogu opstati na tržištu. Također je istaknula zadovoljstvo posjetom zagrebačkih obrtnika – kozmetičara jer potrebno je suradnju i proširiti na međunarodnom nivou uz razmjenu iskustava te usporedbu načina rada osiguravajući pri tome kvalitetne programe obrazovanja.

Gđa Veronese prezentirala je uvjete za otvaranje obrta, za što je potrebno završiti osnovnu školu, a potom trogodišnje školovanje za zanimanje kozmetičar. Javnih škola za zanimanje kozmetičar nema, već su privatne i one organiziraju praksu za naučnike.

Kada je riječ o prekvalifikacijama po završetku školovanja potrebno je dvije godine raditi u struci a potom ići na tečaj od 300 sati kako bi se mogao otvoriti obrt. Tijekom školovanja osim struke uči se psihologija, marketing, informatika, prehrana, dermatologija, masaža uljima, strani jezik. Članovi imaju mogućnost tečajeva za usavršavanje u trajanju od 6 mjeseci (psihologija, prehrana, holistična masaža). Te projekte financira Gospodarska komora iz EU fondova. Obrtnici imaju vlastiti fond (EBAV) za financiranje u koji se može učlaniti bilo koji obrt/ tvrtka. Članarina iznosi 20 eura za vlasnike obrta i 10 eura za zaposlenike, međutim posljednjih godina zbog krize ta sredstva su usmjerena na pomoć radnicima koji su ostali bez posla nakon što se obrt zatvorio.

Posebno je istaknut problem rada na crno te poteškoće koje mlade poduzetnice imaju prilikom pokretanja aktivnosti /poštivanje pravila na koji način treba funkcionirati salon. Na problemu rada na crno radi se oko dvije godine tako da je sklopljen sporazum s 5 općina u Padovanskoj županiji koje surađuju s policijom i Inspektoratom kako se takav rad ne bi širio.

O anonimnoj prijavi obavještava se policija koja obavi razgovor s onim tko radi na crno s ciljem upozoravanja da ne smije tako poslovati.

Kao jednu od aktivnosti protiv rada na crno gđa Veronese istaknula je vodič za dobrog kozmetičara koji je u pripremi, Grupa od desetak članica Sektora ljepote u suradnji sa zdravstvom i inspektoratom za rad ići će u staračke domove i bolnice te besplatno pružati usluge a sve u cilju da se pokaže regularnost rada.

Broj registriranih članova kozmetičara je oko 500 na području 10 općina a s frizerima 1.200.

Na kraju izlaganja istaknula je pokretanje projekta "kabina u najam" što je također dio borbe protiv rada na crno. Projekt služi kako pomoć mladima i onima koji su iz bilo kojeg razloga morali zatvoriti svoj obrt. U CNA može se dobiti popis svih salona koji stavljaju na raspolaganje dio vremena koji bi ustupili u najam trećoj osobi.

U cilju promocije struke organizira se sajam na glavnom trgu pod nazivom "Uspješni i lijepi". Namijenjen je obrtnicima.

U drugom dijelu boravka u CNA Padova održana je prezentacija kozmetičkih proizvoda Eva Nueva. Gosp. Michele Morellato, predsjednik uprave sa suradnicima prezentirao je proizvode koji se temelje na prirodnoj bazi - maske, kreme, pilinge, programe za mješovitu, suhu ili masnu kožu do programa za sunčanje. Također je predstavljeno kako distribucija proizvoda funkcionira na talijanskom tržištu. Na kraju prezentacije svim sudionicima podijeljeni su poklon paketi s kozmetičkim proizvodima.

Posjetili smo Abano Terme, svjetski poznati centar ljepote gdje nas je primila gđa Ida Poletto, vlasnica hotela Ritz s tradicijom rada od 50 godina. Kratko je prezentirala način funkcioniranja hotela. Cijeli kompleks se grije preko termalnih voda. Termalno blato je autohtono i koriste ga iz okolnih nalazišta. Princip rada cijelog welnesa bazira se na ljekovitom blatu. Sazrijevanje tog blata provodi se u bazenima uz hotel kroz koji prolazi termalna voda i obogaćuje blato dodatno mineralima. Uz blato proizvode vlastitu liniju kozmetičkih preparata za sve tretmane. U sklopu hotela postoji su bazeni, sauna, rehabilitacijski centar za sportaše, trudnice, djecu i fizijatrijske potrebe. Svi tretmani u hotelu su pod stručnim nadzorom. Svake godine provodi se kontrola kvalitete blata i kompletne usluge jer država financira 100% troškova za rehabilitaciju i terapije blatom. Blato se ne izvozi, ali je napravljena linija Abano spa gdje su izdvojene najaktivnije supstance koje se prodaje i koristi širom svijeta. Kozmetičarima je predstavljen tretman blatom kako bi upoznali dio rada u termama.

