ADVENTSKA BAJKA ZAGREBAČKIH OBRTNIKA

I ove je godine u velikom stilu svim građanima i turistima Zagreba, svoja „vrata“ otvorio „Advent zagrebačkih obrtnika“ koji će predstaviti ponudu obrtnika Zagreba na zapadnom dijelu Trga bana Josipa Jelačića sve do 06.siječnja 2018.godine.

Na tom je dijelu glavnog zagrebačkog trga smješteno 20-ak bajkovito ukrašenih kućica kako i priliči božićnom ugođaju koji se provlači kroz cijeli grad. Osim lampicama koje daju poseban štih u ovo doba, obrtničke kućice su ukrašene brojnim motivima Zagreba poput Katedrale, Markove crkve, Šestinskog kišobrana, Umjetničkog paviljona, Kamenitih vrata, uspinjače…, a okoliš nizom malih ukrašenih borova i klupama na jednoj od kojih sjedi i sam A.G.Matoš promatrajući bajku oko sebe.

U centralnom dijelu prostora je „foto kutak“ u obliku velikog licitarskog srca koji svojim izgledom poziva da se ovjekovječi trenutak ovog Adventa. Upravo ovo mjesto omiljeno je mjesto brojnih posjetitelja koji odmah požele fotografiju uz jedan od najpoznatijih zagrebačkih suvenira.

Vrijedne obrtničke ruke su u svojim radionicama pripremile obilje unikatnih proizvoda pa se ovdje može naći bogata ponuda ručnih radova od drva i tkanine, medenjaci i licitarska srca, stare geografske karte, ručno oslikani artikli od stakla i keramike oslikani autentičnim motivima grada Zagreba, neobične minijature u konzervama i Strangels-i, te šarene oslikane drvene igračke i solarne makete.

„Advent zagrebačkih obrtnika“ upotpunila je i bogata ponuda vina iz višestoljetne obiteljske tradicije uzgoja vinove loze te tri ugostiteljske obrtničke kućice u kojima se mogu na licu  mjesta kušati brojne delicije i zagrebački obrtnički špricer.

Zagrebački su obrtnici za sve posjetitelje sajma vikendom predvidjeli i prigodni program pa će se u  nedjelju, 10.12. i četvrtak, 28.12.2017. godine s početkom u 17.30 sati predstaviti će HSPD Sljeme Šestine, društvo sa 120. godišnjom tradicijom, koje će u narodnim nošnjama izvoditi tradicionalne božićne pjesme i tako donijeti dašak „starog „ Zagreba.

U subotu, 16.12.2017. održati će se već tradicionalna humanitarna akcija za djecu Doma Dubrava. Predviđen je dolazak Djeda Božićnjaka u 12.00 sati u trajanju 2 sata. Obrtnici će još jednom dokazati da su velikoga srca i  pripremiti poklon-pakete za dvadesetak djece u dobi od 3-10 godina.

Također već tradicionalno kuhanje kotlovine uz zvukove tamburaša održati će se  18.12.2017. (ponedjeljak) s početkom u 16.00 sati. Kotlovinu će pripremati obrtnici-članovi UOGZ zajedničkim snagama jednako kao što zajednički rade na svim projektima obrtništva. 

A na kraju, kako bi s veseljem ispratili 2017.godinu  u subotu, 30.12. na glavnom gradskom trgu zasvirati će „Tamburaši obrtnici Zagrebu“.

Vjerujemo da će pregršt događanja i obilje unikatnih obrtničkih proizvoda privući veliki broj posjetitelja upravo u ovaj „obrtnički“ dio Trga bana Josipa Jelačića gdje su obrtnici svojim trudom dočarali čaroliju adventskog vremena te pružili svim posjetiteljima i gradu Zagrebu nezaboravan trenutak Adventa na obrtnički način.