THESAURUS: Sastanak projektnih partnera u Lisabonu

Dvoje predstavnika Udruženja obrtnika grada Zagreba prisustvovali su četvrtom sastanku partnera na projektu Thesaurus - Treasury for Adult Education. Organizirala ga je partnerska organizacija Agrupamento de Escolas de Vialonga u Vialongi u Portugalu.

Sastanak je održan od 14. do 19. travnja 2015. uz prisustvo svih predstavnika partnerskih organizacija izuzev glavnog koordinatora projekta koji je prisustvovao sastanku putem video-konferencije.

U Lisabon smo stigli u utorak, 14. travnja u večernjim satima.

Srijeda, 15.04.2015.- Prvog dana projektnog sastanka, partneri su krenuli u školu Agrupamento de Escolas de Vialonga u kojoj je proveden ostatak dana. Nakon dobrodošlice slijedile su prezentacije svakog od partnera kojima je putem web konferencije prisustvovao i glavni koordinator Alexandru Mita. U prezentacijama partneri su istaknuli napredak u projektnim aktivnostima od prošlog projektnog sastanka te su ukazali na područja kojima se trenutno bave.

Po završetku prezentiranja imali smo tri radionice u prostorijama škole, a obuhvaćale su: tradicionalno rumunjsko bojanje pisanica, bojanje i ukrašavanje zidnih pločica te izradu nakita. Aktivnosti su bile od 09:00-18:30 s pauzom za ručak u obližnjem restoranu. Po završetku radnog dana, domaćini su organizirali društveno-kulturološku večer upoznavanja s portugalskim tradicionalnim jelima. Održana je u prostoru škole gdje smo mogli uživati i u nastupu lisabonske folklorne skupine.

Četvrtak, 16.04.2015.- Drugi dan projektnog sastanka je proveli smo u malom gradu Coruche u regiji Alentejo, najvećoj regiji u Portugalu. Obrada pluta predstavlja velik dio portugalske industrije pa smo tako prvi dio dana zajedno s koordinatorima ostalih partnerskih zemalja posjetili Observatório do Sobreiro e da Cortiça. Taj je centar službeno otvoren 2009.godine i ima laboratorije i radionice u kojima se proučavaju novi i moderniziraniji načini upotrebe pluta. Prostorije Centra su od pluta, a u njegovom sklopu je i mali muzej s primjerima upotrebe pluta (odjevni predmeti, obuća, razni sportski rekviziti i sl.).

Nakon prezentacije zaposlenie Centra načinu izrade i obrade pluta od samog početka (rezanje kore hrasta), partneri su nastavili prema Montadu, privatnom posjedu na kojemu se sade, održavaju i naposljetku iskorištavaju stabala hrasta za izradu pluta.

Uljedila je pauza za ručak, a potom obilazak Ermida Nossa Sra do Castelo, samostana s važnom povijesnom pozadinom, obilazak centra Coruchea te posjeta Núcleo Tauromáquico, muzeju smještenom u samom centru grada u kojemu su se mogli vidjeti i čuti mnogi zanimljivi povijesni detalji te regije.

Po povratku u Lisabon za sudionike sastanka organiziran je posjet tvornici riže i ostalih žitarica pod nazivom Atlantic Meals. Tijekom posjeta predstavljena nam je proizvodnja žitarica ove tvornice koja dominira portugalskim tržištem. U Lisabon smo se vratili u večernjim satima, vremena je bilo dovoljno za kratku šetnju i upoznavanje grada.

Petak, 17.04.2015.- Prema predviđenom rasporedu, trećega dana projektnog sastanka krenuli smo prema gradu Évori u kojemu je organiziran posjet Museu do Artesanato e do Design, Muzeju obrta i dizajna. U njemu su izloženi mnogi zanimljivi predmeti iz raznih područja Portugala. Po završetku obilaska, sudionicima je ostavljeno vrijeme za samostalno razgledavanje grada Évore čiji je centar 1986.godine upisan na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Europi kao grad-muzej. Kuće su iz 16. i 18.stoljeća te svjedoče o vremenu zlatnog doba portugalskih kraljeva.

Nakon zajedničkog ručka u tradicionalnoj taverni Alentejo regije, dan je nastavljen obilaskom Herdade do Esporão, vinarije osnovane 1267.godine, u kojoj je sudionicima prikazan proces proizvodnje vina.

Po dolasku u hotel Solar De Alqueva u općini Reguengos de Monsaraz nakon kratkog odmora krenuli smo na zajedničku večeru u obližnjem restoranu gdje smo uz tradicionalnu hranu mogli čuti i vidjeti fado, tradicionalni glazbeni žanr koji se u Portugalu prati od 20-tih godina 19. stoljeća.

Subota, 18.04.2015.- U jutarnjim satima posjetili smo obrt za izradu i dekoraciju keramičkih predmeta gdje smo vidjeli cijeli proces proizvodnje keramičkih rukotvorina. Nakon navedenog obilaska organizirana je posjeta Monsaraz open air museumu, odnosno muzeju na otvorenom. U Lisabon smo se vratili u popodnevnim satima.

Nedjelja, 19.04.2015.- Posljednji dan projektnog sastanka ostavljen je za samostalan obilazak i upoznavanje Lisabona čija ljepota malo koga može ostaviti ravnodušnim. A sljedećeg da, u ranim jutarnjim satima vratili smo se u Zagreb.