Posjetili smo i Centar za ljepotu La quinta essensa zbog razmjene iskustava, osobito u školovanju naučnika. Vlasnica centra napomenula je da na jednog majstora obrtnika na praksi može biti samo jedan naučnik. Praksa se učenicima ne plaća.

Bili smo i u privatnoj školi za estetičare PRIMIA, koja obrazuje učenike za zanimanja: kozmetičar, šminker, pediker, maser, voditelj spa centra. Škola pruža srednjoškolsko obrazovanje te obrazovanje odraslih. Uz redovno srednjoškolsko obrazovanje za kozmetičare provode se i programi prekvalifikacije koja traje dvije godine, nakon čega su osposobljeni za rad u kozmetičkom salonu. Ako žele otvoriti vlastiti obrt moraju upisati još jednu godinu dodatno i pristupiti majstorskom ispitu.

U toj završnoj godini uči se program prilagođen poslovanju i samom otvaranju salona.

Uz osnovno obrazovanje nakon završene tri godine mogu dodatno završiti još dvije godine ako se žele upisati na neki od fakulteta. Ili ako žele otvoriti svoj salon moraju još jednu godinu završiti ekstra. Osnovno obrazovanje plaćeno je iz EU fondova i lokalne vlasti pa se samo plaća godišnji porez-taksa od 150 eura. Polaznici obrazovanja za odrasle sami financiraju školovanje sa 6.000 eura za dvije godine. U sklopu škole provode se programi usavršavanja profesionalaca i amatera – a to su oni koji žele naučiti više o šminki, masaži. Također, provode i programe za obuku managera za wellness marketing, tehnike masaže i sigurno korištenje novih tehnologija i aparata.

Škola proizvodi vlastitu kozmetičku liniju (preparate i aparate). Specifičnost kozmetičke linije je u tome što prvenstveno vode brigu o dobrobiti osobe koja je aplicira.

Broj upisanih učenika u školu ograničen je na 300 do 350 učenika, a za prekvalifikacije na 1.000 učenika. Osim polaznika s područja Italije u školu se mogu upisati i strani državljani ako znaju talijanski, imaju dozvolu boravka i završili su najmanje osnovnu školu. Prije upisa u privatnu školu provodi se profesionalna orijentacija koja pokazuje sklonost učenika prema radu u kozmetici, a nakon upisa učenici se još jednom testiraju kako bi se potvrdilo zanimanje za struku. U prvoj godini sluša se opća kultura uz bogat i zahtjevan program s prakse i teorije u omjeru pola-pola kako bi se učenici, ako požele, mogli prebaciti u bilo koju drugu školu.

Za praktični dio naukovanja škola osigurava kozmetičke salone koje neprekidno nadzire rade li sukladno planu škole. Praksa se ne provodi tijekom ljeta.

Na kraju izlaganja ravnatelj je prezentirao liniju preparativne i aparativne kozmetike koju škola proizvodi i distribuira.

Posjetili smo Centar za ljepotu Athena Beauty Club koji je u vlasništvu gđe Nikolete Luise, predsjednice Sektora ljepote u Padovi, koji se nalazi u samom centru Padove i postoji već 40 godina. Osim gđe Luise u centru kao partner sudjeluje i njezin suprug koji je terapeut, a ujedno i marketinški zastupa centar. Uz kozmetičku djelatnost vlasnici provode programe edukacije u Italiji i u drugim državama. Glavna djelatnost im je pružanje usluga masaža, a isto tako specifični su po tome što osmišljavaju posebne načine masaža koje prate određene tretmane.

Nakon razgledavanja cijelog centra u jednoj od prostorija organizirali su prezentaciju masaža za što su koristili modele iz grupe. Tako je prezentirana lifting masaža lica koju je osmislila gđa Nikolete, pod nazivom Athena masaža. Zatim nam je demonstrirana masaža očiju, također osmišljena od gđe Nikolete, za što je koristila preparate nove kozmetičke linije „ Eva nueva“. Sljedeću prezentaciju je izveo gosp. Robert Luise i to mažu stopala. Na kraju je prikazana ayurvedska masaža s početkom u sjedećem položaju, a potom na kozmetičkom stolu. Svi modeli izrazili su zadovoljstvo navedenim masažama. Sve masaže vlasnici salona su spremni prezentirati i o njima educirati zainteresirane kozmetičare u Italije ili u nekoj drugoj državi koja pokaže zanimanje.

