82. Zlatna igla pokazala kako biti modno osvješten, a ostati svoj

U organizaciji Udruženja obrtnika grada Zagreba ovogodišnja 82.tradicionalna obrtnička modna revija Zlatna igla Zagreba, održana je 7. listopada 2017. godine u studiju Anton Marti na Hrvatskoj radio televizij uz izravni prijenos, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović. 

Generalni pokrovitelji i suorganizatori su bili Grad Zagreb i Turistička zajednica grada Zagreba, a pokrovitelji  Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Hrvatska obrtnička komora, Obrtnička komora Zagreb, Zagrebačka županija, zagrebačka Gradska skupština i HRT.
Zlatnu iglu i ove godine  otvorio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je istaknuo kako je ta tradicionalna obrtnička modna revija jedinstveno događanje koje svjedoči najbolju promociju zagrebačke mode koja je spoj kvalitete i tradicije te da je  Zagreb ne samo grad kulture, nego i grad mode.
"Kad je u pitanju zagrebačko obrtništvo - kad su u pitanju krojači, kad su u pitanju krznari, kad su u pitanju klobučari, kad su u pitanju zlatari onda na Hrvatskoj radioteleviziji nije to samo njihova osobna promocija, nego i promocija Zagreba i Hrvatske", rekao je  gradonačelnik.

Mnogi visoki gosti iz hrvatskog političkog, javnog,  kulturnog i sportskog života i ove su godine svojim dolaskom uveličali ovaj vrhunski modni događaj:  izlaslanik predsjednice Republike Tomislav Madžar, izaslanica predsjednika Vlade, državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Nataša Mikuš Žigman, gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić, predsjednik Obrtničke komore Federacije Bosne i Hercegovine Željko Babić, , saborski zastupnici Joško Klisović i Gordan Maras, Miroslav Ćiro Blažević, Sandra Bagarić, Lupino, Ksenija Urličić…. i mnogi drugi ugledni uzvanici.

Ovogodišnja "Zlatna igla" predstavila se novom koncepcijom u kojom se željela "pomaknuti velikim koracima u budućnost". Ove godine svaki kreator se potpuno slobodno mogao modno izraziti svojom kolekcijom prenoseći poruku "kako biti modno osviješten, a opet ostati svoj ". 

Posjetitelji u studiju Anton Marti, ali i oni ispred malih ekrana mogli su uživati u kreacijama 16 poznatih dizajnera obrtnika uz još 50-ak sudionika iz srodnih struka - frizeri, kozmetičari, postolari, krznari, klobučari, kožna galanterija, zlatari,  proizvođači suvenira te Sekcija cvjećara Udruženja obrtnika grada Zagreba, koja se na Zlatnoj igli  po prvi put predstavila kolekcijom "cvjetnih haljina".

 Najnovije kreacije predstavili su: Stolnik, NIT by Ana Žarković, AJD΄sign by Antonia Jakšić Dorotić, modni salon Dora,  modna dizajnerica Ana Kujundžić,  Etno butik Mara, krojački obrt Jura, Otvoreni atelijer Milena, Mustre modna manufaktura, modna dizajnerica Iva Karačić, Etna Maar, DNK Nada Došen, Krzno Sumrak, Muška moda Šabić,  Modni dizajner samostalni umjetnik Igor Galaš, XD Xenia design.
Uz modne obrtnike predstavila se i Sekcija cvjećara Udruženja obrtnika grada Zagreba sa maštovitim kreacijama od cvijeća i raznog bilja: Cvjećarnica Brkić,Salon  cvijeća N, Cvjećarna Lanište, Cvjećarnica Poppy,  Cvjećarnica Nela, Cvjećarnica Tea.

 U glazbenom dijelu programa nastupili su Damir Kedžo, a reviju je otvorila  plesna skupina Ivone Perkov.
I ovogodišnja "Zlatna igla" s ponosom nastavlja tradiciju koja se od davne 1935. godine njeguje iz naraštaja u naraštaj. Te 1935., uz bok Beču i Parizu, zagrebački obrtnici organizirani u cehove prvi su put organizirali to modno događanje. Zaštitni znak "Zlatne igle" je, vrhunska, majstorska kvaliteta i kreativnost iz koje nastaju unikatne kolekcije.

"Htio bih se zahvaliti svima koji su sudjelovali u realizaciji 82. Zlatna igla Zagreba. Prije svega producentskom timu na čelu s Dorom Rubić i Ivicom Zanettijem koji su odradili veliki posao. Svim dizajnerima , modelima, frizerima, kozmetičarima, postolarima, klobučarima, zlatarima, kožnoj galenteriji, proizvođačima nakita, cijelom osoblju HRTa na čelu s gđom Uršulom Tolj, gđi Nives Polovina na medijskoj ofenzivi i svima koji su došli podržati rad obrtnika. Kada je riječ o  cvjetnim kolekcijama, to još nije viđeno na ovim prostorima što su vrijedne ruke majstora naših cvjećara napravile na manekenama. Moramo biti ponosni svi, a pogotovo moja malenkost koja ima takve suradnike i prijatelje. Ovo je pobjeda obrtništva i poticaj za dalji rad." poručio je predsjednik Udruženja Antun Trojnar.

PrilogVeličina
PDF icon brosura.2017.preview.pdf5.6 MB