U dnevnom tisku Il Mattino di Padova, objavljen je članak o posjetu kozmetičara centru La Quinta Esensa pod naslovom "Le estetiste croate in visita alle college di Mestrino".

Slobodno vrijeme koristili smo za razgledanje grada i njegovih mnogobrojnih znamenitosti od kojih ćemo izdvojiti neke:

Posjeta "Capelli Scrovegni" - Bogati bankar Enrico Scrovegni dao je da se na njihovom velikom imanju, ispred obiteljske vile (koje danas nema) izgradi privatna kapela. Pretpostavlja se kako je to uradio kako bi okajao očeve lihvarske grijehe, no najnovija istraživanja su dokazala i njegovo lihvarsko djelovanje. Enricova grobnica se nalazi u apsidi kapele, a njegov portret se nalazi na Posljednjem sudu kako Djevici Mariji daruje model crkve. Iako je kapela izgrađena kao privatni oratorij, kapela je svake godine za svečanost Navještenja služila za javnost. Scrovegni je za oslikavanje kapele pozvao Giotta, koji je tada slovio kao najveći talijanski slikar. Između 1303. i 1310. godine Giotto je izveo (i potpisao) sve freske u kapeli. Osim Giottovih djela, kapela je građevina od crvene opeke s bačvastim svodom lišena svih ukrasa.

Obilazak Palače Bò, sjedište Sveučilišta u Padovi. U pratnji stručnog vodiča obišli smo unutrašnjost Palače. Sala dei Quaranta (Dvorana četrdesetorice) izgrađena je između 1938. i 1942. godine tijekom posljednje arhitektonske preinake palače Padovanskog sveučilišta poznate kao Bò. Njezino ime potječe od slike koja prikazuje četrdeset poznatih osoba iz cijele Europe, koji su studirali u Padovi. U dvorani se nalazi i katedra s koje je, prema usmenoj predaji, predavao i sam Galileo Galilei. Ozračje koje stvaraju umjetnička djela ističe važnost i veliča europsku kulturu i pokazuje doprinos koji je padovansko sveučilište imalo.

Posjetili smo Hotel terme Antoniano gdje nas je primila gđa Iris Rocca iz ureda za odnose s medijima konzorcija Terme Euganee. Upoznala nas je s wellness programom.

Wellness se nalazi na 250 četvornih metara. U njegovom sklopu su dvije liječničke ordinacije, frizerski salon dok preostali dio obuhvaća razne kozmetičke usluge (pedikura, manikura, kozmetika) te široku paletu wellness ponuda. Wellness je podijeljen u zasebne kabine i u njima klijenti dobivaju različite usluge. Neke su: masaža termalnim blatom, shiatsu masaža, ayurvedska masaža, fizioterapijska masaža, hot stone masaža i masaža svilenim rukavicama. U jednoj od kabina predstavljena nam je posebna njega termalnim blatom koje je izrađeno u samim toplicama. Tretman započinje njegom stopala, u tom periodu postavlja se anamneza na temelju koje se odlučuje o vrsti daljnjeg tretmana koji se može provoditi blatom, algama, ili ljekovitim biljem. Slijedi priprema emulzija od blata, alga ili bilja. Posebno se zagrijava plahta natopljena solju mrtvog mora. Klijent ulazi u drvenu kadu gdje se maže blatom i zamata u plahtu. Nakon 20-30 min. klijent odlazi pod tuš, relaksira se uz čaj a zatim se masira. U sklopu wellnessa je i kabina za fizioterapijsku gimnastiku, laser i ultrazvuk. Gimnasticira se puno u termalnoj vodi zbog toga što poboljšava oporavak djelujući protuupalno .

Nakon razgledavanja wellness programa prošli smo kroz rehabilitacijski dio termi. Potom smo pogledali 4 bazena s različitim temperaturama vode (35, 32, 30, 28). Na kraju smo vidjeli bazene u kojima zrije termalno blato. Termalna voda izvire na 90 stupnjeva i izrazito je bogata bromom, jodom i magnezijem te se obogaćuje glina za termalno blato. Glina i termalna voda donose se iz Petrarkina brda i još jednog jezera. Proces zrenja gline traje 60 dana. Svaka dva tjedna voda s glinom se mora promiješati. Blato se nakon upotrebe ne baca već se vraća u bazene, promiješa i ponovno prolazi proces sazrijevanja. Glina je bogata mikroorganizmima i zamjenjuje kortizon i zato troškove terapijskih tretmana pokriva nacionalno zdravstvo. Klijent samo plaća boravak i participaciju. Djelatnici termi koji rade izravno na sazrijevanju blata su profesionalci, ali svoj posao mogu samo obavljati u tim termama.

Na kraju boravka u termama posjetili smo Udrugu hotelijera. Dobrodošlicu nam je zaželjela gđa Fabiola Graffo koja nas je upoznala s programima Učilišta hotelijera u kojem se školuju masoterapeuti i fango terapeuti. Škola traje tri godine, dvije godine teorije i jedna godina prakse. Nakon tri godine dobivaju majstorsku diplomu i mogu se zaposliti u temama i kozmetičkim salonima. Što se tiče zapošljavanja zakonom je propisano da se najprije objavi javni natječaj, nakon čega svi prijavljeni moraju položiti tečaj u trajanju od 1.000 sati od kojih je 530 sati teorije i 470 sati praktičnog rada. Bitno je da se natječaji otvaraju samo na osnovu zahtjeva tržišta rada, a Učilište mora zatražiti od Pokrajine da raspiše natječaj, koji isto tako može biti odbijen. Natječaji koji ne odobri Pokrajina nisu ni važeći. Polaznici plaćaju tečaj 2.400 eura godišnje. Nastava traje 4 sata u poslijepodnevnim satima, a praksa se provodi u termama s dva mentora od kojih je jedan masoterapeut, a drugi je fangoterapeut. Polaznicima vrijeme provedeno na praksi ulazi u radni staž. Prvi tečaj je samo baza nakon koje je potrebno usavršiti se kroz još jedan tečaj u trajanju od 24 do 30 sati. Ti specijalni tečajevi financirani su iz raznih fondova. Učilište tijekom godine osim navedenog organizira još oko 200 tečajeva (zaštita na radu i sl.) koji pokrivaju sve hotele. Diploma koju polaznici steknu za sada još nije priznata na europskoj razini.

Zadnji dan bio je rezerviran za Veneciju. Obišli smo Duždevu palaču. Palača je služila kao rezidencija duždeva Mletačke Republike. Bilo je uvriježeno da nakon izbora, svaki dužd napusti svoj dom i nastani se u duždevoj palači u trajanju svog mandata. U njoj su bili smješteni i sudovi, ali i zatvori. Originalna zgrada, izgrađena početkom 9. stoljeća izgorjela je u požaru pa se ne zna kako je točno izgledala, ali postoje pretpostavke da je kao model pri izgradnji korištena Dioklecijanova palača u Splitu.

Nakon palače obišli smo i Baziliku sv.Marka. Bazilika je izgrađena još početkom 9. stoljeća, a od tada je mnogo puta rušena, građena, nadograđivana i mijenjana. Prema davnoj priči, mala kapelica počela se graditi 829. godine u čast sv. Marka, čije su ostatke iz Egipta prokrijumčarili venecijanski trgovci. Danas simbolizira raskoš zbog čega je i dobila ime Zlatna crkva. U prilog tome ide i zid optočen s otprilike 2000 komada dragog kamenja, koji je stajao iza oltara, a danas se čuva u crkvenom muzeju. Zidom dominira prikaz Isusa, koji je okružen evanđelistima.

Za vrijeme mobilnosti razmjenjivali smo iskustva s našim partnerima, aktivno sudjelovali u svim prezentacijama postavljajući mnoga pitanja, komentirajući i prezentirajući praksu Grada Zagreba i Zagrebačke županije u sferi obrazovanja za zanimanje kozmetičar. Za vrijeme posjete spa i wellness centrima te kozmetičkim salonima sudionice su postavljale konkretna pitanja vezana uz samu struku te organizaciju teorijskog i praktičnog dijela obrazovanja.

Stečena znanja i iskustva prenijet će u svoje salone u svakodnevnom radu s klijentima i naučnicima.

Zahvaljujući partneru CNA na uspješno provedenim svim aktivnostima iz projekta, zagrebački kozmetičari su izrazili želju za razvojem daljnje suradnje. Razmotrili su mogućnost sudjelovanja kozmetičara iz Padove narednih godina na natjecanju Zlatni ruž koji organizira Udruženje obrtnika grada Zagreba u kategorijama odraslih i učenika.

Na svečanoj večeri sudionicama projekta podijeljeni su certifikati o sudjelovanju te su se zbrajali utisci o stečenim znanjima i informacijama vezanim uz obrazovanje za kozmetičarsku djelatnost, mogućnost razvoja i daljnjeg usavršavanja.